Sara Widén sopran 1980-2013 R.I.P.

I helgen nåddes vi av det tragiska beskedet att Sara Widén, efter en tids sjukdom, hastigt lämnat oss. Sara var en härlig sångerska som brann för musiken och älskade att få sjunga. Hon var även en mycket uppskattad kollega och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.Våra tankar går till hennes familj och vänner som förlorade sin Sara alldeles för tidigt.

Sara Widén sopran 1980-2013 R.I.P.

Sara Widén, operasolist vid Kungliga Operan, har avlidit efter en tids sjukdom. Sara Widén medverkade under säsongen i Operans produktioner av bl.a. Trollflöjten där hon sjöng Pamina och Don Giovanni där hon gjorde rollen som Zerlina, en föreställning som även visades på Folkets hus och parkers digitala biografer.

Sara Widén var utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg (2004-2007). Hennes första engagemang var i den tyska musikalen Rebecca i Wien. Hon medverkade vidare i the Phantom of the Opera i Köpenhamn. 2012 tog hon sin masterutbildning vid Operahögskolan i Stockholm.

Under studietiden framträdde hon i roller som Gianetta, Frasquita, Fiordiligi, Zaide och Laetitia (de två sistnämnda med gruppen Kamraterna). Slutproduktiuonen var som Giorgetta i Puccinis Il Tabarro med föreställningar på Gasklockan i Gävle och Kungliga Operan. Därefter gjorde hon rollen som Oscar i Maskeradbalen på Folkoperan.

Sara Widén blev 33 år.

Sara Widén In Memoriam

Det är med stor sorg vi mottagit beskedet att Sara Widén efter en tids sjukdom hastigt gått bort. Sara var en av sin generations främsta sopraner och innevarande säsong var hon knuten till Kungliga Operan där hon medverkade som Pamina i Trollflöjten och Zerlina i  Don Giovanni. Våra tankar går till hennes föräldrar och närmaste familj.

 Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och någonting alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag
men ibland blir den aldrig densamma mer.  – A Henriksson

Svenska Konsertbyrån

KAMRATERNA 
Sopranen Sara Widén har gått ur tiden efter en tids sjukdom.
Sara spelade de bärande sopranrollerna i Kamraternas två första operaproduktioner; titelrollen i Zaide och Laetitia i Nuckan & Skurken. I sommar skulle Sara gjort rollen som Marzelline i Fidelio.

Sara var i början av en fantastisk karriär och var en briljant sångerska med en expansiv röst som med sin kraft och lyrik fick sin publik att häpna och öppna tårkanalerna. Hon bar på en oefterhärmlig närvaro och integritet i sitt skådespeleri. Operakonsten må ha förlorat en blivande stjärna, men att personen, dottern, systern och flickvännen Sara med hela livet framför sig ryckts undan allt för tidigt, är den verkliga tragiken.

Vila i frid.

Dan Turdén, ordförande i Kamraterna, regissör och vän

Hon började med musiklinjen vid Södra Vätterbygdens folkhögskola,  men går nu sista året på masterprogrammet på Operahögskolan och tar examen våren 2012. Hon har sedan tidigare en Kandidatexamen från Musikalprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och var under ett par år verksam som musikalartist och medverkade i föreställningar som Spelman på taket (Östgötateatern), Sweeney Todd (Högskolan för Scen och Musik) Phantom of the Opera (Det Ny Teater, Köpenhamn).

Roller i urval: Armida=Grymt snygg med Utomjordiska teatern (2010, 2008), Ensemble i Phantom of the Opera på Det ny teater i Köpenhamn (2008-2009), Ensemble 1 Rebecca på Raimund Theater i Wien (2007), Spelman på taket på Östgötateatern (2007), Sweeney Todd på Teaterhögskolan i Göteborg (2006). Under studietiden vid Operahögskolan har medverkat i Kärleksdrycken (Folkoperan) Cosi fan tutte (Drottningholms slottsteater) Zaide (Årsta Teater) och Carmen (Kungliga Operan). I februari 2012 medverkade hon som Giorgietta i Puccinis Il Tabarro på Stora Gasklockan i Gävle.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Cosi fan tutte Fiordiligi Drottningholms slottsteater 29.5.2011
Kärleksdrycken Giannetta Folkoperan 18.3.2011
Il Tabarro Giorgetta Gasklockan i Gävle 16.2.2012
Maskeradbalen Oscar Folkoperan 26.9.2012
Don Giovanni Zerlina Kungliga Operan Stockholm 15.3.2014

Läs mer

Sopraner i världen