Sabina Bisholt svensk sopran

Sabina Bisholt svensk sopran Photo: Jessica Knecht

Sabina Bisholt den unga svenska sopranen Sabina Bisholt debuterade som Marguerite i Gounods Faust på Norrlandsoperan i Umeå. Juli – augusti 2019 gestaltar hon Pamina i Mozarts Trollflöjten på Opera på Skäret

Sabina Bisholt svensk sopran

I juni 2017 framförde Sabina fyra sånger av tonsättaren Amanda Maier- Röntgen tillsammans med pianisten Bengt Forsberg i Allhelgonakyrkan i Stockholm. Kort där efter spelades dessa in i Västerås konserthus tillsammans med DB Productions och Erik Nilsson. Skivan kommer att släppas i oktober 2017.

I sin examensproduktion gjorde Sabina rollen som Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni på turné med Malmö Opera och på Malmö operas Operaverkstan, i regi av Mira Bartov och under musikalisk ledning av Bo Wannefors. Sabina gjorde sin praktik på Norrlandsoperan som Hunden och Gräshoppan i Janáčeks Den listiga lilla räven, i regi av Wilhelm Carlsson och med Dalia Stasevska som dirigent.

Sabina anlitas ofta som sopransolist och har bland annat framträtt I Brahms Ein Deutches Requiem, Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, Joakim Anderssons nyskrivna En svensk Johannes passion och hans Södergran sviten som han också tillägnat och skrivit till Sabina, Amanda Maier-Röntegens fyra sånger med flera. Sabina har också framträtt tillsammans med pianisten Bengt-Åke Lundin på Stockholm Konserthus.

Sabina har belönats med flertalet stipendier så som: Christina Nilsson stipendiet 2016, Hans Dahlborgs musik stipendium 2016, Stiftelsen den 25 juli 1988 Mannheimer Swartling 2016, Kungliga musikaliska Akademiens nationella stipendium 2015 och 2016, Wermländskasällskapets Lussestipendium 2015, Stiftelsen Den Nordiska Första S:t Johannislogens Jubelfond 2015.

Sabina utvecklade tidigt ett intresse för musik och som liten gick hon i musikklass och spelade cello. 2007 tog Sabina studenten från Lilla Akademiens musikgymnasium i Stockholm. Därefter fortsatte hon att studera på Stockholm Operastudio 67 mellan 2010-2012. Under utbildningen gjorde hon roller som Tatyana i Tchaikovskys Eugen Onegin och Elisetta i Cimarosas Il matrimonia segreto. 2013 började Sabina studera på Operahögskolan i stockholm. Under hennes tre år på utbildningen gjorde hon roller som Grevinnan i Figaros bröllop, Marguerite i Gounods Faust, Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni och Mimí i La Bohème.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Den listiga lilla rävenHunden och GräshoppanNorrlandsOperan i Umeå25.2.2016
FaustMargueriteNorrlandsOperan i Umeå5.10.2017

Läs mer