Rodalinda med libretto och synopsis 1725

Rodalinda med libretto och synopsis 1725

Rodalinda baseras på ett libretto av Nicola Francesco Haym som i sin tur bygger på ett libretto av Antonio Salvi, vars text kommer från Pierre Corneille pjäs Pertharite, roi des Lombards.Rodelinda hade premiär på King’s Theatre vid Haymarket den 13 februari 1725. Den första moderna produktionen, i kraftigt bearbetad form, spelades i Göttingen den 26 juni 1920 där den var den första i en serie nypremiärer producerades av Händelentusiasten Oskar Hagen. En brittisk uppsättning presenterades vid Glyndebournefestivalen 1998. I denna mycket uppmärksammade föreställning, regisserad av Jean-Marie Villégier, sjöng Anna Caterina Antonacci titelrollen och Andreas Scholl var Bertarido. Den finns utgiven på DVD av Warner Music. Svensk premiär den 27 juli 1957 på Drottningholmsteatern.

Rodalinda med libretto och synopsis 1725

Akt I

Lombardernas kung Bertarido har fördrivits av tyrannen Grimoaldo, som eftertraktar hans hustru Rodalinda. Hon tror att hennes make är död. Ändå vägrar hon att gifta sig med Grimoaldo och därför söker denne råd hos vännen Garibaldo om hur han skall vinna Rodalinda och göra sig kvitt sin trolovade Eudige, som är syster till den avsatte Bertarido. Denne kommer tillbaka förklädd och hör hur Garibaldo hotar Rodalinda med att döda hennes son om hon inte blir Grimoaldos hustru.

Akt II

Hon ger efter men fordrar att han skall begå mordet först så att han kommer att framstå som ett monster. Bertarido tror att hon har bedragit honom, men hans syster känner igen honom och hon vittnar om att Rodalinda är troheten själv. Det äkta paret hinner knappt återförenas förrän de överraskas av Grimoaldo som genast kastar Bertarido i fängelse. Eudige har emellertid en nyckel till fängelset som hon ger den unge adelsmannen Unulfo.

Akt III

Unulfo kastar in ett svärd till Bertarido och hjälper honom att fly. Han har emellertid blivit lätt sårad under flykten, så då Rodalinda och Eudige hittar hans blodiga kappa i fängelset tror de att han har blivit mördad. Grimoaldo grips av samvetskval: Då han har somnat försöker Garibaldo mörda honom men Bertorido räddar hans liv, och i sin tacksamhet ger Grimoaldo honom både tronen och Rodalinda tillbaka.

Rodalinda med libretto och synopsis 1725

UPPHOVSPERSONER

Musik: Georg Friedrich Händel Text: A. Salvi, reviderad av Nicolo Haym

Libretto

Mer att läsa