Romeo och Julia med Operafabriken – synopsis

Romeo och Julia med Operafabriken - synopsis

Romeo och Julia med Operafabriken – synopsis

I Capuleti e i Montecchi

Kompositör och librettist

Musik: Vincenzo Bellini|Libretto:Felice Romani,efter Matteo Bandello och Luigi Sceola|

Libretto

Här har du en direktlän till librettot till I Capuleti e i Montecchi på italienska

Premiär

Urpremiär Teatro La Fenice 11 mars 1830. Sett föreställningen i Skanör Kyrka 26 juli 2012

Akt I

I ett galleri i Capuletis palats, samlas anhängarna till klanen för att höra allvarliga nyheter från deras ledare Cäpellio, följd av den trogne Tebaldo och Lorenzo, en läkare och vän till familjen: deras fiender, klanen Montecchl har gjort en allians med den grymme Ezzelino da Romano och är beredda till attack. Montecchis ledare är Romeo, som sänder en budbärare för att ge en möjlighet att stifta fred innan fientligheterna bryter ut. Några av Capuleti, speciellt Lorenzo, är i stånd att acceptera budet men Capellio är emot det: Romeo har dödat en av hans söner och är en hatad figur bland Capuleti. Tebaido deklarerar för de samlade att döda Romeo är för honom en hederssak: han har svurit att göra det inför Julia, Capelllos dotter, som han planerar att gifta sig med. Lorenzo är orolig eftersom han vet att Julia är förälskad i någon annan. men Cäpellio beordrar honom att gå till hans dotter och förbereda henne för bröllopet. Under tiden försäkrar han Tebaldo om att Julia delar faderns åsikter.

Romeo kommer in, utklädd som en Ghibellinsk budbärare färdig att plädera för fred; han uttrycker Romeos önskan att få ett slut på det gamla hatet mellan Capuleti och Montecchi genom att gifta sig med Capelllos dotter. Hans pakt är bortstött, eftersom Julia redan blivit bortlovad till Tebaldo. Romeo lämnar dem, varnandes att denna vägran av fred kommer att bli tagen från hans sida som en krigsdeklaration.

I hennes rum, är Julia tvingad till att förbereda sig inför ett avskytt bröllop när hon passionerat tänker på Romeo, som hon inte har hört från på länge. Lorenzo kommer in och talar om för henne att Romeo är nära och kommer att visa sig. Inkommande från en hemlig dörr, trycker Romeo hans älskade till sig och ber henne att fly med honom. Men Julia är rädd för att utmana hennes far. Medan hon tvekar över Romeos önskan, hörs musik inför det stundande bröllopet. Med viss svårighet lyckas Julia övertyga hennes hetsige älskare att lämna henne.

I Capelllios palats har bröllopsfesten börjat. Romeo kommer in klädd som en Guelf och informerar Lorenzo att tusen av hans beväpnade män är i stånd att bryta sig in i staden. .orenzo försöker stoppa honom och lovar att han ska göra allt för att stoppa bröllopet, men larmet av slagsmål hörs och gästerna överger festen. Julia kommer in i den övergivna salen och gläder sig över att bröllopet inte ännu har stått, på samma gång oroar hon för sina näras säkerhet. Romeo kommer in, redo att ta henne med sig, men Cäpellio, Tebaldo och en grupp med beväpnade Guelpher stormar in. Han är nära att falla för dem när en grupp av hans anhängare kommer. Capuleti upptäcker nu att «budbäraren» är Romeo. När han oförsiktigt har deklarerat sin kärlek för Julia, inser de älskande att de inte har något hopp att återse varandra och säger farväl. Kriget är nu oundvikligt.

Akt II

Larmet av sammanslagningar av trupper hörs fortfarande på avstånd, men minskar gradvis och försvinner. Julia väntar i ångest på de senaste nyheterna när Lorenzo kommer in och talar om för henne att Romeo befinner sig i säkerhet. Men faran är ännu inte över: hennes bröllop med Tebaldo är omedelbar. Det finns enbart ett sätt att stoppa det – en brygd som kommer att sänka henne i en djup dödslik dvala. Hon kommer sedan att läggas i kryptan bredvid sin bror. När hon vaknar kommer hon finna Romeo vid sin sida och de kommer att fly tillsammans. Julia överkommer sin skräck för denna extrema strategi och dricker brygden bara några ögonblick innan hennes far kommer in för att tala om för henne att hon ska gifta sig med Tebaldo i gryningen. Hon ber honom förgäves om barmhärtighet; han skickar henne till hennes rum. Capellio ger order om att Lorenzo, som han nu misstror, ska bevakas utan kontakt med andra. Under natten vandrar Romeo runt på gatorna utanför palatset sökandes efter Lorenzo: Istället möter han Tebaldo. De ska just till att slåss när de plötsligt hör ljudet av klaganden från sörjande. Ett begravningståg kommer ut från palatset: Julia är död. De två männen, rivaler tills nu, är enade i deras sorg för ickan de älskade. De lämnar scenen i ett tillstånd av desperat sorg.

Den sörjande Romeo närmar sig Capuletis gravar med en grupp av män. Han beordrar dem att öppna Julias grav, och begär sedan att bli lämnad ensam. Han öppnar sin sorg och smärta för den döda, trycker hennes livlösa kropp intill sig och sväljer ett gift. Inom några sekunder är Julia vaken. Hon är först lycklig över att se sin älskade, men upptäcker snart den tomma gift askan och förstår att Lorenzo inte lyckats förvarna honom om deras plan. Romeo har fortfarande tillräckligt med styrka att begära av henne att leva vidare och sörja hans död, sedan drar han sitt sista andetag. Julia faller ihop död på hans lik.

Related posts