Satyagraha cirkusopera på Folkoperan

Satyagraha cirkusopera på Folkoperan - Leif Aruhn - Solén som Gandhi Satyagraha cirkusopera på Folkoperan - Leif Aruhn - Solén som Gandhi

Satyagraha cirkusopera på Folkoperan - Leif Aruhn - Solén som Gandhi

Leif Aruhn-Solén (Gandhi) Fotograf: Markus Gårder

Satyagraha cirkusopera på Folkoperan

Premiär: 14.9.2016

Musik: Philip Glass|Sångtext: Constance de Jong (anpassad från Bhagavad Gita)|Libretto: Constance de Jong|Orkesterarrangemang: Anders Högstedt|Dramaturg: Magnus Lindman|

För ungefär fem år sedan upplevde jag Philip Glass s k porträttopera Satyagraha direkt från Metropolitan Opera i New York fast på Spegeln i Malmö.I mina tankar från den upplevelsen skrev jag  att det var ett verk utan musik, men att jag gillade själva föreställningen tack vare utmärkta vokalinsatser både av solister och körinsatserna. Dessutom uppskattade jag ensemblen Skills ensemblen.

Vid gårdagens premiär på Folkoperan så upplevde jag det musikaliska framförandet på ett helt annat och mycket mer positivt sätt. Det var varken för långt eller för långsamt utan tvärtom tyckte jag att det musikaliska gick hand i hand med den sceniska upplevelsen!

Det är  egentligen ingen opera om Gandhi utan det handlar mer om hans väg mot vad som senare kom att forma hans gärning och att tillämpa Satyagraha eller sanningens väg. Ytterst handlar det om hans tid i Sydafrika där han organiserade motståndet mot det brittiska styret och deras behandling av den indiska befolkningen i Sydafrika. Utgångspunkten är ett antal versrader eller en episod från Bhagavad-Gita som  har anpassats till modern tid via olika frihetskämpar Tolstoy, Tagore och King.

Cirkus Cirkör

På Folkoperan hade man valt att samarbeta med Cirkus Cirkör och för regin svarade deras konstnärlige ledare Tilde Björfors. Kombinationen cirkus och opera fungerade i stort sett alldeles utmärkt även om jag inte alltid hängde med eller förstod vad de skulle illustrera, vilket ju är en viktig förutsättning för att kunna ta till sig upplevelsen fullt ut. Särskilt med tanke på att sångarna sjöng på sanskrit och det tillhör ju inte ett språk som var och en behärskar och där fyller Cirkus Cirkör en viktig uppgift genom att göra skeendet begripligt. Det blev dock en hisnande cirkusupplevelse och det går ju inte att komma från att det var imponerande prestationer rakt över!

Satyagraha - en tråd

Satyagraha – en tråd

Scenografiskt var det också en utmärkt upplevelse där scen och balkongsidorna utnyttjades till fullo, men så var det också Dan Potra, känd från bl a Folkoperans uppsättning av Hoffmanns äventyr som svarade för det scenografiska.

Precis som när jag såg föreställningen första gången imponerades jag av körens insatser. Det lät mycket bra och de deltog aktivt till att bygga upp föreställningens höjdpunkter också sceniskt och alltså inte bara med sina röster!

Vokalt blev det till en fantastiskt fin upplevelse och här utmärkte sig särskilt tenoren Leif Aruhn – Solén, i huvudrollen som Gandhi, och då inte minst med tanke att han är på scen praktiskt taget hela föreställningen! Till detta kommer ett sceniskt agerande som inte lämnar något i övrigt att önska och med en helt fantastisk entréscen, som jag dock inte tänker beskriva utan det sparar jag till din egen upplevelse.

Även övriga sångare svarade för utmärkta insatser och här vill jag framförallt framhålla barytonisten Anton Eriksson som går från klarhet till klarhet. Karolina Blixt var tyvärr indisponerad men andra lagets Kasturba/Mrs Alexander, Els Mondelaers var en ny intressant upplevelse!

Satyagraha - en ensemblebild

Satyagraha – en ensemblebild

Satyagraha i Folkoperans version blev till en formidabel operaupplevelse med cirkuskonst, musik, röster, scenisk gestaltning och en imponerade scenografisk videodesign som pricken över i:eet. En av mina allra bästa operaupplevelser på Folkoperan och en upplevelse som du inte skall missa!

Medverkande

Gandhi: Leif Aruhn – Solén

Sonja Schlesin: Lisa Carlioth

Sarojini Naidu: Hanna Fritzon

Kasturba/Mrs Alexander: Els Mondelaers

Kallenbach/Arunja: Anton Eriksson

Parsi Rustomji/Krishna: Lars Arvidson

 

Cirkusartister

Magnus Björu, Aino Ihanainen, Oscar Karlsson, Sarah Lett, Alexander Weibel Weibel

 

Folkoperans kör

Michael Axelsson, Arash Azarbad, John Kinell, Sofia Niklasson, Maria Sanner, Elin Skorup, Carl Walin, Margaretha Westerlind

Produktionsteam

Regi & scenografi: Tilde Björfors

Scenografi & kostym: Dan Potra/bitr. Fridjon Rafnsson

Videoscenografi: Visual Relief

Stickscenografi: Aino Ihanainen

Ljusdesign: Patrik Bogårdh

Mask & peruk: Therésia Frisk

Koreograf: Cecilia Roos

Dramaturg: Magnus Lindman

Indolog & sanskritcoach: Mats Lindberg

Musikalisk ledning: Matthew Wood

 

Recensioner

Bo Löfvendahl i SvD

Per Feltzin i Kulturnytt

Helena Lundberg i nt.se

Ella Petersson i SVT  Kulturnytt

Hanna Höglund i Expressen

Carlhåkan Larsén i OPUS

Lotta Altner i Kulturmagazinet Kulturbloggen

Claes Wahlin i Aftonbladet

Gunilla Edström i Enköpingsposten