Valkyrian från Karlstad – Sveriges Bayreuth

Urban Malmberg och AnnLouice Lögdlund – Foto: Mats Bäcker

Valkyrian från Karlstad – Sveriges Bayreuth

Nibelungens ring
Musikdramatisk trilogi med förspel
Musik och text: Richard Wagner

För knappt två månader sedan såg jag premiäromgången av Wermland Opera storsatsning på ”Nibelungens ring” jag var närmast lyrisk efter att ha sett de två första delarna och igår kväll var det alltså dags att se ”Valkyrian än en gång. Lika imponerad som jag var förra gången lika besviken blev jag på gårdagens föreställning.

Mest besviken blev jag på de tre herrarna, Hunding, Siegmund och Wotan´s insatser och allra mest besviken blev jag på Wotan dvs Urban Malmbergs insatser. Det går ju också att uttrycka som att det var ömsom vin ömsom vatten. Ibland var han lysande, men det varade bara några få minuter varje gång och jag har funderat på orsaken till detta, men ännu har jag inte hittat en trovärdig förklaring och kanske var det helt enkelt att det var jag som var ur form?

Det lät inte särskilt bra och vid ett par tillfällen lyckades Wotan inte ta sig fram i orkesterbruset, utan det kändes som orkestern dränkte honom. Kort sagt jag tyckte att jag hade svårt att höra hans röst. Om det nu var på det viset att han var aningen indisponerad så anser jag nog att någon i teaterns ledning borde ha talat om det för publiken, men eftersom detta inte gjordes utgår jag från att detta inte var förklaringen.

Jag var inte heller riktigt nöjd med Siegmunds insatser, men han kom igen med bravur i andra akten. 2004 hörde jag Jan Kyhle i samma roll på GöteborgsOperan och det var en nästan magisk upplevelse, vilket man inte kan påstå om gårdagens föreställning.

Vad det gäller Hunding´s insatser så kan jag konstatera att jag vanligtvis gillar Michael Schmidberger, men precis som vid premiären, så har jag svårt att säga att jag gillar hans insats. Det sångliga är det inget större fel på, men hans agerande lämnar något i övrigt att önska.

Det som räddade gårdagens föreställning var tre damer och valkyriornas insatser. Främst bland damerna räknar jag Anneli Lindfors, Sieglinde, en roll som hon debuterade med igår. (tror jag)Vanligtvis sjunger ju Anneli en av rhendöttrarna i denna uppsättning. Ja, jag tvekar inte att kalla detta för en ren sensationell debut som wagnersångare. Det var alldeles utmärkt sjunget och väl framfört, innerligt och känsligt precis som det skall vara.

Den här debuten kommer säkert att öppna många dörrar för Anneli Lindfors och det har hon gjort sig väl förtjänt av. Det är särskilt roligt att ha få varit med om att en ung sångare gör en sådan succé och det bådar gott för tillväxten i operans värld och nu önskar jag bara att även publiken kunde föryngra sig.

Ivonne Fuchs som Fricka var helt enastående, men det är ju ingen förändring sedan förra omgången.

Brünnhilde sjöngs även denna gång av AnnLouice Lögdlund och inte heller på hennes insatser finns det något att anmärka.

Valkyriorna gjorde sin entré direkt från himlen och det upplevde jag som mycket effektfullt om än lite oroligt, men allt gick ju mycket bra dvs ingen skadade sig vid transporten uppifrån och ner.Dessutom sjöng och agerade de ju mycket bra. I sanning en annan presentation än den hyllade stockholmsversionen

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag trots allt är lika imponerad av uppsättningen som sådan och vad det gäller orkesterns insatser är jag om möjligt ännu mer imponerad än vid förra omgången.I morgon fortsätter sagan med ”Siegfried”

Produktionsteam:
Dirigent: Henrik Schaefer
Regi: Wilhelm Carlsson
Regiassistent: Dan Turdén
Scenografi: Peter Lundquist
Kostymdesign: Ann-Mari Antilla
Ljusdesign: Torkel Blomkvist
Mask & peruk: Ulrika Nilsson
Studienleiter & kormästare: Martin Andersson
Rörelseinstruktion: Håkan Mayer
Repetitörer: Mikael Kjellgren och Laszlo Horwath
Producent: Camilla Nordström

VALKYRIAN/ I ROLLERNA:
HALVGUDAR
SIEGMUND: Jan Kyhle
SIEGLINDE: Anneli Lindfors
GUDAR
WOTAN: Urban Malmberg
FRICKA: Ivonne Fuchs
VALKYRIOR
BRÜNNHILDE: AnnLouice Lögdlund
HELMWIGE: Natalie Hernborg
ORTLINDE: Maria Metzler Saedén
GERHILDE: Anne Bolstad
WALTRAUTE: Astrid Robillard
SIEGRUNE: Sara P Eriksson
ROSSWEISE: Jeanette Goldstein
GRIMGERDE: Ivonne Fuchs
SCHWERTLEITE: Maria Streiffert
MÄNNISKA
HUNDING: Michael Schmidberger

Här kan du läsa mer om mina intryck av förra föreställningen

Related posts