Romeo og Julie – andra sångarlaget på DKT

Peter Lodahl och Inger Dam – Jensen  

Romeo og Julie – andra sångarlaget på DKT

Romeo og Julie – med det andra sångarlaget på DKT

I går kväll var jag och såg och hörde Charles Gounod´s “Romeo og Julie” eller “Romeo och Julia som vi kallar verket för.

Det var andra gången som jag såg föreställningen och anledningen till detta är att det är två sångarlag som delar på uppgiften. Vilket innebär att det är två helt olika föreställningar.

I går kväll sjöngs Romeo av Peter Lodahl och Julie av Inger Dam-Jensen. Bara dessa två svarade för en stabil insats som gjorde besöket väl värt. På grund av sjukdom sjöngs fursten av Verona av Anders Jakobsson och det var ingen oäven prestation och även om jag har hört honom vid många tillfällen så lade jag märke till honom på ett annat sätt än jag brukar.

Det fanns ingenting annat att anmärka på vad det gäller sångarnas insatser. Precis som vid förra tillfället så svarade de för utmärkta prestationer. Kvällens höjdpunkt svarade förstås det unga paret för nu i form av Inger Dam-Jensen och Peter Lodahl och särskilt väl minns jag Romeo när han sjunger om sin stora kärlek till Julie. Om jag skall vara helt ärlig så anser jag nog att det lät mycket vackrare på Skamlingsbanken 2010 än i går kväll.

När man ser en föreställning ett par gånger så upptäcker man ju saker och ting som man inte gjorde första gången, och särskilt tänker jag på att föreställningen den här gången var något kortare än vid förra tillfället, men det är kanske som jag inbillar mig?

Den utmärkta insatsen som Den Kongelige Operakör svarade för är i varje fall ingen inbillning utan snarare en effekt som förstärktes igår kväll. Detsamma kan jag konstatera när det gäller Det Kongelige Kapell:s insatser under ledning av den unge dirigenten Alexander Shelley.

Det enda som störde mig var scenografin och regissörens tankar om verket, men detta är tydligen något vi får leva med för det gäller ju inte bara DKT utan varenda operahus på kontinenten.

Tråkigt är det i alla fall och ärligt talat förstår jag inte varför operacheferna tillåter denna utveckling. Det kan väl inte vara så att vi operaälskare i fortsättningen skall vara hänvisade till att lyssna på opera hemma i favoritfåtöljen eller se utsändningarna från Metropolitan Opera på en biograf nära dig?

Vill du läsa mer om mina tankar från förra föreställningen: Läs mer!

Related posts