Ragnarök från GöteborgsOperan i P2 2021

Ragnarök från GöteborgsOperan i P2 Ragnarök

På grund av sjukdom missade jag den efterlängtade premiären av Ragnarök på GöteborgsOperan, som ju är sista delen av Richard Wagners tetralogi Nibelungens ring. Kanske får jag möjlighet att uppleva föreställningen, innan sista föreställning den 9 januari nästa år. Tills dess får jag som många andra njuta av Ragnarök i P 2 Opera

Ragnarök från GöteborgsOperan i P2 2021

Dags för den fjärde och sista delen i Göteborgsoperans mångåriga Ringen-projekt. Föreställningen har en speltid på över fem timmar, med två pauser där du får höra flera av de medverkande fundera över sina delar i föreställningen och lite om hur de tänker om detta jätteverk. Guldet stals från Rhendöttrarna, och genom tiderna har gudarnas makt och ödet spelat stor roll. Härskarringen som smiddes av guldet vandrar mellan ägarna.

I denna fjärde avslutande del av Nibelungens ring är det människornas tid, och gudarnas makt har minskat. Nu måste framtiden avgöras av människan själv och hennes handlingar.

Och när kampen om ringen leder mot undergången sviker många sina älskade, ljuger och bedrar. Men en och annan försöker se till det viktiga: Att ge tillbaka guldet till Rehndöttrarna, där det hör hemma. Kanske kan naturen och världen då räddas, eller så är undergången ändå oundviklig. Men hur går det då med kärleken, kommer den att finnas kvar bland människorna?

Göran Gademan, GöteborgsOperans dramaturg inledde radiolyssnandet med en intervju med programledaren Patrik Paulsson. Själv hade jag placerat mig i favoritfåtöljen och med mina nyinköpta hörlurar av märket Sennheiser HD 560 S.

Det blev precis som förväntat en magnifik musikalisk och vokal upplevelse och där jag fortfarande dagen efter framförallt är djupt imponerad av GöteborgsOperans Orkester under ledning av den unge dynamiske amerikanske dirigenten Evan Rogister.

Vokalt blev det en alldeles utmärkt upplevelse från första början alltså med entré av nornorna och de vokala höjdpunktena avlöstes av varandra under den nästan fem timmar långa föreställningen.

De vokala insatserna upplevde jag som genomgående mycket goda, men särskilt utmärkte sig utöver huvudpersonerna , Annlouice Lögdlund som Brünnhilde och Daniel Brenna som Siegfried och basen Mats Almgren som Hagen som verkligen var i sitt esse.

Det fanns också andra fina insatser men som var av mer kortvarig natur som Mats Persson som Gunther och   Ólafur Sigurdarson som Alberich.

Det är ju på sätt och vis damerna som dominerar föreställningen och här njöt jag av Hege Höisaeter och Carolina Sandgren som sjöng Gutrunes parti, men också Brünnhilde och Waltrautes scen i andra akten. Rhendöttrarna med Frida Engström, Mia Karlsson och Ann–Kristin Jones som lyfte sista akten med sin sång.

Ragnarök är en imponerande och komplex föreställning och först i sista delen förstår jag och kan ta till mig Stephen Langridges regigrepp, efter att ha lyssnat på intervjuerna i pauserna.

Det hade varit önskvärt att GöteborgsOperan småningom hade gjort en dvd-inspelning  av Nibelungens ring i sin helhet,men det är kanske att önska för mycket?

Katarina Karnéus och Annlouice Lögdlund Foto: Lars Sjöberg

Upphovspersoner – Ragnarök

Musik  och text: Richard Wagner.

Konstnärligt team – ragnarök

Dirigent: Evan Rogister
Regissör: Stephen Langridge
Scenografi och kostymdesign:  Alison Chitty
Assistent: Fabrice Serafino
Ljusdesign: Paul Pyant
Rörelseinstruktion: Annika Lundqquist

 rollerna I Ragnarök

Siegfried – Daniel Brenna
Gunther – Mats Persson
Hagen – Mats Almgren
Alberich – Ólafur Sigurdarson
Brünnhilde – AnnLouice Lögdlund
Gutrune – Carolina Sandgren
Waltraute – Katarina Karnéus
Första nornan – Hege Høisæter
Andra nornan – Katarina Giotas
Tredje nornan – Charlotta Larsson
Woglinde -Mia Karlsson
Wellgunde – Frida Engström
Flosshilde – Ann-Kristin Jones
Wotan – Anders Lorentzson

De sju berättarna

Sara Suneson (Guldbarnet)
Sara Wikström (Grimhild)
Julie Dariosecq
Jérôme Delbey
Jonathan Böiers
Martin Mossberg
Ida On
Göteborgsoperans orkester och kör + extrakör.
Stiernhornsspelare: Paulina Moberg.

Om

Föreställning från premiären 5 december 2021, Göteborgsoperan.
Programledare: Patrik Paulsson
Producent: Urban Hägglund
Musiktekniker: Bengt Pettersson

Läs mer

Operalogg