Rigoletto – Skånska Operan – synopsis

Rigoletto i maffiamiljö – en fin operaupplevelse

 IMG_0048

Rigoletto – Skånska Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi Text: Francesco Maria Piave, efter Victor Hugo drama Le Roi s’amuse (1832; på svenska Kungen roar sig,1884

Libretto

Här har du en länk till librettot till Rigoletto på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiären på Teatro La Fenice i Venedig ägde rum 11 mars 1851. (Svensk premiär på Kongliga Theatern i Stockholm 3 juni 1861. Sett föreställningen: 8.7.2012 Skånska operan på turné

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Kapellmästare: Max Lörstad/ Fredrick Haglund |Musikarrangemang: Daniel Fjellström|Regissör: Ola Hörling|Scenografi:Leif Persson| Kostym: Fredrika Lilius|

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
RigolettobarytonPeter Haeggström
Il DucetenorDardan Bakraqi
GildasopranMaria Demérus
SparafucilebasEric Roos
MaddalenamezzosopranErika Tordéus
MonteronebarytonDaniel Christopher Wren
CepranobasTomas Öhman
MarullobarytonSebastian Duran
BorsatenorChrister Arwidsson
Giovanna,hushållerskasopranHelena Magnusson
Miss BrownsopranHelena Magnusson

Akt 1

Il Duce, en lokal maffiaboss och notorisk kvinnoförförare, håller fest på sin klubb. I det privata rummet bakom baren berättar han för en av sina närmsta män om en ung skönhet han nu åtrår. Han har endast sett henne några gånger i kyrkan om söndagarna. Hon bor med en underlig man i ett hus i en mörk gränd i närheten. Den underlige mannen är ingen annan än en annan av männen i hans gäng, den handikappade lustigkurren Rigoletto.

En större fisk i maffiahavet, Monterone, gör entré, och anklagar Il Duce för att ha förfört hans dotter. Rigoletto är känd för sin vassa tunga, och hånar Monterone, som då utslungar en förbannelse över både Il Duce och Rigoletto.

På väg hem möter Rigoletto yrkesmördaren Sparafucile, som erbjuder sina tjänster. ”Inte just nu”, svarar Rigoletto, men undrar var han kan nå Sparafucile om han skulle önska. Denne har ett värdshus och en vacker syster, Maddalena, som lockar dit tilltänkta offer. Rigoletto reflekterar över att de är lika, hur Sparafucile tjänar sitt uppehälle genom att döda med svärdet, medan Rigoletto gör det med sina ord. Han ondgör sig också över sitt liv och den orättvisa livet visat honom.

Väl hemma hos sin älskade dotter Gilda känner han att han verkligen lever. Han förmanar henne att inte gå ut, utom till kyrkan. Han vill skydda henne för livet utanför, från all den ondska och fördärv Il Duce representerar och som han själv är en del av.

När Rigoletto lämnar rummet anförtror sig Gilda åt deras hushållerska, Giovanna, om den stilige unge mannen hon sett i kyrkan. Il Duce har kommit för att uppvakta Gilda och ser sin chans. Han köper Giovannas tystnad och smyger in i huset. Han påstår sig vara en fattig student vid namn Gualtier Maldé och det leder till att de förklarar varandra sin kärlek. När Gilda i sin ensamhet lyckligt försjunker i tankar på sin kärlek dyker några av männen från Il Duces gäng upp. De har tröttnat på Rigolettos vassa tunga och överdrivna skämt och vill hämnas genom att röva bort Gilda, i tron att hon är Rigolettos älskarinna. Rigoletto luras att hjälpa till. När han upptäckt vad som skett ser han det som att Monterones förbannelse slagit in.

Il Duce kommer tillbaka till sin klubb efter att ha letat efter Gilda. Han är förtvivlad över att ha blivit av med henne innan han lyckats erövra henne, förälskad som han anser sig vara. Hans män återkommer och berättar stolt hur de rövat bort Rigolettos älskarinna och att de tagit henne dit, till klubben. Lycklig går Il Duce in till henne…

Akt 11

Rigoletto kommer till klubben och letar efter Gilda. Rigoletto avslöjar för männen att Gilda inte är hans älskarinna utan hans dotter. Han förstår till slut att hon är där och när han, i sin faderliga desperation, är på väg att bli våldsam öppnas dörren och Gilda kommer ut.

Il Duce har förfört Gilda, som nu skäms, trots att hon älskar honom. Rigoletto svär att döda hertigen, trots Gildas protester.

Il Duce kommer till Sparafuciles avsides belägna värdshus, för att dricka och spendera några timmar med Maddalena. Rigoletto har tagit dit Gilda så hon ska få se Il Duces rätta jag, men trots det kan hon inte sluta älska honom.

Rigoletto har slutit ett avtal med Sparafucile att denne ska döda Il Duce. Maddalena har emellertid fattat tycke för honom, och ber för hans liv. De kommer överens om att ifall någon kommer till värdshuset före midnatt, så ska de döda den personen istället, och ge kroppen i en säck till Rigoletto. Gilda hör detta och beslutar sig för att offra sitt liv. Hon knackar på, och de dödar henne. När Rigoletto fått liksäcken hör han Il Duce på avstånd sjunga och förstår att någon annan finns i säcken. Han finner sin döende dotter, och förtvivlad inser han att Monterones förbannelse slagit till med full kraft.

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts