Rufus Wainwright nya skiva – Out of the Game

Fotograf: Chris Young

Rufus Wainwright nya skiva – Out of the Game

När jag inte lyssnar på opera så är jag som en känd profil i TV sa; barnsligt förtjust i Rufus Wainwrigt och det har jag varit sedan jag första gången hörde honom sjunga i en film som jag just nu har förlagt namnet på, men hans sätt att sjunga och spela piano gjorde ett stort intryck på dig.

Ja, intrycket blev så stort att jag beställde alla hans utkomna cdinspelningar så väl de tidiga som de nyaste. Speciellt förtjust blev jag i hans första cd-inspelning “Poses” och det är en cd som jag av och till lyssnar på.Bland hans nyare inspelningar gillar jag nog bäst hans “Release the Stars” men också hans liveupptagning från Carnegie Hall “Rufus does Judy”.

Redan i december 2007 var jag på hans konsert med band på Musikhuset i Århus, men jag har också upplevt honom på Dramaten i Stockholm, men jag missade honom i Köpenhamn när han var här senast trots att föreställningen inte var utsåld så gick det inte att köpa biljetter till konserten via “nätet” samma dag. Det fanns inte heller några som helst upplysningar om det gick att köpa biljetter på konsertstället så jag avstod från den upplevelsen, vilket jag faktiskt har ångrat allt sedan dess.

Nu har Rufus återigen varit i Köpenhamn och jag hade ingen aning, men det beror sannolikt på att jag lever mitt liv, numera, helt i operans värld. Du kan läsa en recension från konserten på en länk längre ned i inlägget.

Nu kommer han ju till Sverige i höst så då gäller det att hålla sig framme, men först gäller det ju att skaffa hans senaste skiva “Out of the Game”.

När det blev känt att han skulle komponera en opera så blev jag genast ytterligare intresserad av denne som det heter sing- and songwriter. Uppdraget fick han från Metropolitan Opera i New York, men när de av en tillfällighet upptäckte att Rufus tänkte sig att verket skulle sjungas på franska så backade Metropolitan ur kontraktet. Operan med titeln “Prima Donna” fick i stället sin urpremiär på en musikfestival i Manchester och tidigare i år hade verket premiär i New York, dock ej på Metropolitan opera, men tror jag på New York City Opera´s nya scen på Brooklyn.

Själv såg jag uppsättningen på anrika Sadler Wells i London, samma år som vi drabbades av “askmolnet” som lamslog flygtrafiken under nästan en vecka. Mitt planerade London-besök som skulle vara ett par dagar blev till mer än en vecka innan jag slutligen kom hem. Beslutet att åka till London för att uppleva “Prima Donna” är inget beslut som jag ångrar, tvärtom, för det gav ju en extra upplevelse av att sitta fast på en ö och där alla möjligheter att ta sig därifrån var nästan omöjliga. Tågen till Paris och Bryssel blev ju genast fullbokade och dessutom var jag inte särskilt intresserad av att betala mina kostnader för hemresan en gång till.

Recension av konserten i Köpenhamn nyligen

Du kan läsa en intervju med Rufus i en artikel i DN här

Kulturmagazinet Kulturbloggen om Rufus förestående Sverigebesök

Recension av Rufus senaste skiva “Out of the Game” i Politiken (på danska)

Här kan du läsa mer om mina upplevelser i London

Related posts