Siegfried digitalt från GöteborgsOperan 2021

Siegfried digitalt från GöteborgsOperan 2021 Siegfried
79 / 100

Siegfried digitalt från GöteborgsOperan 2021

Med start fredagen den 26 mars kan du uppleva Siegfried från GöteborgsOperan, men redaktören har haft förmånen att kunna se föreställningen i förväg.

Det blev en fantastisk musikalisk upplevelse som säkerligen endast hade kunnats överträffats att få upplevt föreställningen direkt i GöteborgsOperans salong längs Göta älv.

När jag för nu många år sedan började följa Richard Wagners Nibelungens ring, minns jag ett samtal högst uppe på Galleriet på Den Kongelige Opera vid Kongens nytorv. Min tillfällige bänkgranne hävdade nämligen att just Siegfried var den tråkigaste delen i just Nibelungens ring dvs den Ring som Kasper Holten och Michael Schönwandt satte upp.

Nu minns jag inte exakt vad jag svarade,men jag visste förmodligen inte riktigt vad jag skulle svara så egentligen noterade jag bara påpekandet utan någon vidare diskussion.

Sedan dess har sett ett flertal uppsättningar av både Siegfried och övriga delar som ingår i Wagnerringen och det handlar då inte bara om upplevda föreställningar på ett operahus utan också från de olika cd-insamlingarna som jag under årens lopp har samlat på mig.

När det gäller just denna föreställning, som du uppleva nu rekommenderar jag att du först läser genom synopsis, sammanställd av GöteborgsOperans chefsdramaturg, Göran Gademan, men också regissören Stephen Langridge´s tankar om föreställningen.

Föreställningen inleds som brukligt är av föreställningens två tenorer den amerikanske tenoren Daniel Brenna som gestaltar huvudpersonen, Siegfried och den finske tenoren  Dan Karlström som gestaltar Mime. Brenna känner jag väl sedan tidigare, men Dan Karlström, född 1970, är en helt ny bekantskap för mig. Han är utbildad i Finland och har bl a tillhört ensemblen på Leipzig Oper i Leipzig.

Båda herrarna gör en mycket fin insats såväl gestaltningsmässigt som vokalt.Här finns ingenting i övrigt att önska sig!

En halvtimme in i föreställningen får vi stifta Vandrarens bekantskap. Det är vår egen Fredrik Zetterström, som för första gången gestaltar Vandrarens  parti. Det gör han mycket bra och inte heller här finns något i övrigt att önska sig! Av skäl som jag inte känner närmare till sjunger Fredrik partiet i de två första akterna. Tredje akten sjöngs av husets egen basbaryton nämligen Anders Lorentzson.

Regissören, Stephen Langridge, har valt att utöka föreställningen med sju berättare. Det stör mig inte men jag förstår inte riktigt syftet bakom denna idé, som ju också har medverkat i de två tidigare delarna och sannolikt också kommer att medverka i sista delen, Ragnarök, hösten 2021.

Det blev en fantastisk musikalisk upplevelse att få uppleva andra dagen i Nibelungens ring och kanske blev det en ännu större upplevelse på grund av jag upplevde föreställningen hemma i favoritfåtöljen med mina Sennhauser tätt kring öronen och med blicken riktad rakt in i datorn?

Det är naturligtvis helt klart att det på ett plan nog hade blivit en ännu större upplevelse om jag hade upplevt föreställningen direkt från GöteborgsOperans scen, men nu var det inte möjligt på grund av smittoläget med covid-19.

Föreställningen är som brukligt indelad i tre akter och de första två dagarna kunde en del per dag ses och först på söndag dag tre kan föreställningen i sin helhet upplevas.

Som recensent har jag haft möjlighet att se föreställningen i sin helhet i förväg, dock fördelat i tre akter och först i morgon kommer jag att kunna se föreställningen som den egentligen skall ses utan avbrott. Det kommer jag säkerligen att göra, men det finns ju möjlighet att se föreställningen t o m 31 mars.

Det blev en stor musikalisk upplevelse och det som är speciellt bra med denna version är att sångarna passar så bra tillsammans. På ett plan kan jag konstatera att sångarna kompletterar varandra alldeles utmärkt.

Scenografiskt blev det mycket bättre än i tidigare delar, men det kan ju bero på en skicklig filmning av föreställningen. GöteborgsOperans orkester under ledning av den amerikanske dirigenten Evan Rogister är verkligen i sitt esse. De sångliga prestationerna lämnar intet i övrigt att önska, men det känns inte rätt att särskilt framhålla någon enskild insats även om detta inte saknades. Utöver utmärkta vokala insatser vill jag även framhålla de utomordentliga sceniska insatserna.

Efter att nu ha upplevt ytterligare en Siegfried-uppsättning kan jag för den intresserade bekänna att Siegfried faktiskt är en mycket uppskattad del  av Nibelungens ring, men den kanske inte riktigt överträffar varken Valkyrian eller Ragnarök.

Konstnärligt team

Dirigent: Evan Rogister

Regi: Stephen Langridge

Scenografi och kostymdesign: Alison Chitty

Scenograf- och kostymassistent: Fabrice Serafino och Louie Whitemore

Ljusdesign: Paul Pyant

Rörelseinstruktör: Annika Lindqvist

Medverkande

Siegfried: Daniel Brenna

Mime: Dan Karlström

Vandraren: Anders Lorentzson/ Fredrik Zetterström

Alberich: Olafur Sigurdarson

Fafner: Mats Almgren

Erda: Hege Höisaeter

Skogsfågeln: Sofie Asplund

Brünnhilde: Ingela Brimberg

De sju berättarna

Sara Suneson (Guldbarnet), Julie Dariosecq, Sara  Wikström, Jérome Delbey,  Jonathan Böiers, Felix Skalberg,  Ida On

Philip Foster:  hornspelare

GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

Läs mer