Rigoletto direktsänds från Kungliga Operan

Rigoletto direktsänds från Kungliga Operan

lördag 1 december kl 15

Verdis operaklassiker Rigoletto direktsänds från Kungliga Operan till våra biografer. Föreställningen säljer som smör på Operan och 1 december har du chans att se denna efterlängtade föreställning på din biograf.

Rigoletto är en av Verdis mest dramatiska operor. I Sofia Jupithers fantastiska uppsättning på Kungliga Operan kretsar handlingen kring män med makt och en värld där rädslan dominerar. Sofia Jupither har regisserat för både teater och tv och hennes uppsättning av Salome med Nina Stemme hyllades stort av kritikerna.

Hertigen av Mantua roar sig på folkets bekostnad. Rigoletto är hertigens narr som överlever i palatset genom att uppmuntra till terrorn. Vid en stor fest dyker en man upp, vars dotter har blivit bortrövad av hertigen.

Rigoletto hånar honom. Då uttalar mannen en förbannelse över honom och Rigoletto blir rädd. När han inte ikläder sig rollen som narr är han en annan person. Hemma är han en överbeskyddande far till dottern Gilda som längtar ut i världen…

Regissören Sofia Jupither:

Jag vill att publiken som ser operan känner ’låt oss resa oss från bordet nästa gång’. Säga ifrån. Det vi gör i vardagen gör skillnad. Kanske för en enda person just den där kvällen. Och till slut, om tillräckligt många agerar, för hela strukturen. Därför är Rigoletto högaktuell.

Om vi alla kommer överens om att inte tillåta ondska så går det faktiskt. Om vi inte gör det så går det åt helvete. På riktigt.

Presscitat:
”Denna Rigoletto är kort sagt en fullträff. Gå och se!”Dagens Nyheter

”En bra Rigoletto om året räcker mycket långt för mig. Det här är en sådan”Sveriges Radio, P1

Trailer här

Läs mer

Kungliga Operan här

Biografer som visar föreställningen här

Related posts