Ringaren i Notre Dame på GöteborgsOperan

Ringaren i Notre Dame på GöteborgsOperan Joa Helgesson som Dom Claude Frollo - foto: Mats Bäcker

Som de flesta andra pojkar läste jag Victor Hugos Ringaren i Notre Dame, men i ärlighetens namn minns jag inte särskilt mycket av berättelsen, nu sextio år senare. Det var ändå med en viss förväntan och spänning inför möjligheten att få återuppleva romanen i musikalform, även om jag numera mest har en stark passion för opera. Dock ser jag regelbundet musikaler och jag brukar uppskatta också musikaler och det finns flera verk som jag tycker mycket om.

Ringaren i Notre Dame på GöteborgsOperan

Ringaren i Notre Dame känns inte som en favoritmusikal. Men mest handlar det om den höga ljudnivån både från orkestern och sångarna. Det blir inte särskilt njutbart! Första akten upplevde jag att ljudnivån var extremt hög och nästan obehagligt stark. Spännande och intressant med de scenografiska digitala videokulisserna. Musikaliskt och vokalt ändrade föreställningen karaktär efter paus och det hela blev bättre och bättre. Produktionsteamet från Fredericia Teater excellerar i snabba miljöväxlingar, filmiska djupperspektiv, häftiga åkningar och hisnande höjdscener. Sceniskt gjorde Qusimodo en hjältemodig och strong insats och hans musikalstämma lät det mycket bra om särskilt i de mer romantiska numren.

Vokala insatser

Vokalt var det några sångare som särskilt utmärkte sig Esmeralda och hennes avhoppade kapten svarade för flera fina insatser, men bäst tyckte jag om körinsatserna och på individplanet var Joa Helgesson bäst på plan även om han hade en mycket osympatisk  roll.

Det blev kraftfulla stående ovationer efter föreställningen i går  kväll. Det var säkert välförtjänt även om jag inte fullt ut delar det intrycket. Du kan själv uppleva Ringaren i Notre Dame då den spelas t o m  6 april nästa år.

Om föreställningen

Sett föreställningen den 18.11.2018

Upphovspersoner

Musik: Alan Menken|Text: Stephen Schwartz|Manus: Peter Pernell|Baserad på romanen av Victor Hugo|Nyöversättning av Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson

Kreativt team

Musikalisk ledare och dirigent: Alexander Hansson
Regi: Thomas Agerholm
Scenografi och ljusdesign: Benjamin La Cour
Koreografi: Lynne Kurdziel Formato
Videodesign: Thomas Agerholm, Benjamin La Cour och Jakob Bönsdorff Eriksen
Kostymdesign: Anna Juul Holm och Lotte Blichfeldt
Ljuddesign: Andreas Renhorn

Medverkande

Martin Redhe Nord (Qusimodo),  Joa Helgesson (Dom Claude Frollo),  Marsha Songcome (Esmeralda),  Jonas Eskil Brehmer  (Kapten Phoebus De Martin), Tobias Ahlsell (Clopin Trouillefou:), Anders Wängdahl (Jehan Frollo), David Lundqvist (Saint Aphrodisius),  Micaela Sjöstedt (Florika),  Sami Yousri (Fader Dupin), Thomas Pettersson (Löjtnant Frederic Charlus), Magnus Lundgren (Kung Ludvig XI),  Ingahlill Wagelin (Madame) |Ensemble: Louise Hafström Ahlsell, Henrik Andersson, Jacob Andréas, Stefan Berkieta, Karolina Engelbrektsson, Nina Hammarklev, Rudina Hatipi, Max Jansson, Michelle Sjo Lönne, Anna Salonen, Emil Schillén, Carina Söderman, Björn Thudén, Kattis Trollregn, Anna Werner, Lina Zerpe

Läs mer