Ruggero Leoncavallo kompositör 1857-1919

Ruggero Leoncavallo kompositör 1857-1919

Ruggero Leoncavallo var son till en polis i Neapel och studerade vid konservatoriet där, längre fram vid universitetet i Bologna. Där var det främst litteratur han sysslade med men han skrev också på sin första opera, Chatterton, som han dock inte fick uppförd. 

Ruggero Leoncavallo kompositör 1857-1919

Åren därpå turnerade Ruggero Leoncavallo i Europa som pianist tills en god vän rekommenderade honom för Ricordi. Det var dock Leoncavallos litterära talang som intresserade förlaget mest, så han blev ombedd att skriva libretton till Puccini´s Manon Lescaut. Detta satte emellertid Puccini stopp för,och eftersom förlaget inte tyckte om hans nästa opera, I Medici, skrev han på fem månader text och musik till Pajazzo, som han lämnade in hos Ricordis konkurrent Sonzogno.
Detta förlag ordnade ett uppförande på Teatro dal Verme i Milano med Toscanini som dirigent, och succén var överväldigande. Sonzogno hoppades kunna upprepa den med I Medici året därpå men den gjorde fiasko. Däremot blev Ruggero Leoncavallos version av Bohéme väl mottagen vid uruppförandet i Venedig 1897 men kunde i längden inte hävda sig mot Puccinis opera med samma motiv som hade haft premiär året innan.

Endast Zazá (1900) kom upp någorlunda i nivå med Pajazzo, medan Der Roland von Berlin (1904), beställd av kejsar Vilhelm för att förhärliga dynastin Hohenzollern, fann nåd enbart hos uppdragsgivaren

Ruggero Leoncavallo efterlämnade en ofullbordad opera, Edipore,som G Pennachio skrev färdigt. Den uppfördes i Chicago 1920 men inte heller den vann någon plats på repertoaren.

läs mer

Operalogg