Salome på GöteborgsOperan – synopsis

Salome på GöteborgsOperan - synopsis

Salome på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Richard Strauss efter Lachmann´s översättning av Oscar Wilde

Libretto

Här kan du hämta librettot till Salome på tyska eller/or ESPANOL

Premiär

Premiär på Hovoperan i Dresden den 9 september 1905. Sett föreställningen: 10.9.2011 på GöteborgsOperan

Akt 1

Herodes Antipas, tetrark* i Galileen och Pereen har rövat Herodias från sin bror och gift sig med henne. Han försöker nu ansluta Judeen till sitt rike. Herodes befinner sig i Machareusfästningen nära den arabiska gränsen där Johannes döparen – Jochanaan — hålls fången, och förhandlar med politiskt inflytelserika parter: egyptiska generaler, ambassadörer från det romerska imperiet och fariséer från Jerusalem.

HERODES HÅLLER FEST för att fira sin födelsedag. Narraboth, en ung syrisk officer, betraktar Salome med kärlekskrank hängivenhet och ser henne rusa iväg från bordet. Salome tycker illa om sällskapet som samlats och känner sig beklämd av de liderliga blickar hon får från sin styvfar. Hon hör profeten Jochanaan, som talar om Messias snara ankomst. Imponerad av hans röst vill Salome se honom och prata med honom, särskilt när hon får veta av en soldat att han fortfarande är en ung man. Med list lyckas hon övertala Narraboth att trotsa Herodes strikta order; Narraboth hämtar ut profeten ur fängelset.

Salome är fascinerad av Jochanaans i utseende, och av hans glödande fördömande av Herodias, som gift sig med Herodes trots att hennes förre make fortfarande är i livet. Jochanaans ord och anblick hetsar upp Salome; hon vill smeka hans kropp, stryka honom över håret och kyssa hans mun. Narraboth försöker stoppa henne, men det går inte. Jochanaan vägrar att titta på henne, men Salome säger att hon vill kyssa hans mun. Narraboth blir förtvivlad och tar sitt liv. Salome märker inte ens att han är död och fortsätter insistera på att få kyssa Jochanaans nun. Profeten fördömer henne och återvänder till fängelset.

Festen är slut. Herodes kommer ut för att dricka vin på terrassen tillsammans med Herodias och gästerna. Narraboths självmord gör honom förfärad och han ger order om att den döda kroppen ska flyttas bort. Han ber Salome smaka av vinet i hans glas och ta ett bett av frukten han just ska äta. Salome vägrar, hon är varken törstig eller hungrig. Återigen hörs Jochanaans röst, till Herodias bestörtning och förtrytelse. Hon frågar Herodes varför Jochanaan ännu inte överlämnats till judarna, då han alltid förtalar henne. Men Herodes respekterar profeten, som han tror har sett Gud. Det uttalandet orsakar en teologisk dispyt mellan de fem judarna – de två nasaréerna berättar för Herodes att Jochanaans tal om en Frälsare syftar på Messias som snart ska komma, och som till och med kommer att kunna uppväcka de döda. Detta, säger Herodes förskräckt, måste genast förbjudas.

Herodes ber Salome att dansa för honom, men hon vägrar. Då lovar han att uppfylla alla hennes önskningar, bara hon dansar, om det så kommer att kosta honom halva riket. Till slut gör Salome som han vill.

Herodes blir hänryckt av dansen och frågar Salome vilken belöning hon önskar sig och får då höra att hon vill ha Jochanaans huvud på ett silverfat. Herodias instämmer entusiastiskt, men Herodes är bestört. Han bönfaller Salome att välja vad som helst utom detta: den vackraste smaragden i världen, alla hans vita påfåglar juveler som inte ens Herodias någonsin skådat, översteprästens mantel, till och med förhänget i templet. Men Salome är orubblig, hon vill ha Jochanaans huvud. Till slut måste Herodes ge med sig, Herodias tar ringen från hans finger och ger den till en vakt som fullmakt att dådet ska utföras.

Tystnaden sänker sig över sällskapet. Den,varar så länge att Salome antar att bödeln inte förmått utföra sitt uppdrag – men då får hon sin blodiga trofé, Jochanaans avhuggna huvud. Mannen som försmådde Salomes kärlek, tvingas nu ta emot hennes lidelse. Hon som längtade så efter honom, kan nu tillfredsställa sitt begär och kyssa hans mun. Herodias tittar belåtet på. Men Herodes, sjuk av fasa, beordrar sina soldater att döda Salome.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts