Rusalka på DKT Operaen

Rusalka på DKT Operaen

Rusalka på DKT Operaen

Rusalka och naturdieten!

Igår kväll var det så äntligen dags att se Rusalka på Köpenhamnsoperan. Det är en opera som jag länge har varit nyfiken på. Jag har varit åtskilliga gånger i Prag, men alltid har föreställningen getts dagen för ankomsten eller också har det varit dagen efter.

Men igår kväll var det så äntligen dags. Vad tyckte jag om denna sagoopera? Ja, det var en mycket trevlig upplevelse, men någon direkt succé kan jag knappast påstå. Till svårigheterna med Rusalka hörs ju att den sjöngs på orginalspråket, tjeckiska och att det alltså är svårt att hänga med i handlingen. Visserligen fanns det en textremsa på danska, men det säger sig självt att det kan bli besvärligt att hänga med eftersom det är nödvändigt att rent mentalt översätta danskan till svenska.

Men musiken är ganska njutbar och själva ledmotivet, Sången till månen återkommer med en viss regelbundenhet. Scenbilden var ganska lätt att följa även om jag fick problem med tredje aktens scenbild.

Orkestern underr ledning av Michael Schönwandt var som vanligt utmärk även om jag nog tyckte att de överröstade sångarna en tid i andra akten. Ett särskilt beröm vill jag passa på att ge harpisten. Det var mycket vackert kanske för att det inte är så vanligt att man får höra harpsspel så mycket. Vackert att lyssna på var det iallafall.

Sångarna som dominerades av de tre svenskarna Gitta Maria Sjöberg, Susanne Resmark och Johnny van Hal var mycket bra. Damerna är ju alltid på topp, men det var länge sedan jag tyckte att Johnny van Val var så bra som han var igår kväll. Ett särskilt omnämnande tycker jag också Gustaf Belacek är värd. Han sjöng Sjötrollets roll på ett mycket bra sätt. Även de andra sångarna var bra, även Trunte Aaboe som anmäldes inte vara iform, men det märkte åtminstone inte jag något av.

Resan till Köpenhamn gick som vanligt utan anmärkning och den här gången lyckades jag att promenera till operan på c:a 45 minuter. Förra gången när jag följde väganvisningar tog det nästan två timmar. Men det är glömt nu.

Och så var det det här med naturdieten. Jag började banta i förra veckan så jag hade med mig några chocolates-bars som skulle ersätta middagen och ett eller två par glas vin. Och det gick faktiskt alldeles utmärkt att ersätta vinet med två koppar thé och mätt höll jag mig också.

Totalt sett blev det en trevlig kväll på operan så här mitt i veckan.
Vill du läsa handlingen i operan?
Handlingen i Rusalka

Related posts

Kommentera