Semiramis från Metropolitan Opera synopsis

Semiramis – synopsis

Semiramis från Metropolitan Opera synopsis

Gioachino Rossini

Semiramis
(Semiramide)

 

Akt I

I Babylon öppnar översteprästen Oroe portarna till guden Baals tempel när den indiske kungen Idreno kommer dit för att betyga sin vördnad. Assur, en furste som anses härstamma från Baal själv, frambär offergåvor i hopp om att drottning Semiramide ska välja honom som efterträdare till hennes make kung Nino, avliden under mystiska omständigheter. När drottningen träder in slår dock blixten ner och den heliga elden på altaret slocknar. Oroe tolkar detta som ett dåligt omen och avbryter ceremonin. Kanske kräver gudarna hämnd för den mördade kungen? Arsace, härens befälhavare, anländer på drottningens uppmaning. Han minns sin älskade Azema, som han en gång räddat från barbarer. Arsace överlämnar ett skrin från sin döde far till Oroe. När han får höra att Assur är misstänkt för faderns död konfronterar han fursten och förklarar att han begär Azemas hand som belöning för sin tapperhet. Assur varnar honom att Azema sedan födelsen har varit trolovad med Ninia, den försvunne kronprinsen. När Arsace står fast vid sin kärlek avslöjar Assur att även han åtrår Azema.

 

I Babylons hängande trädgårdar väntar Semiramide ivrigt på att få möta Arsace, som hon själv hoppas få till make. Ett orakel har sagt henne att hon kommer att finna sinnesfrid i ett nytt äktenskap. När Arsace anländer berättar hon i förtroende att hon känner till Assurs planer på att vinna tronen och att hon inte tänker låta honom gifta sig med Azema. Arsace tror att drottningen känner till hans kärlek till Azema, men Semiramide inbillar sig att Arsaces ömma låga gäller henne själv.

 

I tronsalen tillkännager Semiramide att Arsace ska utropas till kung och dessutom bli hennes make. Alla blir överraskade, i synnerhet som drottningen dessutom lovar Azemas hand till den indiske kung Idreno, som också älskar flickan. Blixt och åska ger uttryck åt gudarnas vrede, och den döde kungens vålnad visar sig. Han förutspår att Arsace kommer att bli kung, men först sedan ett försoningsoffer har genomförts. Arsace svär att hämnas den mördade, men vålnaden försvinner efter att några varningens ord till Semiramide. Folket undrar vilken missdådare som har förtörnat gudarna.

 

Akt II

I en hall i palatset påminner Assur Semiramide om att det var han som iscensatte kung Ninos död så att hon skulle bli ensam härskarinna och att hon i gengäld har lovat honom sin hand. Drottningen förkastar hans anspråk och förklarar att hennes son Ninia skulle hjälpa henne om han återfanns levande. Assur svär att hämnas hennes svek.

 

I helgedomen avslöjar översteprästen för Arsace att han, den unge krigaren, är identisk med den försvunne kronprinsen Ninia. Oroe visar Arsace en bokrulle, skriven av den döende kung Nino, där Assur och Semiramide utpekas som kungens lönnmördare. Arsace tar på sig uppgiften att dräpa Assur men kan inte förmå sig till att döda sin mor.

 

Azema sörjer över att ha mist sin älskade, men när Idreno anländer inser hon att Arsace ännu inte har gift sig med drottningen. Idreno hoppas att Azema slutligen ska besvara hans kärlek. Semiramide och Arsace kommer in. Arsace förklarar att de omöjligen kan gifta sig och visar henne den ödesdigra bokrullen. Överväldigad av skuldkänslor ber hon sin återfunne son att döda henne och hämnas sin far, men Arsace hoppas ännu att gudarna ska skona hans mor.

 

Utanför Ninos gravkammare blir Assur varnad av sina spioner – Oroe har skrämt upp folket med sina omen och tillfället att ta över makten har gått dem ur händerna. Assur tänker gömma sig i kammaren och överrumpla Arsace, men han blir skrämd när han ser en vision av en järnhand som höjer ett svärd. Hans hejdukar tror att han har blivit galen, men lugnar sig när spöksynen försvinner och Assur återvinner fattningen.

 

I ett valv under gravkammaren inväntar en grupp präster förrädaren. Med ledning av Oroe träder Arsace in i valvet och gömmer sig för att invänta sin rival. Assur smyger in, och efter honom Semiramide, som hoppas kunna skydda Arsace. De tre irrar omkring i mörkret, fyllda av fasa. När Oroe säger åt Arsace att attackera Assur råkar krigaren istället sticka ner Semiramide, som har gått emellan honom och Assur. Oroe ger order om att Assur ska fängslas och lyckas med nöd och näppe hindra Arsace från att ta sitt liv i förtvivlan över att ha dräpt sin mor. Folket i staden jublar över gudarnas seger och övertalar Arsace att bestiga tronen.

 

10 mars 2018

  1. 18.00

Beräknad längd: 3 tim 50 min

 

Dirigent

Maurizio Benini

 

Producent

John Copley

 

Scenografi

John Conklin

 

Kostym

Michael Stennett

 

Ljussättning

Gil Wechsler

 

I rollerna

 

Semiramis

Angela Meade

 

Arsace

Elizabeth DeShong

 

Idreno

Javier Camarena

 

Assur

Ildar Abdrazakov

 

Oroe

Ryan Speedo Green

Related posts