Rosenkavaleren på Den Kongelige Opera

Rosenkavaljeren på Det Kongelige Teater Operaen Köpenhamn Rosenkavaljeren på Det Kongelige Teater Operaen Köpenhamn

Under årens lopp har jag sett ett stort antal operor, men en nämligen Richard Strauss Rosenkavaljeren har det varit svårt att få biljetter till, men nu har det tydligen vänt för nu har jag på lite mer än ett år sett fyra uppsättningar varav av två har varit på själva premiären,

Det började med att jag såg Nina Stemme på Deutsche Oper i Berlin och fortsatte med en nyuppsättning på Hamburg Staatsoper i december förra året. I april såg jag premiären på Kungliga Operan i Stockholm, den s k Abeniusuppsättningen.

Igår kväll var det så dags för nästa premiär nämligen på Operaen i Köpenhamn. Det var för övrigt första gången som jag har varit där och det inte har varit utsålt!

Det här var en nyuppsättning signerad Marco Arturo Marelli, en schweizare som arbetar mycket ute på de stora operascener i Europa. Utöver regi svarar han också för scenografi och ljusdesign. Orkestern leddes av Michael Schönwandt.

Jag tyckte ganska bra om den här uppsättningen även om den i mångt och mycket påminde mycket om uppsättningen som jag såg i Hamburg förra året.Det skall också sägas att jag den här gången inte satt på min vanliga plats utan denna gången satt jag på tredje balkongen högst upp till höger på plats 70. Det var inte en bra plats bl a kunde jag inte se hela scenbilden, men desto mer rakt ut i kulisserna, vilket jag upplevde som ytterst störande.

Det började dock inte så bra eftersom jag upplevde att dirigenten försökte dränka solisterna den första kvarten av föreställningen sedan gick det bättre även om jag uppfattade att han hade bråttom igår kväll.

Scenbilden var ganska fin även om jag nog tycker att uppsättningen i Stockholm slog den här uppsättningen med hästlängder. Sångarinsatserna tyckte jag överlag var mycket bra och speciellt tyckte jag mycket om Gisela Stille som sjöng Sophies roll. Bra var också Ann Petersen i rollen som Fältmarskalkinnan och Elisabeth Jansson som Octavian var alldeles utmärkt. Ja hon blev bättre och bättre. Baron Ochs sjöngs av Lars Woldt, en sångare som jag faktiskt inte har hört tidigare, på ett alldeles utmärkt sätt. En annan positiv upplevelse, som faktiskt gjorde mig lite glad, var när Niels Jörgen Riis sjöng Sångarens roll. Mycket bra!

Sammanfattningsvis ger jag uppsättningen 4 stjärnor av fem möjliga.