Säsongsavslutning med Sixten på Malmö Live

Sixten Nordström

Sixten Nordström håller sex introduktioner fördelade på tre föreläsningar under höstterminen och tre på vårterminen. Häromdagen var det alltså dags för säsongsavslutningen vårterminen 2018. Nu handlade det om Leonard Bernstein.

I augusti är det 100 år sedan Mr Music, Leonard Bernstein föddes. Samma dag som han dog var jag på konsert på Barbican Centre i London. På programmet stod Mahlers 5 som dirigerades av den indiskfödde dirigenten Zubin Mehta.

När det var dags för konserten att börja vände sig Zubin Mehta mot publiken och meddelade att det var en sorgens dag idag på grund av att Lenny hade gått till den särskilda dirigent-himmeln.

För att hedra och ära Leonard Bernstein inleddes konserten med delar av Bernsteins Candide. Det blev en något senare kväll än vad som var tänkt, men det tillhör en av mina största musikaliska upplevelser.

I dag berättade Sixten på sitt vanligt entusiasmerande sätt sitt förhållande till Leonard Bernstein. Inte oväntat inledde han sin genomgång genom att på flygeln spela ett stycke från West Side Story, musikalen som många förknippar med just Leonard Bernstein, men också Stephen Sondheim för de realistiska och då aktuella sångtexterna.

Vi fick också njuta av några välbekanta scener från filmen West Side Story en film som jag förmodligen upplevde på Cosmorama i Göteborg och de håller än i dag.

Det handlade mest om Lennys musik, men vi fick också intressanta detaljer i Lennys liv. Det mesta kände jag till sedan tidigare, men att han trots sitt utsvävande liv ändå återvände till sin hustru och vårdade henne till slutet av hennes cancersjukdom kände jag inte till.

Här i Sverige är Leonard Bernstein för evigt förknippad med musikalen West Side Story, som för övrigt sätts upp på Malmö Opera under säsongen 2018 – 19. Det sker för övrigt för andra gången och tidigare har West Side Story också getts på GöteborgsOperan med Sofie Asplund som Maria.

I min klassiska musikvärld förknippar jag Leonard Bernstein mest  med Candide och särskilt då inspelningen med June Anderson och tenoren Jeffrey Hadley. Som för övrigt finns  i en inspelning från Barbican Centre i London på  Youtube.

Bernstein komponerade en opera, en enaktare, Trouble in Tahiti, som Mathias Clason satte upp för några år på Kungliga Operan i Stockholm tillsammans med Riddar Blåskäggs borg.

Sixten berättade och spelade inslag från andra delar av Bernsteins musikskatt där Missa Brevis från 1988 och symfoni nr 3 “Kaddish” från 1963 ingick.

Det känns alltid bra att få lyssna på musik som jag inte tidigare har lyssnat på och med Sixtens utmärkta introduktioner blir det en ren fröjd att fortsätta att lyssna på den presenterade musiken.

Sixten Nordström återkommer nästa säsong med samma upplägg dvs tre musikaliska föreläsningar på hösten och tre på våren. Missa inte Kanalscenen på Malmö Live och A la Sixten!