Romeo och Julia från New York

Romeo och Julia från New York Vittorio Grigolo as Roméo and Diana Damrau as Juliette in Gounod's Roméo et Juliette. Photo by Ken Howard/Metropolitan Opera.

Romeo och Julia blev årets andra opera från Metropolitan Opera i New York som vanligt kunde upplevas på en biograf ansluten till FHP:s digitala biografkedja.

Romeo och Julia från New York

Bravoropen skallade i salongen i New York, men det kändes som salongen bestod av idel högröstade Vittorio Grigolo fans! Visst han hade sina ljusa stunder, men jag imponerades inte särskilt av hans framtoning varken sceniskt eller vokalt. Kombinationen med den i övrigt utmärkta sopranen Diana Damrau gör att det inte direkt blir någon stor operaupplevelse! Det är givetvis ingen lätt uppgift att föreställa en fjortonåring och samtidigt klara av partiet, som ju kräver en vuxen och erfaren sopranstämma.

Gounods Romèo et Juliette tillhör inte de mest kända och uppskattade verken, även om just detta verk ofta inledde säsongen på  The Met inder många år.

Personligen tycker jag Bellinis version på samma underlag,  I Capuleti e i Montecchi, är vida överlägsen särskilt med Roberto Alagna  som Romèo. En tenor  som jag annars inte är särskilt förtjust i heller.

Musikaliskt var det som vanligt alldeles utmärkt när det gäller Metropolitans Operaorkester även om jag inte tyckte särskilt mycket om Gianandrea Noseda under hela föreställningen, men det kan kanske förklaras av att detta var första gången han dirigerade verket?

Efter paus blev det en mycket bättre upplevelse och det tog fart i andra scenen i tredje akten. Här imponerade den franska mezzosopranen Virginie Verrez i partiet som Stéphano och  inte blev det sämre av att Elliot Madore gestaltade Romèos vän Mercutio.

I  sista akten fick Romèo et Juliette äntligen visa att de trots allt tillhör världseliten och speciellt imponerade Diana Damrau och i dödens skugga hade hennes ålder ingen som helst betydelse utan detta blev en mycket berörande och gripande scen och tillsammans med Vittorio Grigolo blev det en utmärkt avslutning på aftonens operaupplevelse.

Om du får lust att själv uppleva föreställningen så kolla med FHP:s hemsida var reprissändningarna ges. I Lund kan du uppleva föreställningen på Kino både på söndag och måndag

Om föreställningen

Sett föreställningen på Biograf Spegeln i Malmö 23.1.2017

Upphovspersoner

Musik: Charles Gounod|Libretto: Jules Barbier-Michel Carré

Produktionsteam

Dirigent: Gianandrea Noseda
Regi: Bartlett Sher
Scenografi: Michael Yeargan
Kostym: Catherine Zuber
Ljussättning: Jennifer Tipton
Koreografi: Chase Brock
Slagsmålsregi: B.H.Barry

Medverkande

Julia: Diana Damrau
Stéphano: Virginie Verrez
Romeo: Vittorio Grigolo
Mercutio: Elliot Madore
Munken Laurent: Mikhail Petrenko

Läs mer