Rhenguldet synopsis med libretto 2004

Rhenguldet synopsis med libretto 2004 Das Rheingold at Royal Danish Opera Operaen - synopsis

Libretto till Nibelungens ring skrev Wagner i slutet av 1840- och början av 1850-talet. Musiken till Rhenguldet tillkom 1853-1854. Operan uppfördes första gången i München på Hovteatern den 22 september 1869. Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 26 oktober 1901 och den iscensattes åter med premiär den 21 november 1924, den 18 februari 1938 och den 20 april 1968.

Rhenguldet synopsis med libretto 2004

Brünnhilde har precis svikit den man som hon älskar överallt på jorden. Nu försöker hon förstå, varför det kunde gå på det viset. Hon söker tillbaka till begynnelsen, in i sin fars vindskammare för att hitta familjens minnen… och hon börjar komma ihåg, hur det hela startade…

50 år tidigare

En ung man, Alberich försöker att smickra in sig hos de tre unga rhendöttrarna. De retar honom, lockar honom till att uppvakta dem och förödmjukar honom. Alberich är olycklig över att ingen vill älska med honom. När han ser att flickorna istället tillber en vacker ung man, som de kallar Rhenguldet, blir han ännu mer arg och sårad, och i affekt mördar han mannen och stjäl hans hjärta. Av hjärtat skapar han en ring, som ger honom makt över hela världen – men det kan han bara göra om han avsvärjer sig kärleken.

Långt borta är världens härskare, överguden Wotan, beredd att flytta in i sitt nya slott, Valhalla, som jättarna Fasolt och Fafner har byggt till honom. Men hans fru, Fricka, påminner honom om att han har lovat jättarna hennes syster, kärlekhetsgudinnan Freia, som betalning för bygget. Också Frickas bröder Donner och Froh är oroliga, men Wotan lugnar dem: han har bett sin rådgivare eldguden Loge, att hitta på en annan lön till jättarna.

Loge berättar för dem om Alberichs nya ring och jättarna föreslår, att Wotan istället för Freja ger dem ringen. Wotan nekar, men när jättarna tar Freia med som gisslan, upptäcker han, att han själv och de andra gudarna bara är odödliga, när de kan äta av Freias gyllene äpplen. Så det återstår bara att kvickt skaffa fram ringen för att friköpa Freia.

Alberich har med sin nya makt inrättat sitt hemland, Nibelheim, som ett terrorstyrt land. Ringen har möjliggjort att han kan omskapa sig själv i andra former och göra sig osynlig. Hans bror, Mime, berättar för Loge och Wotan, har löpt amok i sitt maktbegär. Alberich utfodrar Wotans makt och hotar med att snart ta över makten i hela världen. Men Loge smickrar honom och lockar honom till att visa sina nya färdigheter, och då Alberich trollar sig till en liten groda, är det lätt för Wotan och Loge att fånga honom.

Wotan tvingar Alberich att köpa sig fri med sina skatter och tar ringen från honom. Alberich är krossad och förbannar ringen: Alla, som bär den, skall dö. Wotan blir hänryckt av makten, ringen ger honom, och då jättarna återvänder, vägrar han att lämna den ifrån sig. Men då krisen är på sin höjdpunkt, möter Wotan en kvinna, Erda, som han förälskar sig i omedelbart.

Hon påminner honom om, att livet skall levas nu, och han förstår plötsligt att han inte kan sälja kärleken för makten. Han överlämnar ringen till jättarna, som strax börjar slåss blodigt om den, vilket får till följd att den ene dödar den andre.

Loge försöker att konfrontera Wotan med att, ringen egentligen är stulen, och innan Wotan kan flytta in i Valhalla, vågar han inte annat än att tämja Loge: Han vet för mycket. Han förvandlar honom från en människa till eld. äntligen kan Wotan flytta in i sitt nya slott med hela sin familj… men han tänker bara på att få möta Erda igen..

Översatt av Mogens H Andersson

Upphovspersoner

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Vill du läsa sångtexten till Nibelungens ring? Beställ genom att klicka på bilden

Sångtexterna Nibelungens ring

Läs mer