Siegfried på Wermland Opera Karlstad

Siegfried på Wermland Opera med Pär Lindskog som Siegfried och Natalie Hernb org som Skogsfågeln Bild: Mats Bäcker

Siegfried på Wermland Opera Karlstad

Siegfried tredje delen av Nibelungens ring på Wermland Opera Karlstad

Tredje dagen i “Nibelungens ring” Richard Wagners mäktiga teatrologi, “Siegfried” har nu haft premiär på Wermland Opera i Karlstad.

Nibelungens ring – Siegfried
Musikdramatisk trilogi med förspel
Musik och text: Richard Wagner

Efter två fantastiska föreställningar blev det något av ett bakslag med andra dagen i ”Nibelungens ring” dvs ”Siegfried”. Till den mindre fantastiska föreställningen bidrog Pär Lindskog som ”Siegfried”. Jag kan inte nöjaktigt förklara det hela, möjligtvis kan det ha berott på ren premiärnervositet för i andra akten sjöng han mycket bra, men i tredje akten var vi lite grann tillbaka på ruta ett.

Det var på många sätt en fin upplevelse, men helhetsintrycket drogs alltså ner av ”Siegfried” själv dvs Pär Lindskog. Han är en helt ny bekantskap för mig, även om jag naturligtvis har hört talas om honom tidigare. Hans agerande har jag intet att anmärka på, tvärtom här var han genomgående bra, även om han inte lyckades särskilt bra med Brünnhilde i sista halvtimmen av tredje akten. Vart tog kärleken vägen?

Andra akten blev däremot en fullständig succé och här bidrog ju även Pär Lindskog, men framförallt var det Marcus Jupither, Jonas Durán och Fredrik Zetterström som firade triumfer, som, Alberich, Mime respektive Vandraren. Framförallt var det roligt att se och lyssna på Marcus Jupither här lyfte han verkligen föreställningen och detta berodde säkert på att han nu helt hade tillfrisknat från sin förkylning. Hans samspel med brodern var också mycket minnesrikt. Fredrik Zetterström är alltid bra, men frågan är om detta inte är hans allra bästa prestation i stark konkurrens med hans tolkning av Posa i Don Carlos, på GO och något tidigare Iago i Otello i Uppsala. Alldeles utmärkt var också Johan Schinkler som Fafner. Det var också en rolig variant av Skogsfågeln som gestaltades utmärkt av Natalie Hernborg.

I tredje akten första del brände det till och här visade sig Pär Lindskog goda kvaliteter fint understött av Fredrik Zetterström, men som skrivit tidigare den sista halvtimmen var inte någon höjdarupplevelse även om de båda damerna gjorde alldeles utmärkt ifrån sig och här vill jag särskilt framhålla AnnLouice Lögdlunds alldeles utmärkta insats, som Brünnhilde. Bra var också Maria Streiffert som urmodern Erda.

Rent sångligt sett skulle jag karaktärisera kvällens föreställning som en kamp mellan två tenorer och två barytoner och när det gäller tenorerna så vann Jonas Durán på poäng, medan Pär Lindskog kom in som god tvåa.

Att skilja barytonerna åt är ingen enkel uppgift och frågan är om det överhuvudtaget är möjligt och nödvändigt, men om jag skulle behöva välja så kommer nog Fredrik Zetterström på första plats tätt följd av den fenomenale Marcus Jupither.

Enligt planerna skall jag se ”ringen” en gång till och då kanske jag får ett helt annat intryck, men dagens intryck är att detta var den svagaste delen hittills.

Scenografiskt är även denna del en riktig höjdpunkt, men jag har inte för avsikt att närmare avslöja några detaljer, eftersom jag inte vill beröva någon nöjet att själv få uppleva denna fantastiska scenografiska lösning på ort och ställe.

Avslutningsvis du som bor i Karlstad eller stadens närhet glöm inte att göra ett besök på Wermland opera för vad jag kunde se så var det inte helt utsålt. Gör det!

RECENSIONER
Nya Wermlandstidningens recension
Gunilla Brodrej om Segfried
Bo Löfvendahl SvD
DN:s recension

Produktionsteam:
Dirigent: Henrik Schaefer
Regi: Wilhelm Carlsson
Regiassistent: Dan Turdén
Scenografi: Peter Lundquist
Kostymdesign: Ann-Mari Antilla
Ljusdesign: Torkel Blomkvist
Mask & peruk: Ulrika Nilsson
Studienleiter & kormästare: Martin Andersson
Rörelseinstruktion: Håkan Mayer
Repetitör: Martin Virin
Producent: Camilla Nordström

I ROLLERNA:
SIEGFRIED: Pär Lindskog
BRÜNNHILDE: AnnLouice Lögdlund

GUDAR

VANDRAREN: Fredrik Zetterström
ERDA: Maria Streiffert

DVÄRGAR
MIME: Jonas Durán
ALBERICH: Marcus Jupither

JÄTTE/DRAKE

FAFNER: Johan Schinkler

SKOGSFÅGEL: Natalie Hernborg

AKTUELLT OM WAGNER
Mästarprov
Tina Rosenberg om sitt förhållande till Wagner
Sopranen Maja Frydén som Wagnervurmare
Hardcore gitarristen Kristofer Steen som Wagnervurmare
Överläkaren Axel Brattberg som Wagnervurmare
Journalisten Eric Schüldt som Wagnervurmare
Vill du veta mer om Nibelungens ring besök Operalogg

TIDIGARE INLÄGG
Här kan du läsa inlägget om Rhenguldet
Här kan du läsa inlägget om Valkyrian

Related posts