Rigoletto på Storan Malmö Musikteater – synopsis

Rigoletto på Storan Malmö Musikteater - synopsis

Rigoletto på Storan Malmö Musikteater – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text:Francesco Maria Piave efter Victor Hugo drama Le Roi s’amuse (1832; på svenska Kungen roar sig,1884

Libretto

Här har du en länk till librettot till Rigoletto på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiären på Teatro La Fenice i Venedig ägde rum 11 mars 1851. (Svensk premiär på Kongliga Theatern i Stockholm 3 juni 1861. Sett föreställningen: 12.11.1994 Storan Malmö Musikteater

AKT 1

Det är fest hos hertigen av Mantua. Hertigen berättar för Borsa om en flicka som han har sett flera gånger I kyrkan. Hon bor i ett avsides hus där en mansperson går in varje kväll. Hertigen brinner av lust att få träffa henne. Borsa gör hertigen uppmärksam på de vackra kvinnorna på festen, särskilt grevinnan Ceprano, vars make svartsjukt bevakar sin hustru. Hertigen bedyrar irigt grevinnan sin kärlek. Hon ber honom lugna sigg, men följer med honom in i ett angränsande rum.

Rigoletto, hertigens hovnarr, gör sig lustig över greve Ceprano och går tillsammans med denne efter grevinnan och hertigen. Marullo berättar för hovmännen att Rigoletto har en älskarinna. Alla skrattar åt detta befängda. Hertigen kommer in tillsammans med Rigoletto, följd av Ceprano. Han är irriterad över att ha blivit avbruten I sin förförelse av grevinnan. Rigoletto föreslår att hertigen ska låta röva bort henne från hennes make. Ceprano kan ju alltid sättas I fängelse, skickas i exil eller rent av avrättas. Greven kokar av ilska. Hovmännen uttrycker sitt hat mot Rigoletto. Ceprano och hovmännen gör upp om att samlas om natten för att hämnas på Rigoletto. Så förenas man i en lovsång till denna fest och till glädjen och njutningen.

Festen avbryts när greven av Monterone tränger sig in. Han har tidigare anklagats för stämpling mot hertigen, blivit dömd till döden, men benådats av hertigen. Nu kommer han för att ställa hertigen till svars för att denne har skändat Monterones dotter.

Rigoletto tar tillfället i akt att inför hertigen och hovet håna och förolämpa Monterones heder. Denne förbannar både hertigen och Rigoletto innan han förs bort och fängslas.

Rigoletto är tagen av Monterones förbannelse.Han möter Sparafucile, en man som mot betalning utför mord på beställning. Sparafucile anar att Rigoletto har en kvinna boende hos sig och erbjuder sig nu att befria Rigoletto från eventuella rivaler. Rigoletto säger sig inte behöva mannens hjälp just nu, men kanske senare.Ensam, utanför sitt hus, slås Rigoletto av likheten männen emellan Sparafucile har dolken, själv har han tungan som sitt vapen.Monterones förbannelse vilar tung över honom.Han inser sin elakhet, och plågas av att bära narrkåpan och utföra sitt arbete som hertigens apa. Det är hovetoch hertigen som har gjort Rigoletto till den han är.Han känner att olyckan kommer att drabba honom, men slår bort oron.

Inkommen i trädgården möts Rigoletto av sin dotter, Gilda. Hon är hans liv. Gilda försöker blidka honom till att berätta om sig själv. Hon vet inte ens vad han heter. När hon ber att få veta något om sin mor berättar Rigoletto att hon älskade honom av medlidande. ännu en gång försöker hon få veta hans namn och bakgrund. Han svarar att han är hennes far och att hon är hans hela universum.

Gilda har bott hos fadern I tre månader nu, och adrig varit utanför huset, annat än till kyrkan. Hon vaktas av Giovanna, en kvinna som Rigoletto har anställt. Rigoletto ber Giovanna se efter Gilda noga och inte släppa in någon besökare i huset.

Rigoletto tycker sig höra någon utanför muren,och går att se efter, när hertigen, klädd i enkla kläder smiter in i trädgården och visas in i huset av Giovanna.När Rigoletto går anförtror Gilda Giovanna att hon har samvetskval över att hon inte har berättat för fadern om den unge mannen hon sett i kyrkan. Hon drömmer om honom och fantiserar om att hon älskar honom. Plötsligt har hertigen kommit ut från sitt gömställe och Giovanna försvunnit in i huset. Han förklarar att han älskar Gilda, att deras öden är oskiljaktigt förenade. Hon frågar efter hans namn och han säger sig heta Gualtier Malde och är en fattig student.Samtidigt har greve Ceprano och Borsa närmat sig Rigolettos hus. Giovanna hör någon utanför, Gilda tror att det är hennes far. Hon och hertigen tar farväl.Ensam upprepar Gilda hans namn, och förklarar att hon alltid skall tillhöra honom. Hon går in i huset.Utifrån gatan ser hovmännen, som samlats, Gilda och beundrar hennes skönhet.

Rigoletto har kommit tillbaka. I mörkret ser han inte hovmännen. Dessa ser en chans att dubbelt lura honom; att låta honom själv hjälpa till med dådet. I tron att det är grevinnan Ceprano håller Rigoletto i stegen som männen reser upp mot ett fönster i huset.

Männen tar sig in i huset och för med sig Gilda.Rigoletto står kvar vid stegen. ögonbindeln gör att han varken hör eller ser när Gilda blir bortförd. Efter en stund sliter han av sig bindeln och ser hur porten ti11 hans hus står öppen. Han springer in och ser att Gilda är borta. I sin förtvivlan ropar han ut att detta är förbannelsen.

AKT 2

Hertigen är upprörd. Han har besökt Rigolettos hus för att träffa Gilda, men funnit det tomt. Nu undrar han var Gilda är och vem som rövat bort henne från honom. Han oroar sig över hennes öde, hon som fått honom att känna verklig kärlek. Hovmännen skyndar in och berättar om kidnappningen av Gilda och att de tagit henne hit, till palatset.

Rigoletto kommer trallande in i rummet. När han påminner Marullo om nattens händelser, låtsas denne som om han inte förstår. “I natt? Jag har sovit hela tiden.” En av hertiginnans pager kommer och frågar efter hertigen. Pagen körs iväg av hovmännen. Rigoletto förstår att Gilda finns i palatset. Hos hertigen. Han ropar att han vill ha tillbaks sin dotter.Hovmännen, som trott att Gilda var hans älskarinna, häpnar. Rigoletto ömsom förbannar och ber om förlåtelse men ingen av hovmännen veknar inför hans böner.

Plötsligt kommer Gilda inspringande. Hon kastar sig gråtande i sin fars armar. Rigoletto får hovmännen att gå. Han ber dem varna hertigen för att visa sig.

Gilda berättar för sin far hur hon mött en ung vacker man när hon gått till kyrkan för att be, och att de förälskat sig i varandra. Hon berättar också om hur han besökt henne kvällen innan och om det hemska bortrövandet.

Rigoletto anklagar Gud men tröstar sedan Gilda och lovar henne att de snart ska lämna denna hemska plats. Monterone förs genom palatset till fängelset. Han stannar upp vid en staty föreställande hertigen och konstaterar att denne kommer att leva lycklig, eftersom Monterones förbannelse ej tycks ha haft någon verkan. Rigoletto säger att den gamle har fel. I honom, Rigoletto, har han fått sin hämnare. Gilda ber himlen om nåd för sin älskade och om förlåtelse.

AKT3

Vid stranden av floden har Sparafucile sin krog och bostad. Det är natt.

Rigoletto kommer med Gilda. Hon säger att hon och hertigen fortfarande älskar varandra.

Genom ett hål i väggen till huset, ser Gilda Sparatucile, men ocksä hertigen som beställer två saker: “Din syster och vin.”

Så redogör hertigen för sin syn på kvinnan, somt lättfärdig, tanklös och lögnaktig. ändå blir man aldrig fullständigt lycklig om man inte får smaka kärleken i hennes famn.

Sparafiicile kommer med vin, kallar på sin systerr, Maddalena, och går ut på gatan och berättar för Rigoletto att “hans man” är där.

Hertigen förklarar för Maddalena hur han lagt märke ull henne, och att han avgudar henne. Gilda som hör allt från sin plats, kallar hertigen förrädare. Rigoletto vill få Gilda att slutligen förstå vilken gemen man hon säger sig älska. I kvartetten vävs allas tankar samman; hertigen bedyrar Maddalena sin kärlek, hon tror honom inte, Gilda kämpar med sitt olyckliga hjärta som vill brista, Rigoletto ber henne torka tårarna, han ska hämnas.

Så ber Rigoletto Gilda att gå hem, klä sig mansdräkt och rida iväg till Verona. Själv ska han komma efter nästa dag.

Sparafucile får nu halva summan för att mörda hertigen. Resten ska han få när han ger honom liket vid midnatt. När Sparafiicile frågar om namnet på offret svarar Rigoletto: “Hans namn är Brott, mitt är StrafF’. Ett oväder bryter ut. Hertigen beslutar sig för att stanna över natten. Maddalena ber honom ge sig iväg. Sparafucile, som är angelägen om att få full betalning, kör undan sin syster och tar med hertigen upp till sitt rum där han ska få sova. Sparafucile skickar upp Maddalena att ta mannens svärd när han har somnat. Ovädret tilltar.

Gilda återvänder till huset, klädd i manskläder.Hon hör hur Maddalena, som fattat tycke för hertigen, ber för hans liv, att Sparafucile ska skona honom. Brodern kastar till henne en säck som de ska stoppa liket i. Maddalena föreslår honom att döda Rigoletto istället; pengarna får de ju ändå. Sparafiicile vill inte höra talas om sådan ohederlighet. Däremot är han med på att döda den som kommer till huset före midnatt. Gilda hör allt och fattar sitt beslut.Klockan slår halv tolv stormen ökar. Gilda knackar på dörren till huset. Hon ber himlen och sin far om förlåtelse för vad hon tänker göra.Maddalena anmodar sin bror att släppa in den som knackar och utföra dådet.Gilda bankar igen på dörren, och blir insläppt. Hon anropar himlen om förlåtelse för Sparafucile och Maddalena. Allt höljs i mörker. Ovädret når sin kulmen.

När stormen bedarrar kommer Rigoletto för att hämta liket. äntligen har han fått sin hämnd! Klockan slår midnatt.Han bankar på dörren till Sparafuciles hus. Denne öppnar och drar ut en säck med den dödade. Han får resten av pengarna och försvinner. Rigoletto gläds åt att ha förintat sin förre herre. Han drar säcken mor floden, men hör hertigens röst långt borta. Först tror Rigoletto att det är en mörkrets illusion, men förstår snart att någon annan än hertigen finns i säcken.

I blixtsken ser han sin dotter, Gilda. Förtvivlad bankar han på den stängda dörren. Gilda svarar svagt på hans rop. Hon ber sin far förlåta henne, och hertigen, som hon dör för. Uppe I himlen, vid moderns sida ska hon be för Rigoletto. Han bönfaller henne att inte lämna honom. Hon dör.Han är ensam. Förbannelsen har verkat.

 

IMG_0067

Related posts

Kommentera