Recension: Fredagsmys på Malmö Opera

Det blir mest operabesök på Malmö Opera, men ibland blir det också möjlighet att gå på orkesterkonserterna vilka oftast ges på fredagskvällar. Som i fredags  då det gavs Körvisor, Serenad & Förklädd gud med gästsolister Christina Nilsson och barytonen Karl – Magnus Fredriksson och med Lars Humble som recitatör. Programmet presenterades inte utan humor och en viss elegans av cellisten John Löfgren.

Programmet upptogs av Wilhelm Stenhammars Tre Körvisor med text av Jens Peter Jacobsen och Serenad för orkester i F – dur, op 31 och i fem satser. Huvudintresset för mitt vidkommande var Lars-Erik Larssons Förklädd gud med solisterna Christina Svensson och Karl – Magnus Fredriksson.

Verken av Stenhammar kände jag inte till tidigare, men jag upplevde att det var en alltför kraftig överbalans mellan Malmö Operakör och orkestern. Det hade ju varit trevligt att få höra mer av den eminenta operakören än just dessa sex minuter.

Orkesterverket Serenad för orkester lämnade mig tämligen oberörd kanske mest på grund av ovana,men jag kände inte att musiken kunde berätta något för mig.

Det var skickligt framfört och Patrik Ringborgs insats lämnade intet i övrigt att önska. Det är alltid en fin upplevelse att sitta nära så jag har full överblick över skeendet på scen.

Huvudpunkten på konserten var för mig att få uppleva Lars – Erik Larssons  Förklädd gud som ett lyriskt mellanspel, precis som det var tänkt från början. Det fick jag och jag är fortfarande berörd av den gedigna musikaliska och vokala upplevelsen trots att det när detta skrivs har gått flera dagar.

Det är tror jag balansen mellan solister kör, orkester och recitatören som fortfarande finns färskt i minne. En mycket berörande vokal insats av både Christina Nilsson och Karl-Magnus Fredriksson och inte minst det faktum att jag kunde följa solisternas koncentration och inlevelse i verket som helhet från min plats i salongen.

Om föreställningen

Fredag femte april 2019

Upphovspersoner

Tre körvisor, Serenad  för orkester: Wilhelm Stenhammar

Förklädd gud, lyrisk svit, op 24: Lars – Erik Larsson

Medverkande

Christina Nilsson, sopran
Karl – Magnus Fredriksson, baryton
Lars Humble, recitatör
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör
Dirigent: Patrik Ringborg
Presentatör: John Löfgren

Läs mer