Rhenguldet glimmar till på Kungliga Operan

Rhenguldet på Kungliga Operan - synopsis
Rhenguldet glimmar till på Kungliga Operan

Rhenguldet glimmar till på Kungliga Operan

Det är mycket Wagner denna vecka. Just nu pågår ”Nibelungens ring” på Wermland Opera i Karlstad och har du inte möjlighet att bege dig till Karlstad så har du ju tillfälle att ta del av säsongens Wagnersatsning på Kungliga Operan som ger ”Rhenguldet”, första delen i ”Nibelungens ring” i Staffan Valdemar Holms uppsättning.

Själv har jag inga möjligheter att se föreställningen även om det är föreställningsfritt på lördag i Karlstad för jag har redan bokat upp mig och skall njuta av Renée Fleming i Richard Strauss ”Capriccio” på en biograf i Skoghall, som ligger ute i Vänern

Rhenguldet ges tre gånger – 23, 25 och 29 april kl 19.30 – med flera nya sångare och med dirigenten Lawrence Renes, för första gången på Kungliga Operan.

Som Wotan hörs Johan Edholm medan Marianne Eklöf gestaltar Fricka, Emma Vetter gör Freja och Katarina Leoson sjunger Erdas parti – samtliga för första gången i dessa roller på Kungliga Operan. Som Fafner hörs den finländske basen Petri Lindroos och som Alberich hör vi Ketil Hugaas.

Den holländske dirigenten Lawrence Renes (f 1970) fick sitt genombrott 1995, då han med ett dygns varsel fick chansen att göra ett inhopp för Riccardo Chailly med Concertgebouw-orkestern i Amsterdam. Han har sedan dess lett flera av världens främsta orkestrar. Han har varit chefdirigent (GMD) i Bremen, med både ansvar för Bremens opera och filharmoniker och dirigerat flertalet amerikanska orkestrar. 2007 ledde han den europeiska premiären av John Adams senaste opera, Dr Atomic.

Renes arbetar med såväl opera som symfonisk musik och har gjort en rad skivinspelningar. I Sverige bjuds han regelbundet in att spela med Kungliga Filharmonikerna och Malmösymfonikerna.

Här kan du läsa mer om föreställningen

Related posts