Rigoletto på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Rigoletto på Kungliga Operan Stockholm - synopsis

Rigoletto på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text:Francesco Maria Piave, efter Victor Hugo drama Le Roi s’amuse (1832; på svenska Kungen roar sig,1884

Libretto

Här har du en länk till librettot till Rigoletto på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiären på Teatro La Fenice i Venedig ägde rum 11 mars 1851. (Svensk premiär på Kongliga Theatern i Stockholm 3 juni 1861.Sett föreställningen:27.9.2010 på Kungliga Operan i Stockholm

Absolut makt,absolut utsatthet

Stanislavskij skriver om Rigoletto: “Vad är pjäsens kärna? Vi måste visa upp den mest omänskliga feodala epok, där den enskilda personen är helt rättslös. Man måste göra det så att publiken känner fasan under denna tid.”

Jag föreställer mig att vi befinner oss i ett tänkt Italien strax före andra världskrigets utbrott. Den militära strukturen liknar till sin makthierarki en feodal absolutism och skapar verkligen både rättslöshet och fasa. Vi kan då både känna och förstå rollernas utsatthet i förhållande till sin härskare. Hertigens maktposition är absolut som furste och högsta militära befäl, en “Mussolinis svärson”.

Hilda Hellwig regissör

BILD 1 – FEST OCH FASA

Hertigens favorittillhåll, en elegant nattklubb.Rigoletto är ställets konferencier. Rigoletto avskyr hertigens officersvänner men känner sig säker på suveränens beskydd. Gästerna,mest män i uniform, njuter av showen vid bardisken.

Hertigen anländer med sin vän Borsa och serveras champagne av Rigoletto. Hertigen skryter om erotiska bravader och antastar öppet grevinnan Ceprano.Rigoletto hånar hennes make, som vill avbryta hertigens närgångna uppvaktning av hustrun men hindras av Rigoletto.

Marullo berättar nyheten att Rigoletto har en älskarinna gömd i ett hus i staden. Ceprano svär hämnd tillsammans med de andra herrarna.

Då uppenbarar sig oväntat en ansedd medborgare, Monterone, som anklagar hertigen för att ha vanärat hans dotter. Hertigen låter narren tala i sitt Ställe. Rigoletto hånar den förorättade faderns sorg. Monterone förbannar Rigoletto.

Rigoletto är lamslagen av fasa.Dörrvakten Sparafucile, vars syster Maddalena dansar på etablissemanget, närmar sig och presenterar sig som yrkesmördare.

BILD 2- KÄRLEKENS OLIKA ANSIKTEN

Gilda har vuxit upp på landet, men är sedan tre månader inkvarterad hos änkan Giovanna. Rigoletto vill ha sin giftasvuxna dotter i sin närhet då tiderna är oroliga. Fadern kommer bara på korta besök efter mörkrets in-brott. Gilda vill utnyttja varje tillfälle att få reda på allt hon ensam funderat över om sin bakgrund.

Den här natten ber hon Rigoletto att berätta om hennes mor. Han avslöjar att modern är död. När hon ber om att få gå ut om dagarna blir han rädd. Han frågar Giovanna om hans föreskrifter följs. Hon skall hålla dörren stängd för alla. Men en ung man, den förklädde hertigen, släpps in av Giovanna bakom Rigolettos rygg.

Gilda berättar för änkan om en ung man som hon sett i kyrkan.Hertigen visar sig och Gilda försöker fly in i huset men Giovanna har stängt henne ute. Hertigen uppvaktar Gilda som bekänner att han är svaret på hennes längtan. När hon frågar om hans namn presenterar han sig som fattig student. Hertigen lämnar Gilda åt hennes drömmar.

Hertigens män kommer ledda av den hämndlystne Ceprano, som är Rigolettos granne. De tror att flickan på balkongen är Rigolettos älskarinna.

Rigoletto kommer plötsligt tillbaka. Marullo inbillar honom att de är där för att röva bort Cepranos hustru. Lättad ber Rigoletto om att få en mask som de andra kvinnoförövarna bär. I stället får han en bindel för ögonen och ställs att hålla stegen till sitt eget hus. Gilda förs bort. När han hör dotterns rop på hjälp inser Rigoletto att förbannelsen träffat honom.

BILD 3 – VARGTIMMEN

Hos hertigen, som undrar vart Gilda tagit vägen. Han återvände till Rigolettos hus senare på natten och fann det tomt. Kumpanerna kommer och berättar stolt och upphetsat om sin hämnd på Rigoletto. Hertigen frågar var flickan är nu. De svarar: Hon är här! Männen bär in sin present och stänger dörren om paret.

Rigoletto kommer och låtsas som ingenting. Han försöker ta reda på om herrarna vet något. De svarar först att hertigen sover, sedan att han jagar. Rigoletto förstår att Gilda är där.Han vill undsätta henne men hindras handgripligen. Han ber Marullo om förbarmande och erkänner för männen att flickan de rövat bort är hans dotter.

Gilda kommer och bekänner sin skam. Rigoletto kör iväg männen och ber henne berätta om mötet med hertigen. Rigoletto tar på sig skulden och försöker trösta dottern.

Den misshandlade Monterone förs förbi av vakt. Rigoletto lovar att han ska ta hämnd också för honom. Gilda ber om förlåtelse för hertigen, som hon fortfarande älskar.

BILD 4 – FRÅN MUSSOLINI TILL PASOLINI

Sparafuciles lönnkrog vid brofästet nära floden i stadens utkant. Natt.Hemlösa och prostituerade värmer sig vid eldar.

Gilda tror att hertigen fortfarande älskar henne. Rigoletto visar henne hur hertigen på krogen beställer vin av en kvinna, Sparafuciles syster Maddalena. Yrkesmördaren gör samtidigt upp om hertigens död med Rigoletto.

Hertigen förklarar sin kärlek för Maddalena, som avvisar honom retfullt. Rigoletto skickar hem Gilda för att klä ut sig till man och möta honom i Verona nästa dag. Hertigen och Maddalena roar sig medan Rigoletto betalar Sparafucile för mordet. Rigoletto skall komma tillbaka vid midnatt för att själv kasta liket i floden. Oväder med blixt och åska närmar sig. Sparafucile väntar storm. Hertigen vill ha rum för natten.

Maddalena tycker synd om den unge mannen och försöker övertala brodern att hans liv är värt mer än tjugo scudi. Gilda återvänder förklädd till man och bevittnar hur Maddalena försöker övertala brodern att döda puckelryggen istället för hertigen. Sparfucile blir upprörd. Han är en hederlig mördare.som inte mördar sma kunder. Stormen ökar. Maddalena föreslår att om någon okänd kommer kan de mörda denne istället. Klockan slår-midnatt. Gilda knackar på. Sparafucile tror först det är vinden. Under stormens höjdpunkt sticker han ner Gilda.

Stormen är förbi. Rigoletto kommer tillbaka för att hämta säcken med kroppen. Han hör hertigen sjungande gå därifrån. Rigoletto öppnar säcken och hittar sin dotter.Vem har gjort detta, frågar han: Gilda bekänner: Hon dog för sin kärlek. Rigoletto inser att han självorsakat hennes undergång. Dottern dör och fadern kastar sig i sorg över hennes kropp.

Hilda Hellwig

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts