Sagaen om Ringen – Christians kirke 2013

Sagaen om Ringen - Christians kirke 2013

Bakgrund Ringsagaen i Christians kirke på Christianshavn bygger på Jonathan Dove berömda version av Richard Wagner´s Nibelungens ring. Versionen är anpassad för 18 musiker och skall ges under två kvällar som en turnéföreställning. Uppsättningen hade premiär 1990.

Sagaen om Ringen – Christians kirke 2013

När Nibelungens ring ges på ett operahus blir det oftast en speltid på c:a 16 timmar och förlagd på fyra kvällar vanligtvis under en vecka, men det förekommer säkert lika många variationer på detta som det finns operahus.

I de allra största operahusen består orkestern vanligtvis av ett hundratal musiker, men även här varierar antalet musiker från operahus till operahus.

Tyvärr har jag ännu inte fått möjlighet att uppleva verket i Bayreuth, men där lär man å andra sidan inte spara på resurserna.

I Christians kirke har regissören och tenoren Stig Fogh Andersen tillsammans med dirigenten Niels Borksand valt att förlägga uppsättningen under ett veckoslut dvs tre veckoslut i augusti 2013. Det finns säkert en väl grundad anledning till detta val, men personligen hade jag nog önskat att man hade valt att hålla sig till två dagar dvs en lördag och söndag.

Mitt önskemål sammanhänger självklart med min egen kostnad för upplevelsen dvs antingen åka fram och tillbaka varje dag eller bo på hotell två nätter. Det är ju självfallet ett individuellt val men, jag tror att upplevelsen hade blivit ännu starkare och större om man hade gjort enligt min tanke.

Enligt mitt förslag hade man första kvällen gett Rhenguldet och Valkyrian och Siegfried och Ragnarök andra kvällen.

Oavsett detta så blev det en fantastiskt fin operaupplevelse av Sagaen om Ringen i Christians kirke.

Om regissören

Främst bland de främsta vill jag hylla Stig Fogh Andersen som dels har fungerat som regissör dels har sjungit tre olika roller, Loge i Rhenguldet, Siegmund i Valkyrian och Siegfried i Siegfried. Det känns som han har lagt ned mycket tid på personinstruktion och det upplever jag inte som att andra regissörer gör.

Han har sjungit på ett sätt som jag inte har hört honom tidigare, dock med undantag för den konsertanta versionen av Valkyrian på Operaen tidigare i år.

Om herrarna

Ett allmänt och generellt omdöme om sångareinsatserna i övrigt så har de varit mycket goda. På herrsidan imponerades jag storligen av Lars Fosser och Jens Söndergaard, som sjöng Alberich och Wotan  resp Wotan dvs  i Rhenguldet och Valkyrian.

Bo Kristian Jensen imponerade storligen som Donner i Rhenguldet men mest som Mime i Siegfried. Danmark har alltså nu fått ytterligare en Wagnersångare till alla de övriga.

Två herrar som jag hörde för första, men förhoppningsvis inte sista gången nämligen Per Bach Nissen och Morten Staugaard lyfte båda två föreställningen ytterligare som Fafner och Hunding resp Fasolt och Hunding.

Ronnie Johansen gjorde en fin insats som Wotan i Siegfried och hoppas jag på som Gunther i Ragnarök senare i dag.

Om damerna

På damsidan så imponerade rhendöttrarna som sjöngs av Elisabeth Hanke, Maria Hanke och Vibeke Kristensen. Dessa tre damer gestaltade ju också Erda, Freja och Skovfugl (Skogsfågeln) partier och även här kan jag konstatera att de gjorde detta med äran i behåll.

Fricka i både Rhenguldet och Valkyrian sjöngs på ett utomordentligt sätt av Anette Bod, en sångerska som jag har hört flera gånger tidigare, men nu var det ett tag sedan och då är det ju på sin plats att säga välkommen tillbaka.

Tina Kiberg sjöng Brünnhilde precis som jag har sett henne göra flera gånger tidigare, men i går var hon helt fantastiskt sångligt och inte minst sceniskt. Det blir två fantastiskt fina prestationer i år eftersom jag ju upplevde henne i den konsertanta versionen av Valkyrian på Operaen.

Slutligen vill jag framhålla Gitta-Maria Sjöbergs insats som Sieglinde i Valkyrians två första akter också detta en utmärkt sånglig och scenisk prestation och då återstår ju ännu sista delen, Ragnarök.

För scenografi svarar Tage Andersen och det gör han på ett alldeles utmärkt sätt och hans lösning av drakens död i Siegfried lämnar inget övrigt att önska sig. Första kvällen var jag milt sagt irriterad över de utplacerade tv-monitorerna, men efter att ha sett tre delar så förstår och uppskattar jag tanken bakom.

Slutligen några ord om orkestern: De var fantastiska och jag är trots allt glad att jag valde att uppleva uppsättningen från Soldaterloftet inte minst för akustikens skull. Om dirigenten är en riktig christianshavnare vet jag inget bestämt, men han klarade sin uppgift med touché, tror jag det heter i orkestersammanhang.

När jag skriver detta inlägg har jag alltså ännu inte upplevt sista delen, Ragnarök, men efter att ha upplevt de andra delarna så är jag inte ett dugg orolig utan i kväll kommer ensemblen att sätta pricken över i:eet.

För undvikande av missförstånd kommer jag självklart att lägga till mina upplevelser om kvällens upplevelse, men det sker förmodligen inte förrän under morgondagen.

Mer att läsa