Shirley Clamp gör musikaldebut i Chess

Shirley Clamp gör musikaldebut i Chess

Sommaren 2020 är det premiär för storsatsningen Chess på svenska på Helsingborg Arena. Loa Falkman och Gert Fylking har tidigare presenterats som några av föreställningens stora affischnamn. Nu står det klart att Shirley Clamp gör den kvinnliga huvudrollen som Florence.

Shirley Clamp gör musikaldebut i Chess

Chess på svenska är en nyproducerad musikalversion med flera av landets främsta artister. Föreställningen spelas på Helsingborg Arena mellan 5 juni och 2 juli och alla stora roller är nu tillsatta.

Efter auditions i flera svenska städer och ett gediget casting-arbete står det klart att sångerskan Shirley Clamp går i Helen Sjöholms fotspår och gör den kvinnliga huvudrollen som Florence. Shirley Clamp är utbildad musikalartist vid Balettakademin i Göteborg men har trots sin bakgrund inte tidigare tackat ja till medverkan i någon musikal. Med flera stora hitlåtar, medverkan i Melodifestivalen och egen show på Maximteatern i Stockholm är Shirley Clamp en av landets mest folkkära artister. I Chess-rollen som Florence, ”Amerikanskan”, får publiken nu även uppleva henne som musikalartist.

Det är en stjärnspäckad ensemble bakom produktionen på Helsingborg Arena. Loa Falkman Chess-debuterar i rollen som KGB-officer Molokov och rollen som den excentriske domaren spelas av TV-och radioikonen Gert Fylking. Övriga roller görs bland annat av operasångaren Kalle Leander (som ryssen Anatolij), musikalstjärnan Alexander Lycke (som amerikanen Freddie) och Helsingborgs eget stjärnskott Alma Bengtsson (som Svetlana). För regin står Sven Strömersten Holm och dirigerar gör Ulf Wadenbrandt.

Benny Anderssons och Björn Ulvaeus klassiska musikal om schackpartiet som trotsade järnridån under kalla kriget hade premiär på London West End 1986. Med hitlåtar som ”Anthem”, ”Drömmar av glas” och ”One night in Bangkok” har den därefter spelats för fulla hus världen över.

Mer att läsa