Semiramis på Det Kongelige Teater

Semiramis på Det Kongelige Teater

Operaen – synopsis

Musik: Gioacchino Rossini|Libretto: Gaetano Rossi efter Voltaires tragedi Sémiramis

Libretto

Libretto på italienska eller på ESPANOL

Premiär

Urpremiär i Venedig 3 februari 1823. Sett föreställningen på Den Kongelige Opera i Köpenhamn 22 november 2012.

1. AKT

I Baals tempel i Babylon er vismændene, ypperstepræsten Oroe og folket samlet for at anråbe guden sammen med deres dronning Semiramis. Siden Semiramis’ ægtemand Kong Ninos død mange år tidligere, har guderne bragt uheld over Assyrien, men nu vil Semiramis udpege en mand, der skal være hendes efterfølger på tronen, og alle håber, at hendes beslutning vil indvarsle bedre tider. Halvguden Prins Assur føler sig sikker på, at han er den udvalgte, mens den indiske Kong Idreno anmoder om gudernes velsignelse til et ægteskab mellem sig selv og Prinsesse Azema, en efterkommer af Baal, som han er forelsket i. Semiramis træder ind og hyldes af folket, men jublen bliver til rædselsudbrud, da lyset på templets alter pludselig slukkes i et blændende lynglimt som endnu et tegn på gudernes vrede.

Nu ankommer Arsace, en ung hærfører fra Semiramis’ hær, hidkaldt af dronningen. Han husker svagt, hvordan han som barn blev sendt bort fra Babylon af sin døende far, men hvem hans far var, ved han ikke. Arsace glæder sig til på Semiramis’ palads at gense Azema, som han har elsket, siden han engang reddede hende fra en ond bortfører. Oroe modtager hjerteligt hærføreren i templet og bliver dybt berørt, da han ser, at Arsace bærer sin afdøde fars sværd og relikvier, men afslører ikke for Arsace hvem Arsaces far var, og hvordan han døde. Arsace møder Assur i templet, og da han hører, at Arsace har i sinde at bede om Azemas hånd, bliver han rasende og hævder, at han selv er den eneste værdige til prinsessen. Et ægteskab med Azema vil nemlig give Assur tronen. Men Arsace giver sig ikke: Han véd at Assur kun tænker på magt og ikke kender til den rene kærlighed, Arsace føler for Azema. De to mænd skilles som uvenner.

I modtagelseshallen på paladset frier Idreno til Azema. Azema elsker Arsace, men svarer, at hendes ægteskab er Semiramis’ beslutning. Idreno tror, at hans eneste rival er Assur og er lettet, da Azema fortæller ham, at hun aldrig ville kunne elske Assur. Imens mødes Arsace med Semiramis. Semiramis har forelsket sig i Arsace, og da Arsace forsøger at fortælle hende om sin kærlighed til Azema, misforstår Semiramis og tror, at han gengælder hendes følelser. I tronsalen bekendtgør Semiramis for sit folk, at Arsace skal være hendes efterfølger såvel som hendes ægtemand, og at Azema skal giftes med Idreno. Arsace forsøger bestyrtet at komme ud af forbindelsen med Semiramis, mens dronningen beder Oroe om at forestå vielsen straks. I det samme toner Kong Ninos genfærd frem til alles forfærdelse. Genfærdet erklærer, at Arsace skal være konge, men at en forbrydelse først må sones. Arsace skal træde ned i Kong Ninos gravhvælving, og her skal han bringe Kong Nino et menneskeoffer.

2. AKT

Semiramis agter stadig at gifte sig med Arsace, og i paladset opsøger hun Assur for at bede ham acceptere Arsace som konge. Assur nægter, og han og Semiramis kommer op at skændes. Det var Assur, der for mange år siden dræbte Kong Nino ved at forgifte ham, og han manipulerede Semiramis til at hjælpe sig med snigmordet. Hun angrer forbrydelsen, som også kostede hende hendes elskede lille søn Ninia. Drengen forsvandt under mordet, og Semiramis tror, at han døde sammen med sin far for morderens hånd. Hun bebrejder Assur og vil have ham straffet for hans forræderi. Assur sværger, at han vil tage Semiramis med sig i faldet. I gravhvælvingen afslører Oroe for Arsace, at Arsace er Kong Ninos og Semiramis’ søn Ninia, og at Kong Nino blev dræbt af Assur og Semiramis. Arsace er rystet over afsløringen, men Oroe udruster ham med våben og opfordrer ham til at hævne Nino ved at lade kongemorderen blive det offer, genfærdet har krævet.

På paladset har Idreno opsøgt Azema og forsøger fortsat at vinde hendes kærlighed. Azema elsker stadig Arsace, men hun er beredt til at adlyde dronningens ønske og gifte sig med Idreno. Stephanie Houtzeel og Florian Plock 8 9 Arsace forklarer i Semiramis’ private gemakker tingenes rette sammenhæng for dronningen. Brødebetynget opfordrer Semiramis Arsace til at slå hende ihjel som straf for hendes forbrydelse. Arsace ønsker dog at beskytte sin mors liv, og de to glædes midt i sorgen over at være blevet genforenet som mor og søn. Så oprinder tiden, hvor Arsace i Kong Ninos grav skal bringe sin far et soneoffer. Assur er opsat på at konfrontere Arsace i graven og slå ham ihjel, men hans mænd fortæller ham, at Oroe har afsløret ham som kongemorder og at alle har vendt sig mod ham.

Vrangforestiller plager nu Assur, og han tror han ser en spøgelsesagtig modstander, der prøver at stoppe ham. Han overvinder dog sin frygt og fortsætter sin fremfærd mod rivalen. Sammen med Oroe når Arsace frem til graven, opsat på at hævne sin far ved at slå Assur ihjel. Også Semiramis er mødt bevæbnet op, hun ønsker at beskytte sin søn. Arsace, Semiramis og Assur kredser om hinanden i det tætte mørke i graven. ”Ninia, hug til!” råber Oroe til Arsace i et afgørende øjeblik, og bestyrtet indser Assur, at hærføreren er den forsvundne prins. Arsace hugger ud med sin fars sværd, sikker på at ramme og dræbe Assur. Men i mørket er det en anden, han sårer dødeligt…

IMG_0141

Related posts

Kommentera