Romeo och Julia på turné 2014

Romeo och Julia Romeo och Julia på turné 2014 - Joachim Bäckström och Susanna Stern Bild: Markus Gårder
86 / 100

Romeo och Julia är en av världens mest kända kärlekshistorier och har satt Verona på världskartan. Många som annars inte följer med varken i litteraturen eller operans värld känner ändå till historian. Romeo och Julia öppnade säsongen på  Metropolitan Opera i New York  under många år. Charles Gounods opera var en av Frankrikes mest spelade operor fram till andra världskriget.

Romeo och Julia på turné 2014

Gounod

Trots att Romeo och Julia alltså är tämligen välkänd har jag inte lyckats uppleva Gounods version här i Sverige, men dock George Bendas Romeo und Julie, som ju bygger på ursprungshistorian om Tisbe och Pyramis, i Vadstena.

För några år sedan upplevde jag Gounods version för första gången på Operaen i Köpenhamn och trots utmärkta sceniska- och solistinsatser, så minns jag inte uppsättningen som någon höjdarupplevelse.

Turnéversion

Malmö Operas turnéversion ges i förkortad form med en speltid på ett par timmar och med fem sångare och tre musiker. Scenografiskt är handlingen förlagd i en öppen låda och med dörröppningar där sångare går fram och tillbaka och handlingen försiggår på golvet framför musikerna.

Det är ju som konstaterat en turnéversion som skall ges på många olika spelplatser och på grund av detta är det ju inte mycket att orda om detta.  Den tekniska ljuslösningen  fann jag dock som ytterst besvärande. När det var som värst med blinkande och växlande ljus hade jag inget annat alternativ än att blunda.

Scenkostymerna var vackra och ändamålsenliga, men varför var alla dräkter i vitt? Att Romeo och Julia var i vitt kan jag ju förstå tanken bakom , men borde inte åtminstone andra färger användas för övriga gestalter?

Det sjöngs och agerades alldeles utmärkt och egentligen är det orättvist att särskilt framhålla någon särskild solistinsats, men om jag ände skulle göra det får det bli Anton Eriksson som sjöng greve Capulet alltså Julias far. Han går från klarhet till klarhet och snart måste det väl vara dags för ett större parti.

Övriga sångare Susanna Stern, Joachim Bäckström, Ethel Schelin och inte minst Bengt Krantz är ju väl kända i min operavärld och det brukar jag alltid uppleva som gedigna insatser.

En särskild eloge för ett väl genomfört sceniskt agerande av kärleksparet. Det kändes naturligt och äkta.

En angenäm överraskning blev det när en stor grupp människor reste sig upp i salongens högerkant och började sjunga, vilket ju illustrerade handlingen i operan på ett utmärkt sätt.

Ingen berörande upplevelse

Det var trots att det sjöngs och spelades utmärkt var det ingen berörande operaupplevelse och jag har funderat en del på orsaken till detta, men ännu inte kommit på någon trolig  förklaring till min upplevelse. Det finns dock en spirande teori och det handlar dels om ljussättningen dels att Gounods musik inte är tillräckligt ljuvlig och smeksam och det bör ju musiken vara när den skall skildra en kärlekshistoria.

Sammanfattningsvis är det ju att betrakta som en utmärkt tradition att föra ut operans värld till orter där människor inte i första hand tänker på att åka till Malmö Opera, men som efter en operaupplevelse mycket väl kan tänka sig att göra detta.

Om föreställningen

Sett föreställningen på Lunds Stadsteater den 23.9.2014

Upphovspersoner

Musik: Charles Gounod|Libretto: Jules Barbier, Michel Carré baserad på Shakespeares Romeo och Julia.

Kreativt team

Musikalisk bearbetning och arrangemang: Paula af Malmborg Ward
Översättning: Karl Sjunnesson/ textbearbetning: Wilhelm Carlsson
Scenografi & kostym: Marcus Olsson
Ljus & ljusgrafik: Markus Granqvist
Regi: Wilhelm Carlsson
Kapellmästare: Bo Wannefors

Medverkande

Romeo: Joachim Bäckström
Julia: Susanna Stern
Greve Capulet: Anton Eriksson
Gertrud: Ethel Schelin
Hertigen av Verona & broder Lorenzo: Bengt Krantz
Kapellmästare: Bo Wannefors
Violin: Maj Kullberg
Cello: Viktor Nordliden
Christiansstads Motettkör
Mixtus Cantus & Malmö Motettkör

Mer att läsa