Rigoletto på Malmö Opera förlagd #metoo 2018

Rigoletto på Malmö Opera förlagd #metoo 2018 Borsa - Patrik Forsman; Rigoletto - Fredrik Zetterström Fotograf: Malin Arnesson
84 / 100

För ett antal år sedan satte Kasper Holten upp  Rossinis Barberaren i Sevilla och på programbladet stod det att läsa: Inte som förr. Efter att nu har fått möjlighet att också uppleva föreställningen på ort och ställe anser jag att det borde stå likadant på programbladet till Rigoletto.

Rigoletto på Malmö Opera förlagd #metoo 2018

Det är inte mycket av de mer traditionella uppsättningar som återstår utöver musiken och librettot, och förändringar mot tidigare uppsättningar är stora och slående.

Regissörsgrepp

De olika regissörs-greppen som Kasper Holten använder för att förlägga handlingen i modern tid blir ibland svåra att ta till sig. Det jag särskilt reagerar mot är delar av första akten där Holten jämställer hovnarren Rigoletto med Josef Fritzl mannen som höll sin dotter inspärrad i en källare i 24 år.

Det är associationer som leder helt fel även i en aktuell och modern instudering. Även om jag förstår att Kasper Holten vill sätta sitt eget och det konstnärliga teamets avtryck på denna repertoaropera.

Sceniskt fantastisk upplevelse

Sceniskt är det en fantastisk scenisk upplevelse med en enorm trappa i centrum och en elegant baksida där man förstärker  den dramatiska och realistiska upplevelsen med hjälp av video.

Musikaliskt är det en spännande upplevelse och den amerikanske dirigenten Karen Kamensek håller operakör och orkester i ett fast grepp.

Formidabelt vokalt

Vokalt blev det en formidabel upplevelse där  inte bara solisterna skötte sig utmärkt. En särskild eloge vill jag ge till Malmö Operas Herrkör.

Den italienska sopranen Bianca Tognocchi imponerade inte bara mig utan fick vad som kan kallas publikens pris. En sopran med koloraturerna på plats, men hennes sceniska agerande lämnade något i övrigt att önska. Det kanske jag inte kan lasta henne för utan att det kan ju vara ett medvetet grepp från regissörens sida.

Alexey Tatarintsev

Bland herrarnas insatser  imponeras jag framförallt av bländande tenoral briljans levererade av den ryske tenoren Alexey Tatarintsev.

Fredrik Zetterström

Barytonen Fredrik Zetterström briljerar med en kraftfull skiftande och mycket uttrycksfull stämma och där det sceniska uttrycket inte lämnar något i övrigt att önska.

Basen Henning von Schulman visar ännu en gång sina vokala och sceniska kvaliteter och att ingen rollfigur eller miljö är främmande för honom.

Ett särskilt hedersomnämnande anser jag att Emma Lyrén är värd för sin insats som Maddalena.  Basbarytonen Igor Bakan gjorde en kraftfull och utmärkt insats som greve Monterone.

Helhetsintrycket är mycket positivt även om jag stördes av mina associationer i första akten,och avvikelserna från den ursprungliga berättelsen, men jag är imponerad av andra aktens genomförande.

Här visar Kasper Holten att han är en internationell välrenommerad regissör som har förmåga att göra en äldre opera aktuell och modern.

Om föreställningen

Sett föreställningen 12.4.2018

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi|Libretto: Francesco Maria Piave efter Victor Hugos pjäs Kungen roar sig|

Team

Scenografi & kostym: Maja Ravn
Ljus: Åsa Frankenberg
Koreografi: Signe Fabricius
Regi: Kasper Holten
Dirigent: Karen Kamensek

Medverkande

Rigoletto: Fredrik Zetterström
Gilda: Bianca Tognocchi
Hertigen: Alexey Tatarintsev
Sparafucile: Henning von Schulman
Maddalena: Emma Lyrén
Giovanna: Helena Härnryd
Greve Monterone: Igor Bakan
Marullo: Thomas Hildebrandt
Borsa: Patrik Forsman
Greve Ceprano: Per Fernesten
Grevinna Ceprano: Kristina Ekeroth
En vakt: Eric Lavoipierre
Page: Katarzyna Mizerny

Läs mer