Sagoopera har premiär på NorrlandsOperan 28.9

Sagoopera har premiär på NorrlandsOperan 28.9 Fotograf: Micke Sandström

Höstens sagoopera på Norrlandsoperan i Umeå är en smaskig, läskig och magisk historia, direkt tagen ur sagans värld. Norrlandsoperans uppsättning av Engelbert Humperdincks opera Hans och Greta i regi av Stina Ancker har premiär för utsålt hus på stora scen lördag 28 september kl 19.00.

Sagoopera har premiär på NorrlandsOperan 28.9

Hans och Greta är verkligen en opera för hela familjen, säger Malin Gjörup, Norrlandsoperans operachef. Det är dessutom extra roligt att få presentera Norrlandsoperans barnkör ordentligt i en fullstor operaproduktion. Att Norrlandsoperans Susanna Levonen får sällskap av två sångare med rötter i Umeå; Åsa Jäger och Anton Eriksson måste man se som ett levande bevis på Norrlandsoperans betydelse som inspirationsplats för unga talanger från Västerbotten.

Svindlande sagoopera

Dirigenten Anja Bihlmaier leder Norrlandsoperans Symfoniorkester genom den dramatiska berättelsen som har skrämt, roat och fascinerat både barn och vuxna ända sedan succén vid urpremiären 1893. I huvudrollerna ser och hör vi de unga debutanterna Linnea Sjösvärd som Greta och Elisabeth Leyser som Hans. Susanna Levonen gör den kannibalistiska Häxan, och som barnens föräldrar ses de två Umeåbördiga sångarna, Åsa Jäger som mamman och Anton Eriksson som pappan. Sömnmalen och Gryningsfen sjungs av Johanna Wallroth, som tog hem förstapris i en av Europas största sångtävlingar under våren – Mirjam Helin-tävlingen. Som fjärilar och andra flygande väsen syns dansarna Ruth Rebekka Hansen och Andreas Resar. Norrlandsoperans barnkör gestaltar bland annat de förtrollade barnen som är fångna hos Häxan.

Igenkänning

Bröderna Grimm satte den gamla folksagan på pränt och när nu regissören Stina Ancker gör sin operaversion, är det heller inget tvivel om ursprunget, även om nutiden också kan kännas igen

Sagoskogens magi med en stark koppling till vår tid har varit vår utgångspunkt, säger regissören Stina Ancker. Godis som ser ut som plast och vice versa blev en inspirationskälla när vi satte igång arbetet med operan. Godiset har fått en medvetet framträdande roll, som en bild av vår tids frosseri, fortsätter hon. Det känns som om vi lever i en otålig tid där begäret efter omedelbar tillfredsställelse ibland kan tyckas omättligt. I vår version av Hans och Greta ägnar sig Häxan åt ett alldeles speciellt frosseri; hon äter barn för att hålla sig evigt ung, avslutar hon.

Publiken har hjälpt till att skapa scenografin till sagooperan

Scenografi och kostymdesign står Annsofi Nyberg för. Publiken möts av en scen fylld av stora lövverk, dunkla skuggor och höga berg. Här finns glittrande sockerpärlor, gigantiska godisbollar och rosa karamellberg. Samt ett hus och en trappa byggt av PET-flaskor, en byggnation som publiken har hjälpt till att skapa!

Under våren hjälpte Umeborna Norrlandsoperan att samla in till de 1500 PET-flaskor som behövdes och som går att se i första akten, hemma hos Hans och Greta.

FAKTA OM SAGOOPERA

Den allra första operaversionen av Hans och Greta skrevs av Engelbert Humperdinck och hade urpremiär i tyska Weimar 1893. Det blev en världssuccé som sedan dess har spelats otaliga gånger världen över. Librettot är skrivet av Adelheid Wette baserat på sagan av L Grimm.

Svensk text i Norrlandsoperans uppsättning: Mira Bartov i bearbetning av Stina Ancker.

Konstnärligt team:

Dirigent: Anja Bihlmaier
Regissör: Stina Ancker
Kostymdesigner/ Scenograf: Annsofi Nyberg
Ljusdesigner: William Wenner
Koreograf: Anna Holter
Maskdesigner: Gunilla Pettersson
Barnkormästare: Lotta Kuisma

Medverkande:

Hans: Elisabeth Leyser
Greta: Linnea Sjösvärd
Mamma: Åsa Jäger
Pappa: Anton Eriksson
Häxan: Susanna Levonen
Sömnmalen & Gryningsfen: Johanna Wallroth
Fjärilar/ Ängel: Ruth Rebekka Hansen och Andreas Resar
Norrlandsoperans Symfoniorkester
Norrlandsoperans barnkör

Sago-Operan spelas och textas på svenska. Direkt från premiären på Norrlandsoperan hör du Humperdincks sagoopera om  Hans och Greta. Syskonens äventyr ramas in av färgrika orkesterklanger i en uppsättning med många unga sångare på scenen.  Sänds i P 2 Opera och är tillgänglig för avlyssing i en månad efter premiären

Läs mer