Roberto Devereux – belcanto från The Met

Roberto Devereux, en av de s k drottningoperorna  (Tudor) av Gaetano Donizetti. Under säsongen har alla tre operorna satts upp på Metropolitan Opera och nu har jag också upplevt alla tre fast med olika sångare, men verken ges inte särskilt ofta i Sverige och den enda som jag kommer i håg är Maria Stuarda som jag upplevde häromåret på Kungliga Operan i Stockholm, men jag har också upplevt en uppsättning i Berlin med bl a Katarina Karnéus.

Roberto Devereux sätts upp för första gången på Metropolitan Opera och är ett samarbete med Theater Champs Elysees i Paris, men verket har tidigare satts upp både i München och Cardiff.

Huvudpersonen är earlen av Essex som räknas till en av drottning Elisabeths gunstlingar. Essex har  försökt kämpa ned ett upprorsförsök på Irland dock utan framgång och trots drottningens uttryckliga önskan återvänt till hovet. Han anklagas nu för att vara desertör och riksrådet dömer honom till döden, vilket Elisabeth försöker förhindra. Essex har fått en ring av drottningen som kan rädda hans liv, om ringen ges till henne . Priset för detta är att Essex inte älskar någon annan än Elisabeth, vilket Essex försäkrar henne trots att han är kär i sin bäste väns fru, hertiginnan av Nottingham, som samtidigt tjänstgör som drottningens hovdam.

Riksrådet är fast beslutna att döma Essex till döden, men hindras av att Elisabeth vägrar att underteckna hans dödsdom, men när drottningen får klart för sig att Essex trots allt har en älskarinna undertecknar hon hans dödsdom. Essex har gett sin ring till hertiginnan av Nottingham som skall lämna ringen till drottningen, men hindras av sin make och när det äntligen sker har domen mot Essex  redan verkställts.

För att kunna fullt ut njuta av detta verk är det bra om man känner till handlingen i förväg, men det gäller också att  ha öron och öga med sig hela tiden för att det skall bli en stor operaupplevelse åtminstone enligt min uppfattning. Uppsättningen beskriver mycket väl händelseförloppet, om än inte historiskt korrekt, rent sceniskt även om jag upplever det enformigt och tråkigt, att det i princip är samma scen oavsett, om vi befinner oss i drottningens gemak, tronsalen eller fängelsecellen i Towern.

Att göra uppsättningen som ett spel i spelet, genom att operakören fungerar både som hov och publik anser jag däremot är en utmärkt lösning.Den historiska tidstypiska miljön tillsammans med de eleganta och historiska kostymerna är viktiga bidrag till en stor operaupplevelse.

Musikaliskt är det inte  den största upplevelsen men orkestern under ledning av dirigenten Maurizio Benini gör en utmärkt insats, men jag är ingen direkt beundrare av Donizettis likalydande musik i verk efter verk.

Roberto Devereux räknas till bel canto operornas värld och här ligger föreställningens egentliga kraftcentrum för det är sångarna som med hjälp av andra faktorer, som nämnts tidigare, gör denna kväll till en stor operaupplevelse. Kanske en av de allra bästa operaupplevelserna från Metropolitan Opera.

Huvudpersonen är Roberto Devereux, men mest imponerad är jag av  damernas insatser och särskilt då Elisabeth som gestaltas av Sondra Radvanovsky, men också Elina Garanca som hertiginnan av Nottingham gör en alldeles utmärkt vokal insats, om än inte särskilt sceniskt särskilt övertygande.

Bland herrarna imponeras jag mest av hertigen av Nottingham som sjöngs av den polske barytonisten Mariusz Kwiecien och det är en vokal insats som inte lämnar mycket i övrigt att önska, men sceniskt har jag sett bättre insatser av andra.

I sina ljusa stunder är tenoren Matthew Polenzani lysande vokalt och sceniskt klarar han sig ganska bra, men det känns som det är något som fattas och kanske är det kondition eller helt enkelt uthållighet?

Avslutningsvis räknar jag ändå föreställningen som en av mina allra största operaupplevelser och  kanske beror det på kombinationen av utmärkta vokala och sceniska insatser framförallt av Sondra Radvanovsky,  Mariusz Kwiecien och orkesterklangen kombinerad med en utmärkt körklang?

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt team

Dirigent: Maurizio Benini
Regi: David McVicar
Scenografi: David McVicar
Kostymdesigner: Moritz Junge
Ljusdesigner: Paule Constable
Koreografi: Leah Hausman
TV Director: Gary Halvorson

Medverkande

Elisabetta (Drottning Elizabeth): Sondra Radvanovsky
Sara: Elina Garanca
Roberto (Robert Devereux, Earl av Essex): Matthew Polenzani
Hertigen av Nottingham: Mariusz Kwiecien
Lord Cecil: Brian Downen
Gualtiero (Sir Walter Raleigh): Christopher Job
En page: Yohan Yi
Nottinghams betjänt: Paul Corona