Rossini´s Semiramis på DKT Operaen

Rossini´s Semiramis på DKT Operaen

Rossini´s Semiramis på DKT Operaen

Semiramis Rossini´s opera seria premiär på Den Kongelige Opera i Köpenhamn

För några veckor sedan var jag på en operaföreläsning inför den kommande Semiramis-uppsättningen som har premiär den 22 november på Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Föreläsningen anordnades av OVIS = Operakonstens Vänner i Skåne och för själva föreläsningen svarade föreningens ordförande Ingemar Olander med benäget bistånd från vice ordf Jörgen Oldbring.

För att få en djupare förståelse för verket fick vi se och lyssna på höjdpunkterna från en dvd-inspelning från 1990 i en upptagning från Metropolitan Opera i New York.

På Den Kongelige Opera´s hemsida kan man läsa följande

Semiramis är en sångarfest utan motstycke med njutbara arior och med något av Rossini´s bästa kör- och orkestermusik. Missa inte tillfället att få uppleva denna sällan spelade opera med en sångarbesättning på hög internationell nivå. Rossini är först och främst känd för sina komiska operor, som Barberaren i Sevilla och Askungen, men han komponerade trettionio verk varav hälften var s k opera seria. På senare år har flera operahus världen över fått upp ögonen för kvaliteten i de tidiga seriösa 1800-talsverken och Semiramis är en av dessa.

Operan bygger på Voltaires tragedi Sémiramis, som i sin tur bygger bygger på den forntida armeniska legenden om Semiramis av Babylon. Handlingen er högdramatisk med paralleller tilt Ødipus-myten och Shakespeares Hamlet.

Co-production med Vlaamse Opera i Antwerpen

.

Wikipedia skriver;

Semiramis var ett oönskat barn till gudinnan Atargatis. Då gudinnan inte ville veta av henne, blev hon övergiven i ett vatten. Men då kom några duvor och matade henne. Senare togs hon om hand av en kunglig herde.

Efter hand blev hon gift med Onnes, en av härförarna hos kung Ninus. Hon ska ha gett honom många råd, och på det sättet vunnit förtroende som en mycket klok och intelligent människa. Detta gjorde intryck på kungen. Han ska ha erbjudit Onnes ersättning om han fick ta över henne som hustru, men Onnes avslog erbjudandet. Då kungen till slut kom med hot, begick härföraren självmord och kungen tog henne till fru.

Ninus och Semiramis fick sonen Ninyas ihop. Senare dog Ninus, och Semiramis började att regera själv som drottning. Hon får äran för att ha byggt Babylon, och anlagt hängade trädgårdar där. Hon drog också ut i fälttåg till Indien. Till sist kom det fram att Ninyas planerade en komplott mot henne. Då blev hon förvandlad till en duva, och flög iväg.

Lyssnarprov på ouvertyren

Ouvertyren till Semiramis

Om Semiramis på danska

Semiramis er en sangerfest uden sidestykke med noget af Rossinis bedste kor- og orkestermusik. Det er også en højdramatisk opera med kongemord og incest som en del af handlingen.

Den er baseret på en af de helt store mytologiske figurer i antikken: den legendariske, assyriske dronning Semiramis, der er berømt og berygtet for sit heltemod, sin enorme magt og sine seksuelle udsvævelser.

Rossini skrev Semiramis på kun 33 dage. Ved uopførelsen i Venedig i 1823 blev den en kæmpe succes og gik sin sejrsgang over Europas scener.

Semiramis er iscenesat af den engelske instruktør Nigel Lowery, der lægger vægt på de eksplosive elementer i handlingen. Med referencer til det antikke græske teater, væltede diktatorer og TV-serier som Dallas og Dollars tegner han et billede af en ødelagt verden, hvor hovedpersonernes ønsker og drømme kommer under uudholdeligt pres gennem personernes egne intriger og rænkespil.

Oplev danske verdenssopran Henriette Bonde-Hansen i titelrollen sammen med højt efterspurgte, internationale bel canto-sangere samt den unge israelske dirigent Rani Calderon, der er stærkt på vej til stjernestatus.

Jyllands-Posten om Semiramis

Related posts