Rucklarens väg på GöteborgsOperan

Barbara Hannigan i Rucklarens väg Fotograf: Mats Bäcker

Igor Stravinskij, som hade bott i USA sedan 1939, uppmärksammade Hogarths bilder på en utställning i Chicago 1947- Han fick genast idén till att skriva en opera på det här temat. Hans vän och granne i Hollywood, T.S. Eliot, gav honom rådet att välja W.H. Auden som librettist. Samarbetet beredde såväl tonsättare som författare stort nöje. De började steg för steg omvandla historien och skapade av den en egenartad motivblandning från Faust och Don Juan. I det här avseendet förråder namnen mycket. Anne väcker till exempel associationer till donna Anna i Mozarts Don Juan. Nick Shadow, djävulen, förekommer inte hos Hogarth, utan är en ny gestalt, till hälften Mefistofeles, till hälften Leporello. Det var för övrigt Audens förslag att arvet inte skulle komma från fadern utan från en mystisk onkel. Av den gamla fula damen blev den skäggiga turkinnan Baba, en cirkusartist. För att snabbare kunna avsluta arbetet tog Auden hjälp av Chester Kallman, som bland annat skrev texten till auktionsscenen.

Detta händer i Rucklarens väg

Första akten

Första bilden

Tom Rakewell har en idyllisk tillvaro på landet hos sin fästmö Anne Trulove och hennes far. Fadern Trulov erbjuder Tom ett arbete på en god väns kontor, men Tom avböjer – han har andra planer. Tom drömmer om att bli rik; i nästa ögonblick står en främling, Nick Shadow, bakom honom. Nick berättar en historia om en Farbror till Tom som har dött och testamenterat honom sin formogenhet. Tom erbjuder Nick att bli hans tjänare, tar avsked av Anne och hennes far och reser med Nick till London för att ta hand om arvet.

Rucklarens väg tar sin början.

Andra bilden

Nick introducerar Tom på Mother Goose’s bordell i London. Tom tillbringar natten med Mother Goose.

Tredje bilden

Anne, som stannat kvar ute på landet, oroar sig för Tom som hon inte hört något ifrån. Hon bestämmer sig för att lämna sin far och bege sig till London för att leta reda på honom.

Fjärde bilden

Tom sitter deprimerad och håglös i sin bostad i London, och önskar att han var lycklig. Nick kommer in och föreslår att han ska gifta sig med Baba the Turk, den skäggiga damen från nöjesfältet. Då Tom tvekar, förklarar Nick att bara den är verkligt fri som inte låter sig styras av känslor, njutning eller plikt.

Femte bilden

Anne har kommit fram till Toms bostad och ser bröllopsföljet som närmar sig. Tom blir besvärad av att se henne där och förklarar till sist att Baba är hans hustru. Aime rusar förtvivlad därifrån. Irriterad över att ha fått vänta kliver Baba ur sin bärstol och avtäcker sedan sitt skägg inför folkmassan.

Andra akten

Sjätte bilden

Hemma hos Tom pladdrar Baba på i all oändlighet. Då han irriterat uppmanar henne att sätta sig, blir hon rasande och känner sig kränkt. Han tystar henne genom att kasta ett skynke över henne och somnar. Nick kommer in med en maskin som kan förvandla stenar till bröd, precis som Tom just drömt. Den kan lösa världens nöd och göra dem rika. De ger sig iväg för att sälja den.

Sjunde bilden

Idén med brödmaskinen slog slint och Tom är nu utfattig – hans hem ska säljas på auktion. Auktionsförrättaren Sellem ropar ut alla föremål, och till sist kommer man till Baba. Anne har kommit in och Baba förklarar att Tom fortfarande älskar henne. Anne går för att söka upp Tom, medan Baba återgår till artistlivet.

Åttonde bilden

På kyrkogården förklarar Nick för Tom att ett år har gått och att han vill ha betalt. Men det är inte pengar han vill ha, utan Töms själ. Nick erbjuder honom att spela kort om saken. Lyckas han gissa rätt på tre kort, blir han fri. Förlorar han, måste han fortsätta att följa Nick. Till Nicks förvåning, lyckas Tom genom att tänka på Anne. Då släcker Nick istället ut hans förstånd och gör honom galen innan han själv försvinner ned i underjorden.

Nionde bilden

På dårhuset tror sig Tom vara Adonis och Anne kommer för att besöka honom. Hon spelar med i hans övertygelse att hon är Venus, och sjunger honom till sömns med en vaggvisa. Trulove tar med sin dotter hem. Då Tom vaknar är han förtvivlad över att Venus är borta och dör.

Epilog

Framför ridån presenterar Tom, Anne, Nick Shadow, Baba och Trulove sensmoralen: “åt lata händer och tomma hjärnor hittar djävulen på arbete att göra. Ett arbete, bäste herre, sköna dam, som även ni skulle kunna fä utföra.’

Upphovspersoner

Musik: Igor Stravinsky Text efter en fabel av W.H Auden och Chester Kallman

Libretto