Rejsen till Reims levande besök i ett konstgalleri

Rejsen till Reims ett levande besök i ett konstgalleri - foto: Sven Erik Frederiksen Rejsen till Reims ett levande besök i ett konstgalleri - foto: Sven Erik Frederiksen

Rejset till Reims eller Il viaggio a Reims blev årets andra operapremiär på Den KongeligeOpera i Köpenhamn. Det är en komisk opera i en akt, men fördelad i två delar.
Det är ett verk med absolut ingen handling och egentligen handlar det om en resa som aldrig blir av. Under årens lopp har jag upplevt verket från flera olika scener också på Gamle Scene i David Radoks roliga uppsättning för mer än tio år sedan. Dessutom njöt jag av en föreställning direkt i radio och det blev både en stor vokal upplevelse, men jag har nog aldrig skrattat så mycket i ett operahus.

Det är den unge dynamiske italienske regissören Damiano Michieletto som svarar för idé och koncept, men ansvarig för regin är Meijse Barbara Hummel.

Den i princip nästan obefintliga handlingen hade denna gång förlagts i ett konstgalleri som förberedde den stora årliga vernissagen. En idé god som vilken annan som helst idé, men inte helt enkel att ta till sig när jag sitter i salongen och tror att jag känner till handlingen…

Det är en enaktsopera, men som på grund av längd är uppdelad i två delar med en mellanliggande paus. Första delen är lång som ett ösregn, på våren, men tack vare  en stark andra del blir det en positiv operaupplevelse som helhet.

Till den positiva upplevelsen bidrar framförallt den musikaliska upplevelsen från “diket” med Det Kongelige Kapel under ledning av den dynamiske danske dirigenten Thomas Söndergaard. Det gäller särskilt i första delen, medan det i andra delen är en kombination av alldeles utmärkta vokala insatser och Det Kongelige Kapel och operakörens sammanvägda insatser.

Det är en operaupplevelse med ovanligt många solister, som dessutom alla är i god premiärform, men jag tror att det är en föreställning som kommer att växa stort allt eftersom tiden går.

Mitt omdöme beror säkert på att det var ovanligt många sångare som jag upplevde för första gången och jag har alltid svårt att direkt uppskatta särskilt så många nya röster vid ett och samma tillfälle.

Bland herrarna uppskattade jag först och främst den sydafrikanske tenoren Levy Sekgapane, en belcanto-tenor som i mångt och mycket påminner mig om en yngre Lawrence Brownlee! Dessutom är han en scenisk begåvning och det kan jag ju inte med bästa vilja i världen påstå om alla nu verksamma tenorer.

Gert-Henning Jensen gjorde som vanligt en utomordentlig fin insats, men blir han aldrig äldre? Oavsett svaret på min  fundering lyckas han utmärkt särskilt när han som här kan kombinera vokal- och scenisk förmåga med humor och elegans.

Michael Kristensen tillhör de tenorer i huset som jag har följt under flera år och här kan ännu en gång konstateras att han går från framgång till framgång. En stark och humoristisk insats som Don Luigino, högst upp på tronen i föreställningens del två.

Simon Duus är också värd ett hedersomnämnande, men honom lär jag ju kunna få uppleva mer av i framtiden och då förhoppningsvis i allt större roller.

Bland damerna imponerar framförallt Elisabeth Jansson som Marquise Melibea, men också Henriette Bonde – Hansen gör en utmärkt insats som Madame Cortese här konstgalleriets förmögne ägare.

Rebeka Olvera gjorde en fantastisk insats som grevinna Follevilles med sitt skobekymmer, men jag är mer avvaktande till andras insatser.

I rollen som kungen Karl X gestaltades med all möjlig och tänkbar kunglig prakt  av Lars Halby…

Rejsen till Reims ett levande besök i ett konstgalleri – foto: Sven Erik Frederiksen

Om föreställningen

Premiär: Operaen på Holmen 12.3.2017 

Upphovspersoner

Musik: Gioacchino Rossini|Libretto: Luigi Balocchi  delvis baserat på Mme de Staëls roman Corinne, ou, L´italie

Kreativt team

Dirigent: Thomas Söndergaard
Regi: Meijse Barbara Hummel
Scenografi: Paolo Fantin
Kostymdesign: Carla Teti
Ljusdesign: Alessandro Carletti

Medverkande

Corinna – Anke Briegel
La Marchesa Melibea – Elisabeth Jansson
La Contessa di Folleville – Rebeca Olvera
Madama Cortese – Henrietta Bonde-Hansen
Il Cavaliere Belfiore – Gert Henning-Jensen
Il Conte di Libenskof – Levy Sekgapane
Lord Sidney – Mirco Palazzi
Don Profondo – Nicola Ulivieri
Il Barone di Trombonok – José Fardilha
Don Alvaro – Davide Luciano
Don Prudenzio – Simon Duus
Don Luigino – Michael Kristensen
Delia – Lydia Hoen Tjore
Maddalena – Elisabeth Halling
Modestina – Fanny Kempe
Zefirino – Jeroen de Vaal
Antonio – Teit Kanstrup
Gelsomino – Jeroen de Vaal

Läs mer

Lars-Erik Larsson i Musik- och matbloggen