Semiramis på Det Kongelige Teater Operaen

Fotograf: Per Morten Abrahamsen

Semiramis på DKT Operaen

En sångarfest utan motstycke att förvänta sig – Semiramis på Operaen i Köpenhamn

Häromkvällen var jag på en operaföreläsning inför den kommande Semiramis-uppsättningen som har premiär den 22 november på Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Föreläsningen anordnades av OVIS = Operakonstens Vänner i Skåne och för själva föreläsningar svarade föreningens ordförande Ingemar Olander med benäget bistånd från styrelseledamoten i föreningen Jörgen Oldbring.

För att få en djupare förståelse för verket fick vi se och lyssna på höjdpunkterna från en dvd-inspelning från 1990 i en upptagning från Metropolitan Opera i New York.

På Den Kongelige Opera´s hemsida kan man läsa följande

Semiramis er en sangerfest uden sidestykke med showstopper-arier og noget af Rossinis bedste kor- og orkestermusik. Oplev den sjældent opførte opera med en sangerbesætning på højt internationalt niveau. Rossini er først og fremmest kendt for sine komiske operaer Barberen i Sevilla og Askepot, men han skrev faktisk hele 39 operaer, hvoraf halvdelen var opera seriaer. I de senere år har mange operahuse verden over fået øjnene op for kvaliteten i de tidlige, seriøse 1800-talsoperaer, og Semiramis er en af dem.

Danske Henriette Bonde-Hansen synger titelpartiet, den polske Rossini-bas Wojtek Gierlach synger Assur og den engelske bel canto-tenor Barry Banks, der er fast gæst på the Met i New York, tager sig af partiet som Idreno. Det Kongelige Operakor og Kapel ledes af Rani Calderon, en ung israelsk dirigent stærkt på vej mod stjernestatus.

Operaen bygger på Voltaires tragedie Sémiramis, der på sin side bygger på den ældgamle armenske legende om Semiramis af Babylon. Handlingen er højdramatisk med paralleller til Ødipus-myten og Shakespeares Hamlet.

Co-production med Vlaamse Opera i Antwerpen

.

Wikipedia skriver;

Semiramis var ett oönskat barn till gudinnan Atargatis. Då gudinnan inte ville veta av henne, blev hon övergiven i ett vatten. Men då kom några duvor och matade henne. Senare togs hon om hand av en kunglig herde.

Efter hand blev hon gift med Onnes, en av härförarna hos kung Ninus. Hon ska ha gett honom många råd, och på det sättet vunnit förtroende som en mycket klok och intelligent människa. Detta gjorde intryck på kungen. Han ska ha erbjudit Onnes ersättning om han fick ta över henne som hustru, men Onnes avslog erbjudandet. Då kungen till slut kom med hot, begick härföraren självmord och kungen tog henne till fru.

Ninus och Semiramis fick sonen Ninyas ihop. Senare dog Ninus, och Semiramis började att regera själv som drottning. Hon får äran för att ha byggt Babylon, och anlagt hängade trädgårdar där. Hon drog också ut i fälttåg till Indien. Till sist kom det fram att Ninyas planerade en komplott mot henne. Då blev hon förvandlad till en duva, och flög iväg.

Lyssnarprov på ouvertyren

Ouvertyren till Semiramis

Related posts

Kommentera