Schlagt sie tot – fire of change nyutkommen CD 2021

Schlagt sie tot - fire of change nyutkommen CD 2021

Schlagt sie tot handlar om radikala förändringaroch religiös fanatism, som tecknar ett mångsidigt porträtt av en komplex figur, som förändrade världen. Det handlar om reformationens kontroversiella frontfigur Martin Luther – en karismatisk kompromisslös konstnärspersonlighed, tidvis hatfull och i konstant kamp mot sina inre demoner. Fem århundrade gamla händelser, som inte är olik den politiska situationen i dag, väcks till liv i Bo Holten och Eva S. Holtens skildring, som reflekterar mänskliga känslor i et samfund slaget av förändringens eld.

Schlagt sie tot – fire of change nyutkommen CD 2021

Urpremiären

Readaktören upplevde urpremiären på Malmö Opera och hade tidigare fått lyssna på ett urdrag från verket på Den Jyske Opera

Malmö Opera

Det är en sak att uppleva föreställningen på Malmö Opera och en annorlunda upplevelse att uppleva verket hemma i favoritfåtöljen och genom hörlurar.

Favoritfåtöljen

En annan fördel man får genom att avlyssna musik och sång hemma i favoritfåtöljen består i att det är möjligt att lyssna flera gånger och sas backa bandet närhelst man önskar.

På tyska

Det sjöngs genomgående på tyska medan kören ibland sjunger på svenska. Det är inte första gången jag njuter av solisterna och Malmö Operans kör och det är endast huvudpersonen som jag upplever för första gången nämligen den tyske barytonen Dietrich Henschel.

Musikaliskt

Musikaliskt är det en varierad och spännande upplevelse och helt olik tidigare upplevelser av Holtens musik. Det kanske beror på att kompositören har använt sig av Martin Luther´s psalmmusik? En särskild eloge vill jag ge Malmö Opera Orkester under ledning av dirigenten Patrik Ringborg

Vokalt

Vokalt tycker jag framförallt om de vokala utbrotten av Inger Dam-Jensen och Emma Lyrén. Men det är också mycket njutbart att lyssna till  Dietrich Henschel, Thomas Volle, Bengt Krantz Jakob Högström och framförallt Conny Thimander

Rekommendation

Det är en inspelning som jag med nöje  rekommenderar framförallt till den som är intresserad av historia och opera.

Bo Holten och Eva Sommestad Holten har ännu en gång lyckats med ett operaprojekt och det är ingen tvekan om att både kompositör och librettist har lyckats mycket väl med sina respektive insatser.

Det är en inspelning som jag med glädje och intresse kommer att återkomma till då och då!

Om föreställningen

 Om upphovspersoner till Schlagt sie tot

Musik: Bo Holten

Libretto: Eva Sommestad Holten

Översättning till tyska: Jana Hallberg

KREATIVT TEAM i Schlagt sie tot

Dirigent Patrik Ringborg
Regi Peter Oskarson
Scenografi & kostym Peter Holm
Ljus Per Sundin

ROLLER i Schlagt sie tot

Martin Luther: Dietrich Henschel
Philipp Melanchthon: Thomas Volle
Spalatin: Jakob Högström
Lucas Cranach: Reinhard Hagen
Barbara Cranach: Inger Dam Jensen
Fredrik III, kurfurste av Sachsen: Bengt Krantz
Philip af Hessen: Conny Thimander
Erasmus av Rotterdam: Stefan Dahlberg
Andreas Karlstadt: Magnus Loftsson
Katharina von Bora: Emma Lyrén

Orkester och kör

Malmö Opera Orkester

Malmö Opera Kör

Malmö Opera Barnkör

Läs mer

Operalogg