Riddar Blåskäggs borg/Erwartung GöteborgsOperan 2015

Riddar Blåskäggs borg/Erwartung GöteborgsOperan 2015 RecensionerBo Löfvendahl i S v DLennart Bromander i Aftonbladet

Riddar Blåskäggs borg bygger i grunden på den gammal sagan om Blåskägg och hans hustrur och den finns nedtecknad av Charles Perrault som kanske är mer känd för sagan om Askungen som Rossini har komponerat musiken till. GöteborgsOperans version är enligt min mening en uppdaterad och modern version av sagan om Blåskägg.

Riddar Blåskäggs borg/Erwartung GöteborgsOperan 2015

Premiären på den s k double-bill på GöteborgsOperan blev en omtumlande och tänkvärd föreställning.Det är ju alltid spännande att få uppleva ett verk som inte tillhör operahusens vanliga repertoar.

Riddar Blåskäggs borg har jag ju visserligen precis, nästan upplevt, i en modern version från Metropolitan Opera på en bio , som det heter nära dig.

Mathias Clason satte för några år sedan upp en kombination på Kungliga Operan i huvudkommunen, men i övrigt är det nog ett verk som är vanligare i konserthusen världen runt än på operahusen.

Den andra delen av föreställningen Arnold Schönbergs Erwartung var för mig, precis som kompositören i övrigt är, ett  nästan helt oskrivet blad, även om jag  tidigare har upplevt hans sångcykel Pierrot Lunaire. I ett kabaréprogram på Operaverkstan på baksidan av Malmö Opera.

Katarina Karnéus sjöng den enda rollen i detta verk som tydligen rubriceras som ett monodrama. Musiken är inte helt enkelt att ta till sig, åtminstone inte för ett öra som är ovant vid Schönbergs atonala värld.

Det gick dock inte att ta miste på intensiten och kraften i Katararina Karnéus sceniska och sångliga insats. En insats som förstärktes av Anders Lorentzson stumma insats.

Premiärens absoluta höjdpunkt var utan tvekan Bela Bartoks  Riddar Blåskäggs borg. Det är något visst med musiken som för övrigt blir bättre och bättre allt eftersom de olika dörrarna öppnas.

Det är naturligtvis musiken och det sceniska och sångliga som är det helt centrala i föreställningen, men självklart bidrar också scenografi kostym och ljus att förstärka helhetsupplevelsen.

Kombinationen Anders Lorentzson och  Katarina Giotas utgjorde det perfekta valet och det gäller såväl sceniskt som sångligt

Sammantaget var det en mycket krävande men också mycket  tänkvärd föreställning och där både musiken och tankarna säkert kommer att stanna kvar i minnet under lång tid.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Béla Bartók
Libretto: Béla Balázs efter en saga av Charles Perrault
Musik: Arnold Schönberg
Libretto: Marie Papppenheim

Kreativt team

Dirigent: Evan Rogister
Regissör: David Radok
Scenografi: Martin Chocholousek
Kostymdesign: Zuzana Jezkova
Ljusdesign: Torkel Blomkvist

Medverkande

Riddar Blåskägg: Anders Lorentzson
Judith: Katarina Giotas
Kvinnan: Katarina Karnéus
Mannen: Anders Lorentzson

Läs mer