Siegfried in Bayreuth 1976

Siegfried in Bayreuth 1976

Siegfried in Bayreuth 1976

Richard Wagner: Der Ring des Nibelungen – Andra Dagen – Siegfried

I Das Rheingold bär Wotan brokadrocken från feodala tider medan floden Rhen verkar vara en reservoar med ett modernt kraftverk, medan Die Walküre får en radikal ombildning som aldrig tidigare skett i sin psykologiska penetration.

Siegfried beskrevs av Chéreau som “en hjälte (som) har skapats som faktiskt skulle ha haft alla frihetens attribut, men ingen kom ihåg att berätta för honom …”.

Och den avslutande Götterdämmerung för regissören ”presenterar en värld där inga värden finns längre. Den enda fristaden är i det förflutna.

Pierre Boulez ‘dirigering och de  utmärkta rollbesättningen med Donald McIntyre (Wotan), Heinz Zednik (Loge), Hermann Becht (Alberich), Hanna Schwarz (Frigga) Siegfried Jerusalem (Froh), Matti Salminen (Fasolt), Ortrun Wenkel (Erda) och många andra bidrog också till den legendariska statusen för denna produktion med sina musikaliska och dramatiska tolkningar och föreställningar.

Siegfried Andra Dagen tredje delen av Nibelungens ring

När jag började lyssna mer aktivt på Wagners musik och i synnerhet när det gäller Nibelungens ring hörde jag allt som oftast från andra att den tråkigaste delen i Ringen var just Siegfried, men det är ingenting som jag kan hålla med om i dag.

Siegfried i Boulez/Chéreau – ringen blev en mycket vacker upplevelse såväl scenografiskt, musikaliskt och vokalt och inte minst teatermässsigt. Det gör berättelsen så mycket mer trovärdig samtidigt som det gör förståelsen för andra föreställningar mer förståelig.

Scenografiskt blev det alltså en mycket fin upplevelse, men mest imponerade de vokala insatserna och här vill jag särskilt framhålla tenoren Manfred Jung som imponerade alldeles särskild som Siegfried och det skall onekligen bli mycket spännande att få uppleva honom i Ragnarök.

Manfred Jung är ju också känd för att han behärskar alla tenorpartierna i Nibelungens ring fyra olika delar.

Hans Zednik som gestaltade Mime och Fafner som gestaltades av Fritz Hübner, men också Hermann Becht, som gestaltade Alberich svarade för utmärkta insatser.

Imponerade insatser musikaliskt och gestaltingsmässigt levererades av Vandraren som sjöngs av Donald McIntyre och av Brünnhilde som sjöngs av Gwyneth Jones.

Sammanfattningsvis blev det till en av finaste kvällarna som jag har upplevt sedan visningarna började med de historiska föreställningarna från DG:s hemsida.

I morgon, lördag fortsätter sista delen nämligen Ragnarök som också är känd som Götterdämmerung. Innan dess satsar jag på att uppleva Wagners sista opera dvs Parsifal och det handlar om en uppsättning som hade premiär i Bayreuth 2016.

Under veckan som kommer kommer jag att på något sätt försöka  sammanfatta min månad i Bayreuth. Det handlar om två ringuppsättningar plus flera andra uppsättningar som jag annars skulle ha sett om det hade varit möjligt för mig att resa till årets festspel. Till exempel Mästersångarna i Nürnberg, Lohengrin och Tannhäuser…

Konstnärligt team

Music Director: Pierre Boulez
Stage Director: Patrice Chéreau
Set Design: Richard Peduzzi
Costumes: Jacques Schmidt
Lighting: Manfred Voss
Video Director: Brian Large

Medverkande

Siegfried: Manfred Jung
Mime: Heinz Zednik
Vandraren: Donald McIntyre
Alberich: Hermann Becht
Fafner: Fritz Hübner
Brünnhilde: Gwyneth Jones
Erda: Ortrun Wenkel
Skogsfågeln: Norma Sharp

Orchester der Bayreuther Festspiele

STÖDFOND

Tillsammans med festivalledningen har Friends of Bayreuth inrättat en nödfond för artister från Bayreuth-festivalen. Konstnärer och artister som är i behov som ett resultat av Corona-pandemin ska stödjas av denna fond. Inkomster som genereras av försäljningen av dessa biljetter till DG Stage-Bayreuth Festival kommer också att gynna denna fond.

Mer att läsa

DG Stage – Bayreuth Festival

Synopsis Siegfried

Om Richard Wagner