Siegfried på Kungliga Operan

siegfried

Siegfried på Kungliga Operan

Igår kväll var det alltså dags för Siegfried, näst sista delen av Wagners Nibelungens ring. Det är kanske lika bra att jag säger det meddetsamma Siegfried tillhör inte mina favoriter. Egentligen tycker jag att det är den tråkigaste delen av Ringen, med undantag av tredje akten. Det tycker jag vanligtvis.

I går kväll var jag inte så imponerad ens av tredje akten, men å andra sidan så var ju Wotan eller Vandraren som han egentligen heter, i sin verkliga toppform. Och det var mycket roligt att höra på.

Niklas Björling Rygert gjorde den hittills bästa rollprestationen i rollen Mime som jag har hört. Och detta gäller både uppsättningarna i Köpenhamn och de tre inspelningar av Ringen som jag har tillgång till: Böhm, Sawallisch och Solti.

Goda prestationer svarade också Anna Larsson i sin roll som Erda och Marianne Hellgren Staykov som Skogsfågeln. Även Ketil Hugaas var utomordentlig i sin roll som Alberich.

Däremot måste jag säga att jag var inte särskilt imponerad av varken Lars Cleveman, som Siegfried eller Katarina Dalayman´s Brünnhilde.

Kungliga hovkapellet gjorde en alldeles utmärkt prestation och om jag kunde skulle jag ge alla musikerna touché. Och dirigenten Gregor Bühl!

Ni får ursäkta att jag är kritisk till Katarina Dalayman´s Brünnhilde, men det är jag. Däremot skulle jag gärna för rättvisans skulle höra henne i Die Walküre, men det lär vara helt omöjligt att få biljetter till den sista Ringen, men hoppet är ju det sista som lämnar människan. Jag kommer iallafal att försöka få åtminstone lyssnarplatser när det beger sig.

Vill du läsa handlingen i verken?
hit

Related posts

Kommentera