Ragnarök Metropolitan Opera till FHP

Deborah Voigt som Brünnhilde Foto: Brigitte Lacombe, Metropolitan Opera, New York

Ragnarök Metropolitan Opera till FHP

Ragnarök sista delen av Richard Wagners ”Nibelungens ring”- operabio direkt från New York

Nu är det dags för sista delen av Richard Wagner´s “Nibelungens ring”. Det sänds direkt från Metropolitan Opera i New York till 116 biografer tillhörande Folkets Hus/Parkers digitala biografkedja runt om i landet.

Själv har jag valt att se reprisutsändningen på biograf Spegeln i Malmö dagen efter dvs på söndagen. Detta för att jag inte vill missa Hilda Hellwigs uppsättning av Georges Bizet´s opera “Carmen” på Malmö Opera på lördag den 11 februari.Detta beroende på att jag har sett flera uppsättningar av just “Ragnarök”, senast såg jag Wermlands Opera och deras uppsättning för lite mer än ett halvår sedan. Visserligan har jag sett att antal Carmen- uppsättningar tidigare också, men just en ny instudering eller uppdatering som det också kallas numera och dessutom på svenska och med underbara Astrid Robillard i huvudrollen vill jag ju inte missa.

När det dessutom finns möjlighet att se föreställningen  dagen efter så är valet enkelt för min del. Om det kolliderar även för din del kan du kolla med din närmaste biograf hur det är med möjligheter att se reprissändningen.

På lördag är det alltså dags för konklusionen av R ichard Wagners berömda tetralogi  ”Nibelungens ring” och  därmed är det slut på c:a sexton timmars direktutsändning i fyra delar där alla delar med undantag för ”Rhenguldet” varar mer än fyra timmar per del. Om jag minns rätt så är just ”Ragnarök” den längsta, men det är också den mest musikaliskt intressanta delen enligt mångas uppfattning, men det kan ju diskuteras. Personligen så gillar jag ”Ringen” i sin helhet, men den mest lätttillgängliga delen hör nog första akten i ”Valkyrian”. Det är ju en enda lång kärleksförklaring och visst hör väl kärleken till det vackraste som finns?

I reklamen för utsändningen nämns det att de två huvudrollerna görs av Deborah Voigt och Jay Hunter Morris, men enligt min absoluta mening så måste man också räkna  Gutrune, Gunther, Hagen och Alberich till dessa. Dessa roller är ju dessutom besatta med de bästa rösterna som finns att uppbringa i dessa dagar, men så är det ju alltid i utsändningarna från Metropolitan Opera.

Det är enligt min uppfattning en mycket stimulerande upplevelse att få möjlighet att följa sista delen och det man skall tänka på är att prolog och första akten vanligtvis tar två timmar dvs det är nästan lika lång tid som en populär Verdi opera behöver och då oftast dessutom i två eller fler akter, men låt er inte nedslås av detta, musiken är värd varenda minut.

Du läsa mer om handlingen/synopsis här eller här på svenska

Läs mer om medverkande på Folkets Hus/Parkers hemsida

 

Related posts