Ragnarök på Kungliga Operan – synopsis

Ragnarök på Kungliga Operan - synopsis

Ragnarök på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta librettot till Ragnarök eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller/or RUSSKIJ

Premiär

Första föreställningen den 2 december 1877 i Bayreuth. Sett föreställningen: 2.2.2008 Kungliga Operan Stockholm

Detta har hänt före Ragnarök

Alberich avsvor sig kärleken och rövade guldet ur floden Rhen. Hans bror Mime smidde av guldet en ring, som ger sin ägare världsherravälde. Och en hjälm som låter sin bärare förvandlas till vad han vill. Wotan lurade med eldsguden Loges hjälp ringen av Alberich. Han ville behålla den men jordgudinnan Erda varnade honom för ringens förbannelse. Wotan lämnade den motvilligt till jättarna Fasolt och Fafner som betalning för bygget av valhall. Fasolt, som hade föredragit kärleksgudinnan Freia framför guldet, dödades av Fafner, som sedan ruvar som en drake över guldet. (Rhenguldet)

Wotan begav sig senare till jorden för att avla en hjälte, som kunde ta ringen tillbaks, och såg till att denne Siegmund och hans syster Sieglinde på våldsammaste vis kom ut bland människorna. I Hundings hus har Wotan lämnat ett svärd, Nothung, som ska hjälpa hjälten i strid. En tid senare kommer Siegmund dit på flykt. Mötet med Sieglinde, nu Hundings hustru, blir omvälvande. Hon är hans förlorade tvillingsyster men de förenas också i fysisk kärlek. Wotans hopp tänds, Siegmund är hjälten som ska hjälpa honom att ta tillbaka makten. Valkyrian Brünnhilde, Wotans och Erdas dotter, skall hjälpa Siegmund i striden med Hunding. Men Fricka, Wotans hustru och äktenskapets gudinna, tvingar Wotar att lämna Siegmund utan skydd. I striden mot Hunding går svärdet Nothung i bitar och Siegmund dör. Brünnhilde räddar Sieglinde till valkyrieklippan och berättar att denne bär Siegmunds barn. Den havande Sieglinde flyr med det splittrade svärddet. Wotan rasar över Brünnhildes trot. Som straff tar han ifrån henne övermänskliga krafter och sänker henne i djup sömn. Men på hennes bön att slippa förnedras av förste bäste man tänder Wotan en eld runt valkyrieklippan. Endast en fri hjälte, som aldrig lärt känna fruktan, kan tränga igenom elden och väcka henne. (Valkyrian)

Sieglinde har dött vid sonen Siegfrieds och föräldralös har han vuxit upp i skogen hos dvärgen Mime, som hoppas kunna använda fostersonens styrka till att själv få ringen. Siegfried lyckas smida samman svärdet och beger sig till Fafners grotta för att dräpa draken. Både Alberich och Mime väntar på att döda Siegfried när han väl hämtat ringen och förvandlingshjälpen. Men när Siegfried besegrat Fafner råkar han slicka i sig några droppar drakblod och kan plötsligt förstå fåglalåt. En skogsfågel varnar honom för Mime, berättar om ringen och om Brünnhilde, som sover omgiven av eld. Siegfried dödar Mime och beger sig mot valkyrieklippan.

Wotan – Vandraren – har manat upp Erda. Han oroas för Valhall och gudarnas öde. Erda stöter bort honom när han berättar hur han straffat Brünnhilde. Wotan inser att han måste ge upp alla tankar på ringen och makten. När han möter Siegfried föreger Wotan att hindra honom med sitt spjut men Siegfried hugger av det med sitt svärd och fortsätter sedan mot valkyrieklippan. Han väcker Brünnhilde och de förenas i kärlek. (Siegfried)

Prolog Valkyrieklippan

Nornorna – Erdas tre döttrar – spinner den gyllene ödestråden. De ser hur gudarna kring Valhall låtit stapla ett högt bål av stockar från värdsaskens vissnande stam. Gudaskymning, världsskymmning förestår. När de försöker skåda in i framtiden snor sig tråden och de kan inte längre följa dess spår. De återvänder till moder Erda.

Siegfried och Brünnhilde älskar varandra och har levt i ett lyckorus. Som pant på sin kärlek ger han henne ringen. Han lovar henne evig trohet innan han beger sig av mot nya bragder

 

Akt I Gibichungahallen

Vid Rhen smider Alberichs son Hagen ränker för att komma åt ringen. Han övertygar sina halvsyskon Gunther och Gutrune, båda ogifta, att bara valkyrian Brünnhilde och hjälten Siegfried duger åt dem. När Siegfried plötsligt stiger i land får Hagen Gutrune att ge honom en trolldryck, som skall få hjälten att glömma alla andra kvinnor. Siegfried grips av begär efter Gutrune. Gunther berättar att han åtrår en kvinna som heter Brünnhilde och är oringad av en mur av eld. Siegfried har helt glömt Brünnhilde och erbjuder sig att hjälpa honom. Genom att använda förvandlingshjälmen kan han uppträda i skepnad av Gunther och hämta henne. Gunther och Siegfried blandar blod och svär en ed där Siegfried lovar att inte röra Brünnhilde under den natt då han måste stanna på klippan. Gunther vet inget om Siegfrieds och Brünnhildes förbindelse.

Valkyrieklippan

Valkyrian Waltraute har återvänt och berättar för Brünnhilde om Wotans innersta önskan: ringen måste överlämnas till rhendöttrarna. Så kan gudarnas brott sonas och världens undergång kanske förhindras. Brünnhilde vägrar lämna ifrån sig Siegfrieds kärleksgåva och stöter bort systern. I skepnad av Gunther kommer Siegfried och kräver att Brünnhilde följer med honom. Hon försvarar sig men besegras. Siegfried tar ringen ifrån henne och följer henne in i klippgemaket.

Akt II Utanför Gibichungahallen vid stranden av Rhen

Alberich uppenbarar sig för Hagen och hetsar sonen att döda Siegfried och bemäktiga sig ringen. Hagen vet att han snart har ringen i sin hand, hen behöver inte längre sin kärlekslöse far. Siegfried har redan återvänt. Han har lyckats överlämna Brünnhilde till Gunther utan att hon har märkt att männen med hjälp av förvandlingshjälpen bytt plats. Siegfried kan förenas med Gutrune och Hagen kallar samman vasallerna för att fira dubbelbröllop.

När Gunther för fram Brünnhilde till Gutrune och hennes blivande man och hon får syn på Siegfried grips Brünnhilde av raseri. Hon ser ingen på Siegfrieds hand och förstår att hon har blivit lurad. Hon avslöjar att Siegfried är hennes man och anklagar honom för svek mot Gunther, henne själv, alla. Gunther och Gutrune är helt oförstående. Siegfried går ed på att brünnhilde talar osanning och lyckas lugna bröllopsföljet. Brünnhilde uppmanar Gunther att ta hämnd på Siegfried för hans bedrägeri och på Hagens fråga berättar hon att Siegfried bara kan dödas om man anfaller honom bakifrån. Alla tre svär hämnd. Gunther och Hagen bestämmer sig för att ta med Siegfried på jakt följande dag och dräpa honom.

Akt III En vild skogsbrant vid Rhen

De tre rhendöttrarna väntar på Siegfried, som förlorat sitt byte ur sikte. De lovar att hjälpa honom fånga en björn om han ger dem ringen. Först avvisar han förslaget. När de retar honom för frghet erbjuder han dem ringen för en kärleksstund. Då blir rhendöttrarna allvarliga, avslöjar ringens förbannelse och förutsäger hans död. Siegfried behåller ringen. Han är inte rädd utan en modig hjälte som inte skyr några hot. Rhedöttrarna försvinner.

Hagen, Gunther och övriga i jaktlaget slårläger för att vila. Siegfried övertalas att berätta om sin uppväxt och hur han vann ringen från draken Fafner. Hager ger honom en ny trolldryck som häver glömskedrycken, och får Siegfried att beskriva hur han väcckte Brünnhilde med en kyss. Siegfrieds svek mot Gunther är helt uppenbart och Hagen dödar Siegfried.

Utanför Gibichungahallen vid stranden av Rhen

Männen bär liket i sorgeprocession till Gibichungahallen, ddär Gutrune väntar i oro. Strid utbryter om ringen och Hagen dödar Gunther. Fram träder Brünnhilde, som beslutat att följa Siegfried i döden. Hon tar ringen från Sigfried och sätter den på isn hand. I sitt avsked förklarar hon hur hon kommit till insikt om ringen och kärlekens makt och hur den nuvarande världens undergång skall bereda väg för en ny. När hon kastar ringen i Rhen och bestiger likbålet flammar elden upp över hallen medan floden svämmar över alla breddar. I fjärran syns Valhall i lågor. Rhendöttrarna dyker efter ringen och Flosshilde fångar den under jubel. Hagen som dyster följt skeendet kastar sig i vattnet efter ringen och dras ned i vågorna. Män ock kvinnor betraktar stumma sin världs undergång…

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera