Romeo & Juliet – ny cd av SJ Pettersson

Romeo et Juliet

Romeo & Juliet – ny cd av SJ Pettersson

Romeo & Juliet – ny balettmusik av SJ Pettersson – som skrev musiken till A Dreamplay – en kammaropera

Den efterlängtade och omtalade inspelningen av SJ Petterssons´s senaste verk baletten Romeo & Juliet kom till mig här i veckan.

I dagarna har jag fått en cd-skiva att recensera. Titeln är Romeo & Juliet och det är en balett  för kammarorkester och solister. Verket är komponerat av den svensk-amerikanske kompositören SJ Pettersson, som tidigare har komponerat kammaroperan ”A Dreamplay”, vilken jag för övrigt också har recenserat här på bloggen.

Vanligtvis lyssnar jag ju mest på opera, men även  balettmusik är trevligt och inspirerande att lyssna på och det finns faktiskt också ett litet sånginslag på skivan. Dessutom är det ju aldrig fel att variera sig.

Det är inte helt lätt för mig att beskriva musiken men mitt intryck är att den blandar och överskrider flera gränser och stilar, men det är ställt utom all tvekan; jag tycker mycket om musiken. Den är ömsom mycket vacker och djupt gripande och samtidigt spännande och intressant.

Detta gäller särskilt Prologue – Star Cross´d Lovers första spåret på cd-skivan, men alla spåren är av samma höga klass som inledningen. Det finns också ett typiskt SJ Pettersson drag i musiken som jag gillar. Det är hög igenkänningsfaktor med andra ord.

Orkestern består av tolv instrumentalister, inklusive kompositören och en sopran Oxana Senina, som vi säkert kommer att få höra mer av i SJ Petterssons nästa verk, som kommer under 2012.

På pianot hörs Yana Reznik och även hon är känd från tidigare både från sin egen soloplatta och från  A Dreamplay och det är också Maxim Velichkin som på denna skiva spelar både cello och piano.

Sammanfattningsvis är det en inspirerande upplevelse att lyssna på SJ Pettersson´s senaste skapelse och det skall bli spännande att även fortsättningsvis få fortsätta att följa hans musik.

Vill du veta mer om SJ Pettersson besök hans hemsida

Här kan du lyssna på den helt fantastiskt vackra och helt underbara inledningen av Romeo & Juliet

Vill du veta mer om kompositören kan du besöka hans hemsida

Related posts