Ronny Danielsson Skånes kulturpris 2019

Ronny Danielsson Skånes kulturpris 2019 Foto: Marcus och Mattias Thernström Florin

Region Skånes kulturpris premierar en konstnär som bidrar till förnyelse och utveckling av kulturlivet i vid bemärkelse.

Ronny Danielsson får region Skånes kulturpris 2019

Kulturnämndens motivering:

Region Skånes kulturpris 2019 sätter ljuset på en djärv mästare i scenframställning. Han kombinerar det storslagna med det intima i scenkonst som både underhåller och utmanar. Proffs och amatörer står ofta sida vid sida när han med osviklig känsla för nyanser gestaltar berättelser på scenen. Med ett inkluderande arbetssätt, energi och värme har han regisserat allt från stora musikaler på operahus till experimentella, normbrytande teaterföreställningar på otraditionella spelplatser.

Region Skånes kulturpris 2019 tilldelas regissören Ronny Danielsson, som med sin orubbliga tro på scenkonstens kraft skapar upplevelser som går rakt in i människors hjärtan, såväl i Skåne som övriga Sverige och Norden.

Ronny Danielsson om kulturpriset:

Jag fick beskedet när jag väntade på bagaget på flygplatsen i Barcelona. Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde på teatern i gamla tider. Jag blev chockad och mycket, mycket glad!

Tänk att en dag få dö med både Malmö Stads och Region Skånes kulturpriser i kistan, ett bevis på att mitt arbete har varit viktigt, säger Ronny Danielsson.

Pristagaren är inte på plats

Ronny Danielsson fanns inte på plats när kulturpriset delades ut eftersom han är på en sedan länge planerad arbetsresa för att hämta kraft inför en kommande period med många regiuppdrag.

Kort om pristagaren

Frilansande Malmöbaserad regissör, född i Malmö den 31 december 1948.

Verksamhetsansvarig inom Studioteatern i Malmö under 1980- och tidigt 1990-tal.

Startade och var regissör och konstnärlig ledare för professionella fria grupperna teatern.nu och teater.inc 2001–2019.

Ansvarig för uppbyggnaden av Malmö Operas turnéverksamhet i Skåne 2008–2018.

Har arbetat/arbetar på bland annat Malmö Opera, Malmö stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Uppsala stadsteater, Göteborgsoperan, Göteborgs stadsteater, Stockholms stadsteater, Dramaten, Göta Lejon i Stockholm, Norrlandsoperan i Umeå, Smålands Musik och Teater i Jönköping, Wermland Opera, Västerbottensteatern, Trøndelag teater i Trondheim, Det Norska Teatret i Oslo.

Teaterchef på Göteborgs stadsteater 1995–1997.

Tidigare utmärkelser är bland andra Lilla Thalia-statyetten 1986, Malmö Stads Kulturstipendium 1987, Sydsvenska Dagbladets pris “Grisknorren” 1988, Sydsvenska Dagbladets kulturpris 1995, H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band för betydande insatser som regissör 2015 och Malmö Stads Kulturpris 2017.

Är sedan 2004 hedersmedlem i Amatörteatrarnas Riksförbund.

En djärv mästare i scenframställning

Säg namnet Ronny Danielsson och de flesta skåningar tänker på Studioteatern, på stora uppsättningar i annorlunda lokaler och på storslagna musikaler på Malmö Opera. Under ett långt yrkesliv som frilansande regissör har han satt sitt namn på omkring 110 produktioner. Att de flesta av dem kan tolkas genom temat ”utanförskap” beror på att regissören gör det han brinner för – och på hans år som lärare.

Teatern blev en stor del i Ronny Danielssons liv redan när han var barn. Som ung tvekade han ändå lite inför yrkesvalet. Han läste sociologi, pedagogik, drama-teater-film och praktisk dramatik i Lund, men lade sedan allt det åt sidan för att bli lärare.

Med högsta betyg på utbildningen blev han hyllad och lyft fram som ett föredöme på lärarhögskolan och i ungefär två år i början av 70-talet arbetade han som invandrarlärare för romska barn och ungdomar i Malmö.

I dag ser Ronny Danielsson de åren som en viktig pusselbit i sitt regissörsliv.

– Att konfronteras med tydliga kulturbrytningar så tidigt i livet var väldigt nyttigt. Eleverna, romska invandrare från Polen och Tjeckoslovakien, levde i ett utanförskap. Jag som homosexuell var på den tiden utanförställd. Jag fick en slags kärlek för oss som är utanför. Om man tittar på alla mina föreställningar så handlar 90 procent av dem om utanförskap. Tydligast är det kanske i Billy Elliot och Kinky Boots. Det temat har förföljt mig sedan den tiden.

Läs hela intervjun med Ronny Danielsson

Ronny Danielsson får Region Skånes kulturpris 2019 här

Region Skånes kulturnämnd

Ordförande i Region Skånes kulturnämnd, Magnus Lunderquist, tfn 0731-51 42 47

Fakta om Region Skånes kulturpris

Region Skånes kulturpris ska bidra till att främja utvecklingen av kulturlivet i Skåne genom att lyfta fram och premiera enskilda individers bidrag till förnyelse och utveckling av kulturlivet genom konstnärligt skapande i vid bemärkelse. Personen ska ha anknytning till Skåne.

Priset kan delas mellan högst två personer. Prissumman fastställs årligen i budget, prissumman för 2019 är 100 000 kronor. Pristagare kan nomineras av enskild person och organisation men kan inte sökas. Region Skånes kulturnämnd utser pristagaren.

 Läs mer