Rucklarens väg på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Rucklarens väg på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Igor Stravinsky Text efter en fabel av W.H Auden och Chester Kallman

Libretto

Libretto på engelska

Premiär

Uruppförande på 11 september 1951 på Teatro de La Fenice i Venedig.

Tom Rakewell vil giftes med Anne Trulovc, men hendes far har betænkeligheder; han prøver at få Tom til at tage et normalt job, men Tom insisterer på at stole på sit held og sit gode hoved. Tom vil ikke arbejde, men har selvfølgelig brug for penge.Mens han ønsker sig rig, dukker Nick Shadow op og fortæller Tom, at han har arvet en stor formue fra en ukendt onkel. Nick foreslår, at Tom ansætter ham som sin tjener, og at de sammen tager til London for at ordne alt det praktiske omkring arven

Nick Shadow tager Tom med på bordel i London- og selv om Tom ikke er helt komfortabel ved situationen, og tænker på Anne Trulove, overnatter han alligevel i bordellet. Imens sidder Anne tilbage på landet og undrer sig over,har hørt fra Tom, siden han tog af sted. Hun belutter sig for også selv at tage til London for at redde Tom ud af de farer, han måtte være kommet ud for.

Tom keder sig i sit tomme liv i London. Han ønker sig at være lykkelig – og Nick Shadow foreslår ham en besynderlig løsning; han burde gifte sig med Tyrker-Baba, en skægget dame. Da Anne når frem til Toms hus i London har han netop giftet sig, og Tom beder Anne om at gå igen. Han fortryder med det samme sine handlinger, og snart er hans excentriske samliv med den temperamentsfulde og evigt snakkende Tyrker-Baba et rent helvede. Han standser hendes ordstrøm vedat smide et klæde over hendes ansigt.

I drømme ser Tom Nick dukke op med en fantastisk maskine, som kan gøre sten til brød.Han siger i søvne, at han ville ønske, at drømmen var virkelighed – og da han vågner, ser han maskinen, han drømte om. Nick foreslår ham nnasseproduktion, som vil gøre Tom til en sand helt i hele verden – og Tom går straks i gang med projektet.

Planen slår fejl. Maskinen er fup, og Tom går fallit. Hans ejendele kommer på auktion, inklusive Tyrker-Baba, som igen går i gang med sine rablende tirader, da man fjerner klædet fra hendes ansigt. Hun råder den trofaste Anne til at finde Tom og sørge for, at han får styr på sit liv igen.Hun advarer også Anne mod Nick Shadow, og så annoncerer hun ellers sin plan om at vende tilbage til sin scenekarriere.

På kirkegården afslører Nick Shadow sin sande indentitet for Tom, og han kræver betaling for de nydelser, han har givet ham; han vil have Toms sjæl. De spiller kort om den, og Tom vinder over Nick, som synker i jorden, mens han dømmer Tom til at blive sindssyg.

Tom tror nu, at han er Adonis, og han får besøg af sin “Venus”, den altid trofaste og loyale Anne Trulove. Hun synger ham i søvn og forlader ham stille. Da han opdager, at hun er væk, dør Tom.

IMG_0069_NEW

Related posts

Kommentera