Schlagt sie tot om Luther – världspremiär Malmö Opera

Fotograf: Lars Krantz

Vem var Martin Luther? En religiös fundamentalist? En konstnärligt lagd sällskapsmänniska som gärna svingade en bägare? En iskall maktmänniska som kastade sina följare till vargarna för politiskt inflytande? Schlagt sie tot! (Dräp dem!) är en nyskriven helaftonsopera om 1500-talsreformatorn Martin Luther, med musik av den danske kompositören Bo Holten och med libretto av den svenska librettisten Eva Sommestad Holten.  

Operan om Luther var ursprungligen ett dansk-tyskt samarbete med planerad premiär under Luther-året 2017, då det var 500 år sedan Martin Luther offentliggjorde sina 95 teser. Samarbetet havererade och av urpremiären blev ett konsertant framförande av den första akten i Aarhus. På uppdrag av Malmö Opera har nu kompositören Bo Holten och librettisten Eva Sommestad Holten fullbordat den dramatiska berättelsen.

”Det är ju oftast inte de mest välövervägda, rationella och lugna personerna som sätter igång stora revolutioner”, säger Eva Sommestad Holten. ”Jag skulle nog personligen tyckt, att han var svår att umgås med - allt för våldsam och ologisk. Dåtiden beskriver honom som ena ögonblicket gemytlig, levnadsglad och trevlig att dricka öl med, och i nästa ögonblick som hatisk och fördömande - och i det hela taget med starkt depressiva sidor”.

Kompositören Bo Holten har baserat delar av sin musik på modern forskning om Luther.

”Nu har man ju upptäckt att Luther inte bara skrivit texterna till de där fantastiska psalmerna, utan även melodierna till många av dem. Då fick jag idén att basera hela operan på Luthers egen musik. Så operan har alltid något Luthersound någonstans, i orkestern eller i melodin”.

I rollerna syns bland annat den tyske stjärnbarytonen Dietrich Henschel och den danska sopranen Inger Dam Jensen. För regin står Peter Oskarson, veteran från Skånska Teatern i Landskrona och som regisserade Maskeradbalen vid återinvigningen av den renoverade Malmö Opera 2006. Många minns säkert också hans Rigoletto, en av husets största succéer.

Den omåttligt populäre Patrik Ringborg dirigerar.

Premiären av Schlagt sie tot! sänds direkt i SR P2 och med kort fördröjning i DR P2.

Schlagt sie tot! opera i två akter av Bo Holten (musik) och Eva Sommestad Holten (libretto). Urpremiär 11 maj 2019 på Malmö Operas stora scen. 

Team

Översättning till tyska: Jana Hallberg
Dirigent: Patrik Ringborg
Regi: Peter Oskarson
Koreograf: Caroline Lundblad/Frauke
Scenografi & kostym: Peter Holm
Ljus: Per Sundin

I rollerna

Martin Luther: Dietrich Henschel
Philip Melanchthon: Thomas Volle
Georg Spalatin/Martin Bucer: Jakob Högström
Lucas Cranach: Reinhard Hagen
Barbara Cranach: Inger Dam Jensen
Kurfurst Fredrik den Vise/Johannes Oecolampadius: Bengt Krantz
Lantgreve Philip av Hessen: Conny Thimander/Ole Aleksander Bang
Erasmus av Rotterdam/Huldrych Zwingli: Stefan Dahlberg
Andreas Karlstadt: Magnus Loftsson
Katharina von Bora: Emma Lyrén
Figuranter: praktikanter från Nordiska Folkhögskolan

Malmö Operaorkester
Malmö Operakör
Malmö Operas barnkör

Schlagt sie tot! sjungs på tyska med svensk textning. Föreställningen är ca 3 timmar lång, inkl 25 minuters paus. Rekommenderad ålder från 12 år.

 

Annons