Rossini, Puccini, Verdi dominerar operascenen i sommar

Pucciniano- festivalen i Torre del Lago 12 juli – 26 augusti

Rossini, Puccini, Verdi dominerar operascenen i sommar

med Pettersson und Findus och Meyerbeers Emma di Resburgo

Här kan du läsa mer om sommarens operaföreställning ute i Europa från den lilla festivalen på ett franskt slott till festspelen i Bayreuth och Wexford.

I år har jag delat upp festivalerna i två delar där de skandinaviska länderna med Sverige i spetsen bildar en del och övriga i en annan del.

Det skall direkt konstateras att listan inte är komplett och bland annat saknas programinformation från festivalen i Aix -en-Provence  och Savonliina.

Dessa och andra festivalprogram kommer att kompletteras när de blir offentliga, Festivalen i Aix-en-Provence presenteras den 16 januari, medan datum är okänt för bl a Savonliina, men också andra festivalorter.

I år är det jubileumsår för bl a Offenbach eftersom det är 200 år sedan han föddes.Det firas med att hans Orfeus i underjorden ges först på Buxton International Operafestival och senare i augusti ger Salzburger Festspiele samma verk med den franska titeln, Orphée aux Enfers

Det ges mest verk ur standardrepertoaren som Aida, La Traviata ,Rigoletto och Carmen, men det är stor skillnad på festivalupplägget och repertoaren bestäms förmodligen med utgångsvinkeln för dess inriktning.

På Rossini-festivalen i Bad Wildbad kan du till exempel uppleva Giacomo Meyerbeers Emma di Resburgo  och i Innsbruck har du möjlighet att uppleva Riccard Broschis Merope.

På många av de tyska operaorterna kan du uppleva musikaler och i Österrike finns det möjlighet att uppleva operett av både Franz Lehár och Emmerich Kálmán.

Flera tyska spelplatser satsar stort på barnopera och till exempel i Erfurt kan hela familjen uppleva Findus och Pettersson i Domstufe – Festspiele, och på Festspelen i Erl kan du utöver barnoperan Caliban njuta av Gioacchino Rossinis Wilhelm Tell.

Barockopera kan du utöver Innsbruck också uppleva på festivalen  Della Valle D´Itria som ger verk av Porpora och Cimarosa.

Det ges också tillfälle att uppleva en del internationella storstjärnor till exempel Anna Netrebko med make på Festivalen  Chorégies d´Orange i södra Frankrike och Nina Stemme sjunger färgarfrun i Die Frau ohne Schattenpå festivalen i Verbier

Plácido Domingo firar 50- årsjubileum i och på Arena di Verona i augusti.

Du kan läsa mer om föreställningar ute i Europa här

Föreställningar i huvudsak i Sverige och Danmark här

Related posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.