Romeo och Julia på DNO & Balett

Romeo och Julia på DNO & Balett
Romeo och Julia på DNO & Balett – Foto: Susi Alhbur

Romeo och Julia på DNO & Balett

Romeo och Julia på DNO & Balett – skönsång i centrum

Kärlek, rivaliserande familjer och tragisk död, men först och främst vackra stämmor. På lördag den 13 oktober är det premiär på Vincenzo Bellini´s opera om Romeo och Julia.

Huvudscenen i Operaen fylls av italiensk skönsång och stora stämmor när “I Capuleti E I Montecchi” har premiär konsertant. Rollen som Julia sjungs av husets sopran Marita Sölberg, som nyligen vann Kritikerpriset för sin insats som Mimi i Puccini´s “La Bohème”, medan Romeo sjungs av mezzosopranen Vesselina Kasarova.

Kasarova har de senaste tjugo åren haft en internationell position som en av sin tids ledande sångare och är speciellt känd för att sjunga s k byxroller dvs när kvinnor spelar män på scenen.

Publiken har anledning till att glädja sig till mästaremötet mellan Marita Sölberg och Vesselina Kasarova och kan förvänta sig sångkonst av högsta kvalitet,

säger operachefen Per Boye Hansen.

Kasarova har sjungit rollen som Romeo på många av världens största operascener och hennes cd-inspeling utgör en utgångspunkt för hur partiet skall sjungas.

Om Bellini

Han skrev bara tio operor innan han dog, 33 år gammal, men “Bellini, den gudomliga”, för att använda sig av ett talesätt som en av hans samtidiga använde sig av, hann med att bli en av Italiens mest inflytelserika och populära operakompositörer.

I Capuleti e i Montecchi är ett av hans mest spelade verk,och är kronan på verket av belcanto-stilen som Bellini var en av föregångsmännen för. Han använder den rena, vackra stämman i sina verk, och som han kombinerade med starka och dramatiska historier och dessa lade grunden till hans popularitet.

Magne Fremmerlid och Yngve Søberg sjunger partierna som, i den ordningen, Julias far, Capellio, och Romeos vän Lorenzo, medan Diego Torre sjunger Julias friare Tebaldo.

Nasjonaloperaen og Operaorkesteret dirigeres av Antonino Fogliani.

Det ges tre föreställningar inklusive premiären nämligen 15 och 17 oktober

Mer information finner du här

Related posts