Siegfried på Operaen – synopsis

IMG_0069

Siegfried på Operaen – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Siegfried eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller/or RUSSKIJ

 

Vill du ha tillgång till sångtexten till Nibelungens ring? Beställ  genom att klicka på bilden

Sångtexterna till Nibelungens ring

Premiär

Premiär på Festspielhaus i Bayreuth den 16 augusti 1876. Sett föreställningen: 28.4.2006 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Produktionsteam

|Dirigent: Michael Schönwandt|Regissör: Kasper Holten |Scenografi och kostym: Steffen Aarfing och Marie í Dali| Ljusdesign: Jesper Kongshaug|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Siegfried tenor Stig Fogh Andersen
Mime tenor Bengt-Ola Morgny
Vandraren baryton James Johnson
Alberich basbaryton Sten Byriel
Fafner bas Stephen Milling
Erda alt Susanne Resmark
Brünnhilde sopran Tina Kiberg
Skogsfåglens stämma sopran Gisela Stille

Siegfried

Bakgrunden

För mer än fyrtio år sedan smidde Alberich en ring, som ger oändlig makt. överguden Wotan stal ringen från honom, men tvingades själv lämna den till jätten Fafner som betalning för byggandet av borgen Valhalla. Fafner förvandlade sig till en drake och har sedan dess vaktat över ringen, men både Wotan och Alberich arbetar på att tillbaka den.

Wotan kan inte stjäla tillbaka ringen, därför att det vill bryta mot hans egna lagar. Därför uppfostrade han barnen Siegmund och Sieglinde, som skulle vinna tillbaka ringen åt honom. Planen misslyckades, och nu är de båda döda. Men innan han hon dog nådde Sieglinde att föda hennes och Siegmunds son, Siegfried. Han kan kanske vinna tillbaka ringen – men bara om Wotan inte hjälper honom.

Wotan har förskjutit sin förstfödda dotter, valkyrian Brünnhilde, som hade satt sig upp mot hans vilja. Som straff skall hon bli människa och sova på ett berg till dess att en man väcker henne. Men Wotan tände en fruktad eld eld runt omkring henne, så bara den allra mest modiga kan väcka henne.

Alberichs lillebror, Mime fann den födande och döende Sieglinde, och har sedan dess tagit hand om Siegfried. Han hoppas, att Siegfried kan vinna tillbaka ringen till honom och han har därför uppfostrat Siegfried isolerat från omvärlden och utan att berätta för honom vem han är. På det sättet räknar han med att kunna manipulera Siegfried till sitt eget bästa.

1. akt

Mime försöker att smida svärdet Nothung, som förstördes i kampen, där Siegfrieds far dog för många år sedan. Bara med detta svärd kan Siegfried slå ihjäl draken Fafner.

Siegfried har vuxit upp till en ung man, och han gör uppror mot Mimes planer och regler. Siegfried har börjat ställa frågor om sin uppväxst, och till slut måste Mime berätta för honom, att han inte är hans far. Siegfrieds riktiga föräldrar dog för många år sedan, och Mime visar Siegfried det brutna svärdet. Siegfried kräver, att Mime skall smida det, men det klarar inte Mime av; han fattas nämligen en avgörande egenskap.

När Siegfried försvinner, dyker Wotan upp. Han kommer inkognito och kallar sig Vandraren – för att signalera, att han inte blandar sig, utan blott iakttar. Han har dock behov av att berätta för Mime hur han skall komma vidare, men eftersom han inte får lägga sig i, maskerar han det som en frågelek. Han berättar för Mime, att blott den, som inte känner fruktan, kan smida svärdet helt igen.

Siegfried återvänder hem, och Mime upptäcker, att Siegfried inte vet vad fruktan är. Han lockar Siegfried till att själv försöka smida svärdet – och det lyckas! Mime gör i ordning en sömndryck, som han skall ge Siegfried, när denne har slagit ihjäl draken.

2. akt

Vid Fafners håla vaktar Alberich med sin son Hagen. Wotan kommer och berättar för honom, att Siegfried och Mime är på väg. Han retar Alberich, som inte förstår Wotans uppsluppna uppförande.

Siegfried och Mime anländer. Siegfried vill lära sig att känna fruktan, och Mime lovar honom, att draken vill lära honom det. Mime gömmer sig, och då Fafner vaknar, går Siegfried utan fruktan i kamp med honom och dödar draken. Siegfried tar ringen utan att känna till dess värde.

Då kan kommer till att smaka Fafners blod, förstår han plötsligt vah skogsfågeln sjunger till honom. Skogsfågeln berättar för honoom, att han nu kan förstå, vad Mime tänker, och alldeles riktigt: Mime tänker ge honom sömndrycken och därefter död honom, så att kan ta få tag i ringen. Siegfried dräper Mime på fläcken, men känner sig i samma ögonblick ensam. Mime var trots allt det närmaste han kom till att ha en familj. Men fåglen berättar för Siegfried, att han skall följa med den till ett berg omgivet av eld, där en kvinna – Brünnhilde – väntar på honom.

3.akt

Wotan är lycklig. Hans barnbarn Siegfried har nu ringen, och är på väg till Brünnhilde – helt efter planen.

Wotan söker upp sin stora kärlek, som han tvingades att ge upp för många år sedan: Erda. Han vill fira det och berätta allt för henne, nu, när han kan ge upp makten och äntligen njuta av livet med henne. Men Erda har blivit gammal, och Wotan måste också själv se sin egen ålderdom i ögonen.

I stället går han ut för att möta Siegfried, som nu skall överta hans välde. Men då han äntligen möter sitt älskade barnbarn, upptäcker han, hur svårt det är att avstå från makten. Siegfried visar inte någon respekt, och Wotan säger, att han skall frukta hans spjut. Men Siegfried är inte rädd och bryter slutgiltigt Wotans makt – utan att veta att det är hans egen morfar.

Siegfried går genom elden och hittar den sovande Brünnhilde på berget. Han väcker henne, och hon är lycklig att se honom. Men Siegfried har aldrig sett en kvinna förut, och Brünnhilde har aldrig varit mänsklig tidigare. Nu skall de båda övervinna sin fruktan och ge sig hän…

Kasper Bech Holten; översatt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera